Στην κινητοποίηση των εργαζόμενων στα προγράμματα κοινωφελής εργασίας του Δήμου Ηρακλείου η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Δήλωση του Μιχάλη Κασαπάκη δημοτικού συμβούλου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» από την κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ των εργαζόμενων στα προγράμματα κοινωφελής εργασίας του Δήμου Ηρακλείου:

«Είμαστε σήμερα εδώ για να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε με όλες μας τις δυνάμεις των δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στα προγράμματα κοινωφελής εργασίας. Είναι πραγματικά απαράδεκτο εν έτη 2019 να έχει επιτρέψει τόσο η σημερινή και όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση, με την πλήρη κάλυψη από τις δημοτικές αρχές, να υπάρχουν εργαζόμενοι που όμως δεν θεωρούνται εργαζόμενοι αλλά «ωφελούμενοι»! Που δεν έχουν ούτε το δικαίωμα στο επίδομα ανεργίας.

Δεκάδες εργαζόμενοι στα προγράμματα της κοινωφελούς εργασίας στο Δήμο Ηρακλείου, όπως και σε όλους τους δήμους της χώρας, βρίσκονται στον αέρα καθώς από τον Οκτώβριο και έπειτα λήγουν οι συμβάσεις τους και κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο. Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει το ίδιο γαϊτανάκι της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ψελλίζει κάτι για παράταση αλλά ταυτόχρονα τονίζει ότι «οι συμβασιούχοι είναι εργαζόμενοι που οι συμβάσεις τους έχουν ημερομηνία λήξης», κρατώντας τους εργαζόμενους σε μια διαρκή ομηρία και μέσα στη αγωνία για το τι τους επιφυλάσσει η επόμενη μέρα. Με αυτόν τρόπο εξυπηρετεί τον σχεδιασμό του κεφαλαίου που επιθυμεί «ευέλικτο και επιτελικό δημόσιο» δηλαδή την αντικατάσταση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με συμβασιούχους.

Συμπαραστάτης των κυβερνητικών σχεδιασμών είναι και η δημοτική αρχή (Λαμπρινού-Σισαμάκη) η οποία όλο αυτό το διάστημα και ενώ γνωρίζει πολύ καλά το πρόβλημα, δεν παίρνει καμία πρωτοβουλία στήριξης των εργαζομένων και των αιτημάτων τους και απλά περιμένει την λήξη του προγράμματος, για να δηλώσει ξανά ότι «οι εργαζόμενοι έχουν δίκιο αλλά ο νόμος δεν της επιτρέπει να κάνει κάτι». Μάλιστα υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι που τους έχει αφαιρεθεί το αντικείμενο της δουλειάς τους, με συνέπεια να μην θεωρούνται «χρήσιμοι» και να γίνεται με αυτόν τον τρόπο μια συνειδητή κατά τη γνώμη μας προσπάθεια απαξίωσης των θέσεων εργασίας τους και των ίδιων των εργαζόμενων, έτσι ώστε η απόλυση τους να γίνει μια όσο τo δυνατόν πιο εύκολη υπόθεση.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει επανειλημμένα ζητήσει τόσο από την Δημοτική Αρχή όσο και από τις υπόλοιπες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, με πολιτική απόφασή  ο Δήμος να αναλάβει την ευθύνη για όλους τους εργαζόμενους και να διεκδικήσει από την κυβέρνηση, χωρίς περιστροφές, να μην βρεθεί κανένας εκτός δουλειάς. Ωστόσο όλοι τους «κρύβονται» πίσω από το τι λέει ο νόμος, συγκαλύπτοντας ουσιαστικά το πρόβλημα τις διευρυμένης ελαστικοποιήσης των σχέσεων εργασίας στον Δήμο Ηρακλείου, αλλά και την ανακύκλωση της ανεργίας που προωθούν τα συγκεκριμένα προγράμματα.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση», οι εκλεγμένοι κομμουνιστές σύμβουλοι, επιμένουμε ότι η οριστική λύση στο πρόβλημα των εργαζόμενων στα κοινωφελή προγράμματα, όπως και με οποιαδήποτε άλλη σχέση ελαστικής εργασίας, είναι η μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Καλούμε λοιπόν όλους τους εργαζόμενος στα κοινωφελή προγράμματα να συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα τους, να τον φτάσουν μέχρι τέλους, μέχρι να κατακτήσουν το δικαίωμα στην μόνιμη και σταθερή δουλειά. Η «Λαϊκή Συσπείρωση», το ΚΚΕ, θα είναι δίπλα τους σε κάθε στροφή αυτής της δύσκολης μάχης.»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί