Η Γερμανία ποινικοποιεί το «upskirting», τη νέα μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας

Η Γερμανία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ποινικοποίηση του upskirting, αυτής της νέας μορφής σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας που συνιστά η βιντεοσκόπηση ή φωτογράφιση με ένα κινητό κάτω από τη φούστα ή το φόρεμα μιας γυναίκας.

«Ο όρος upskirting κρύβει μια αηδιαστική παρείσφρηση στην ιδιωτικότητα των γυναικών… Γι’ αυτό είμαι αποφασισμένη να αντιμετωπίσω το θέμα και να αλλάξω τη νομοθεσία» δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης, Κριστίν Λάμπρεχτ, ανακοινώνοντας ότι ετοιμάζει σχετικό σχέδιο νόμου.

Η πρωτοβουλία έρχεται μετά από έκκληση που έκαναν τον περασμένο Απρίλιο δύο Γερμανίδες, η φοιτήτρια κινηματογράφου Χάνα Ζάιντελ και η δημοσιογράφος Ιντα Ζάσενμπεργκ.

Στο κείμενο που συνυπέγραψαν 90.000 άτομα τόνιζαν ότι «το upskirting δεν είναι κάτι επιπόλαιο, είναι σεξουαλική παρενόχληση. Ενας νόμος θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα ότι δεν είναι καθόλου αποδεκτό».

Η Ζάιντελ, που έγινε θύμα της πρακτικής στα 13 της στη διάρκεια σχολικής εκδρομής και στα 16 της σε ένα φεστιβάλ, σε συνέντευξή της εξηγούσε τους λόγους που την οδήγησαν να κάνει αυτή την καμπάνια: «Είναι ένα διπλό τραύμα: πρώτα σου συμβαίνει κάτι φρικτό κι έπειτα σε κατηγορούν γι’ αυτό. Ο δράστης μού είπε πως φταίω εγώ γιατί φορούσα φούστα, άρα ήθελα να με φωτογραφίσει… Με επηρέασε τόσο που για χρόνια δεν φορούσα φορέματα γιατί δεν ένιωθα ασφαλής. Δεν θέλω άλλη έφηβη να νιώσει έτσι».

Το φαινόμενο έγινε επιδημία με την άφιξη των λεγόμενων «έξυπνων» τηλεφώνων με κάμερες, οι δε εικόνες συχνά μοιράζονται σε κοινωνικά μέσα, ψηφιακές πλατφόρμες ή ακόμη και σε πορνο-ιστότοπους, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις τα θύματα είναι αναγνωρίσιμα.

Οι δύο Γερμανίδες εμπνεύστηκαν από ανάλογη καμπάνια της Βρετανίδας Τζίνα Μάρτιν, την οποία το 2017 δύο άντρες βινετοσκόπησαν κάτω από τη φούστα της σε φεστιβάλ στο Χάιντ Παρκ. Οταν κατήγγειλε το συμβάν στην αστυνομία, της είπαν ότι δεν υπάρχει υπόθεση γιατί «η ευαίσθητη περιοχή δεν ήταν γυμνή» (!), άρα δεν αποτελούσε παραβίαση της ιδιωτικότητάς της.

Οργισμένη απηύθυνε μια έκκληση απαιτώντας την ποινικοποίηση της πρακτικής, που συνυπεγράφη από περισσότερα από 70.000 άτομα. Τον Απρίλιο η κυβέρνηση υιοθέτησε σχετικό νόμο και πλέον στην Αγγλία και την Ουαλία το upskirting τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο ετών.

Ανάλογες νομοθεσίες έχουν υιοθετήσει η Φινλανδία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ινδία αλλά και οι ΗΠΑ, όπου οι δράστες απειλούνται με ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών ενώ η Γαλλία επέβαλε την ποινικοποίηση το 2018.

Στην Ισπανία, όπου δεν υπάρχει ειδική νομοθεσία κι αυτά τα αδικήματα αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο των διατάξεων σχετικά με την παραβίαση της ιδιωτικότητας, οι δράστες απειλούνται με φυλάκιση από ένα έως και τέσσερα χρόνια μόνο για τη φωτογράφιση ή βιντεοσκόπηση και από δύο έως πέντε χρόνια αν ανεβάσουν τις εικόνες σε ψηφιακές πλατφόρμες ή κοινωνικά μέσα.

Κατά συρροήν δράστης

Στα τέλη Αυγούστου η ισπανική αστυνομία συνέλαβε στη Μαδρίτη άντρα που είχε αναρτήσει 283 βίντεο, τα οποία είχε τραβήξει κάτω από τις φούστες περισσότερων από 550 ανύποπτων γυναικών και τα είχαν δει περισσότεροι από 1,35 εκατομμύρια χρήστες.

Αλλος άντρας, που συνελήφθη στην Κόρντομπα, είχε τοποθετήσει την κάμερα στον αστράγαλό του και με τη βοήθεια τηλεχειριστηρίου βιντεοσκοπούσε απρόσκοπτα κάτω από τις φούστες όλων των γυναικών που έμπαιναν σε ένα πολυκατάστημα, ακόμα και μικρών κοριτσιών.

Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί