Με τον Πάπα Φραγκίσκο συναντήθηκε στο Βατικανό ο Αλέξης Τσίπρας

Του Αργύρη Παναγόπουλου – Αυγή

Συνάντηση που κράτησε σχεδόν μια ώρα είχε ο πρώην ΠΘ και πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας με τον Πάπα Φραγκίσκο.

Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον Ποντίφικα για τις προσπάθειές του να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη για την ανάγκη  αντιμετώπισης της προσφυγικής/μεταναστευτικης κρίσης με ανθρωπισμο, για τη στήριξη της Ελλάδας με την επίσκεψή του στη Λέσβο τις δύσκολες εκείνες στιγμές, καθώς και για τα θερμά του λόγια προς τον Ελληνικό λαό, αλλά και προς το πρόσωπό του.

Ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε τη σταθερή στήριξη του στον ελληνικό λαό και την στάση που επιδεικνύει καθημερινά, ενώ για άλλη μια φορά συνεχάρη τον πρώην ΠΘ για τις προσπάθειές του. Επανέλαβε ότι του έχουν μείνει χαραγμένα βαθιά στη μνήμη και στη ψυχή όσα είδε στη Λέσβο, αλλά και η φράση του ΑΤ που συχνά μνημονεύει ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πιο σημαντικά από οποιεσδήποτε συμφωνίες».

Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras@atsiprasΑπάντηση στον χρήστη @atsipras

Για το μήνυμά του για την κοινωνική δικαιοσύνη και την προστασία των πιο ευάλωτων απέναντι σε πολιτικές λιτότητας. Για τη στάση του υπέρ της ειρήνης και της συνεργασίας στα Βαλκάνια, που διακήρυξε από τα Σκόπια, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών.564:02 μ.μ. – 21 Σεπ 2019Πληροφορίες και απόρρητο για τις Διαφημίσεις του Twitter20 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Παράλληλα, αναφέρθηκαν στην αύξηση των περιφερειακών συγκρούσεων, των παγκοσμιων ανισοτήτων και της φτώχειας. Ο Ποντίφικας  συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για την βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλαδα και κυρίως για την αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών της.

Παράλληλα, επισημαίνοντας το πρόσφατο ταξίδι του στα Σκόπια χαρακτήρισε γενναία τη στάση των ηγετών Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, όσον αφορά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών τονίζοντας οτι ενίσχυσε σημαντικά την ειρήνη και τη σταθερότητα στη περιοχή και άρα άξιζε κάθε πολιτικό κόστος.

Συζήτησαν επίσης για τη σημασία αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και για τις κοινές πρωτοβουλίες του Ποντίφικα με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο  σε αυτόν και άλλους τομείς.

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο κοινό έδαφος αξιών της Αριστεράς με βασικές αρχές του Χριστιανισμού και ευχαρίστησε τον Ποντίφικα για το κοινωνικό χαρακτήρα των μηνυμάτων του για τη προστασία των αδυνάμων και τη κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο Πάπας Φραγκίσκος δεν συνηθίζει να μιλάει θετικά για τους πολιτικούς και ιδιαίτερα για τους Ευρωπαίους πολιτικούς. Μια από τις ελάχιστες εξαιρέσεις αποτέλεσε ο Α. Τσίπρας. Χαρακτηριστικό μάλιστα της αναγνώρισης και του σεβασμού που έχει προς τον πρώην Έλληνα πρωθυπουργό είναι το γεγονός ότι ο Πάπας αναφέρθηκε με τα καλύτερα λόγια για τον Α. Τσίπρα μιλώντας ελεύθερα με τους δημοσιογράφους μέσα σε ένα αεροπλάνο πάνω από τη Μεσόγειο.

«Μίλησα κάποτε σ’ έναν πολιτικό, έναν άνθρωπο τον οποίο σέβομαι και θα πω το όνομά του: Αλέξης Τσίπρας. Και μιλώντας γι’ αυτό (σ.σ.: μεταναστευτικό) και για τις συμφωνίες να μην τους επιτραπεί η είσοδος, μου εξήγησε τις δυσκολίες, όμως στο τέλος μου μίλησε από καρδιάς και είπε αυτή τη φράση: «Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πιο σημαντικά από τις συμφωνίες». Η φράση αυτή αξίζει το Βραβείο Νόμπελ», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Ποντίφικας, επιστρέφοντας από ένα ταξίδι του στο Μαρόκο.

O Πάπας συναντήθηκε για τέταρτη φορά σε πέντε χρόνια με τον Αλέξη Τρίπρα, ο οποίος όμως είχε καταρρίψει εδώ και καιρό τα πρωτεία στην Καθολική Εκκλησία σε ένα άλλο επίπεδο.

Η πρώτη συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με τον Αλέξη Τσίπρα το 2014 είχε ξεπεράσει τα 35 λεπτά της ώρας! Και να φαντραστεί κανείς ότι ο Α. Τσίπρας βρισκόταν τότε στην αντιπολίτευση. Ήταν πάντως η πρώτη φορά που ένας Πάπας συζητούσε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα με έναν εκπρόσωπο της Αριστεράς, σύμφωνα με τα καθολικά μέσα ενημέρωσης που προσέχουν πολύ το εθιμοτυπικό και αξιολογούν πολλά πράγματα και με αυτό. Προφανώς το γεγονός αυτό οφείλεται στο μεγάλο ενδιαφέρον του Ιταλοαργεντινού Πάπα για την κατάσταση στην Ελλάδα, αφού και οι ίδιοι οι καθολικοί επίσκοποι τον είχαν ενημερώσει για την τεράστια καταστροφή που προκάλεσε στην ελληνική κοινωνία η πολιτική της νεοφιλελεύθερης λιτότητας, της Τρόικας και του τόσο γνωστού για τον Πάπα Μπεργκόλιο ΔΝΤ. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Πάπας γνωρίζει πολύ καλά ότι οι Αργεντινοί διαδηλώνουν αυτές τις μέρες εναντίον της πείνας και της φτωχοποίησης από τις συνταγές της κυβέρνησης Μάκρι και του ΔΝΤ.

Ο Πάπας και ο Α. Τσίπρας συναντήθηκαν στη Λέσβο στο 2016 όταν ο Μπεργκόλιο έδειξε έμπρακτα την ευαισθησία του για το μεταναστευτικό και αποφάσισε να δώσει στον κόσμο ένα μήνυμα στήριξης της Ελλάδας και των μεταναστών.

Την τελευταία φορά είχαν συναντηθεί στη Ρώμη κατά τη διάρκεια των 60 ετών από την υπογραφή της Συμφωνίας που δημιουργήθηκε η ΕΟΚ και η μετέπειτα ΕΕ. Τότε είχε προκαλέσει μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι ο σκυνθρωπός εκείνη την ημέρα Πάπας έναντι των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των «28» και των Ευρωπαίων αξιωματούχων υποδέχθηκε με ένα θερμό χαμόγελο τον Α. Τσίπρα, που ήταν ο μόνος αρχηγός κράτους ή κυβέρνησης με τον οποίο στάθηκε να μιλήσει και να τον αγκαλιάσει.

Πέρα όμως από τις εγκάρδιες προσωπικές σχέσεις ανάμεσα στον Πάπα και τον Α. Τσίπρα έχει δημιουργηθεί μια νέα… χημεία ανάμεσα στην ελληνική Αριστερά και τον προοδευτικό και δημοκρατικό καθολικό κόσμο.  

Πρέπει μάλιστα να σημειώσει τη βοήθεια της Κάριτας (Caritas), της Κάριτας Ελλάς (Carias Hellas) και του γερμανικού και ελβετικού τμήματος της μεγάλης αυτής καθολικής οργάνωσης αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες όχι μόνο της Λέσβου και των άλλων νησιών, αλλά και της Αθήνας και του Πειραιά, με τη δραστηριοποίηση εκατοντάδων εθελοντών. Ο καθολικός εθελοντισμός ήρθε πιο κοντά με την ελληνική Αριστερά και τον ακτιβισμό και εθελοντισμό των ελληνικών δομών αλληλεγγύης, που βρήκαν ένα κοινό πεδίο δράσης στο ανθρωπιστικό επίπεδο και στον αγώνα τους κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Η Ελλάδα της αλληλεγγύης αποτέλεσε για τους καθολικούς ένα μεγάλο κοινωνικό και ανθρωπιστικό σχολείο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο καρδινάλιος Κόνραντ Κραζέφσκι, ο καρδινάλιος και ο άνθρωπος του Πάπα για το φιλάνθρωπο έργο του, αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Λέσβο το Μάιο το 2019 πήγε στο κέντρο της Ρώμης και επανασύνδεσε προσωπικά την ηλεκτρική ενέργεια σε μια κατάληψη στο κέντρο της πόλης που ζούσαν 450 άτομα, οικογένειες με πολλά ανήλικα παιδιά, σπάζοντας προκαταλήψεις και στεγανά με την Αριστερά για να τροφοδοτήσει την οργή του Σαλβίνι που τον απείλησε με πρόστιμα και κυρώσεις.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί