Το ΚΚΕ διαφωνεί με τον αντιδραστικό ρόλο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών

Η ομιλία του Μανώλη Συντυχάκη στην βουλή

Τον αντιδραστικό χαρακτήρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη μεταφορά της έδρας του οργανισμού στην Αθήνα, από το Ηράκλειο της Κρήτης όπου βρίσκεται σήμερα.

Ο ENISA συστάθηκε το 2004 με μόνιμη έδρα την Ελλάδα, έχοντας ως αποστολή να συμβάλει σε ένα υψηλό επίπεδο ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών εντός της ΕΕ για την ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς των χωρών – μελών της, δηλαδή για την προστασία των συμφερόντων του κεφαλαίου σε τομείς στρατηγικής σημασίας.

Μετά από αλλεπάλληλες τροποποιήσεις, αναβαθμίστηκε ο ρόλος του οργανισμού ως προς την κυβερνοασφάλεια, μετατράπηκε σε Ευρωπαϊκό Οργανισμό Κυβερνοασφάλειας και κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά της έδρας από την Κρήτη στην Αθήνα λόγω της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων του. Ο οργανισμός προορίζεται να αποτελέσει την τεχνολογική υποδομή για τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της ΕΕ, όπως η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία (Europol) και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (Eurojust).

Η όλη συζήτηση επικεντρώθηκε στο αν θα πρέπει να μεταφερθεί η έδρα του Οργανισμού από την Κρήτη στην Αθήνα. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τα υπόλοιπα αστικά κόμματα το καταψήφισαν διαφωνώντας με τη μεταφορά της έδρας.

Ο Μανώλης Συντυχάκης σημείωσε πως μόνο το ΚΚΕ θέτει την ουσία του ζητήματος και δεν παρασύρεται από αυτή την αποπροσανατολιστική διαμάχη για την έδρα του οργανισμού. Όπως εξήγησε, το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο γιατί διαφωνεί με τον ρόλο, το περιεχόμενο και τους σκοπούς ίδρυσης του ENISA.

Ολόκληρη η ομιλία του Μ. Συντυχάκη:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί