Ξεκινάει η αποστολή στην Αρκτική για τη μελέτη της κλιματικής αλλαγής (βίντεο & φωτό)

Η μεγαλύτερη επιστημονική αποστολή στην Αρκτική για να μελετηθεί η κλιματική αλλαγή με τη συμμετοχή επιστημόνων από 19 χώρες ξεκινά απόψε από τη Νορβηγία. Η αποστολή θα έχει διάρκεια ένα έτος, ώστε να να μελετηθούν οι συνέπειες της αλλαγής του κλίματος, που είναι περισσότερο ορατές στον Βόρειο Πόλο.

Η αποστολή υπό τον τίτλο «Mosaic» φεύγει με το παγοθραυστικό Polastern του γερμανικού Ινστιτούτου Άλφρεντ Βέγκενερ από το Τρόμσε της βόρειας Νορβηγίας. Περίπου 600 επιστήμονες, που θα εναλλάσσονται πάνω στο πλοίο, θα περάσουν τον επόμενο χρόνο κοντά στον Βόρειο Πόλο.

Σύμφωνα με τον Μάρκους Ρεξ, ειδικό σε θέματα ατμόσφαιρας και επικεφαλής της αποστολής, οι επιστήμονες πάνε στη Αρκτική «επειδή είναι το επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής».

Η αποστολή «Mosaic» είναι η πρώτη ευκαιρία που θα έχουν οι ερευνητές να μελετήσουν την Αρκτική κατά τη χειμερινή περίοδο, καθώς μέχρι τώρα δεν διέθεταν τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη θραύση των πάγων. «Δεν κατανοούμε καλά το κλίμα στην Αρκτική επειδή ουδέποτε βρεθήκαμε εκεί τον χειμώνα», εξήγησε ο Μάρκους Ρεξ.

Οι περίπου 600 ειδικοί θα εναλλάσσονται στο πλοίο για τις επόμενες 390 ημέρες. Το παγοθραυστικό θα καλύψει 2.500 χιλιόμετρα. Οι ομάδες θα ζήσουν 150 πολικές νύχτες, με θερμοκρασίες που μπορεί να πέσουν ακόμη και στους -45 βαθμούς Κελσίου.

Ο επικεφαλής της αποστολής, Μάρκους Ρεξ, επιθεωρεί το πλοίο πριν από την αναχώρησηAP Photos/Frank Jordans

Προκειμένου να εκτελέσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αποστολή του, το Polarstream θα αφεθεί να πλέει μαζί με τους πάγους όπου το πάνε τα θαλάσσια ρεύματα.

Μεταξύ των ανθρώπων που θα βρίσκονται στην αποστολή, τουλάχιστον έξι άνθρωποι θα έχουν ως μοναδικό καθήκον τους να εντοπίζουν και να απομακρύνουν τις πολιτικές αρκούδες και να φροντίζουν για την ασφάλεια των επιστημόνων κατά τη διάρκεια του έργου τους.

Οι ειδικοί θα μελετήσουν την ατμόσφαιρα, τον ωκεανό, τους πάγους και το οικοσύστημα για να συλλέξουν δεδομένα που θα τους επιτρέψουν να κατανοήσουν πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όχι μόνο τον Βόρειο Πόλο αλλά και όλον τον πλανήτη.

«Καμία άλλη περιοχή της Γης δεν υπερθερμάνθηκε με τόση ταχύτητα τις τελευταίες δεκαετίες. Εδώ βρίσκεται το επίκεντρο της υπερθέρμανσης και ταυτόχρονα, μέχρι τώρα γνωρίζουμε ελάχιστα για αυτήν την περιοχή» ανέφερε ο Μάρκους Ρεξ και εξήγησε ότι η κατάσταση στην Αρκτική είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. «Στις αρχές του έτους διαπιστώσαμε κάτι ακραίο: στο κέντρο της Αρκτικής έκανε περισσότερη ζέστη απ’ ό,τι στη Γερμανία».

Παγετώνας στη ΓροιλανδίαAP Photo/David Goldman, File

«Πολύ σύντομα, θα πούμε αντίο στον ήλιο (…) Θα δουλέψουμε στο απόλυτο σκοτάδι, θα είμαστε απομονωμένοι, σε απόσταση χιλίων χιλιομέτρων από όλους τους άλλους ανθρώπους. Θα πρέπει να διαχειριστούμε μόνοι μας κάθε είδους πρόβλημα, κυρίως τα ιατρικά», είπε ο Μάρκους Ρεξ.

Το Polastern θα συνοδεύεται από τέσσερα παγοθραυστικά της Ρωσίας, της Κίνας και της Σουηδίας, ενώ αεροσκάφη και ελικόπτερα θα αναλάβουν να μεταφέρουν τους επιστήμονες και να τους εφοδιάζουν με τρόφιμα και άλλα είδη.

Προσθήκη σχολίου

Η διεύθυνση mail σας ΔΕ θα εμφανιστεί