«Όλοι μαζί, να σβήσουν οι ναζί»

Διαδηλώσεις για τα 6 χρόνια από τη δολοφονία του Π. Φύσσα

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης η μαζική πορεία για τα έξι χρόνια από τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού από τον χρυσαυγίτη Παύλο Ρουπακιά – Φορείς, συλλογικότητες, σωματεία και αντιρατσιστικές οργανώσεις καλούν στη διαδήλωση με σύνθημα «Όλοι μαζί, να σβήσουν οι ναζί» – Πορείες και σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και άλλες πόλεις.

Δείτε επίσης: Έξι χρόνια χωρίς τον Παύλο Φύσσα

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8.30 μ.μ. η μαζική διαδήλωση για τα έξι χρόνια από μια από τις πιο στυγνές εγκληματικές ενέργειες της νεοναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής, τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι.

Με κεντρικό σύνθημα «ο Παύλος ζει τσακίστε τους ναζί» αντιφασιστικές συλλογικότητες, οργανώσεις της αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν αρχικά στην λεωφόρο Παύλου Φύσσα (πρώην Παναγή Τσαλδάρη), μπροστά από το μνημείο του Παύλου Φύσσα και στην συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Στην κεφαλή της πορείας βρέθηκε η οικογένεια και οι φίλοι του Παύλου Φύσσα.

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στο τέλος της πορείας, μπροστά από το δημοτικό θέατρο του Πειραιά, επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου, όταν ομάδες αγνώστων πέταξαν πέτρες και φωτοβολίδες προς τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες απάντησαν με ρίψη χημικών. Παράλληλα σημειώθηκαν μικροφθορές σε λίγα καταστήματα επί της Ηρώων Πολυτεχνείου.

Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησαν στην πλατεία Νίκης ( Ζαρντέν) εργατικά σωματεία και φορείς που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ.

βίντεο: Αγγελος Καλοδούκας

Στην κεφαλή της μεγάλης πορείας βρέθηκαν οι γονείς του Παύλου Φύσσα, με το πανό να γράφει «Έξω οι φασίστες από τις γειτονιές μας».

Φωτογραφία από την Εφημερίδα των Συντακτών

Η σημερινή συγκέντρωση ξεκίνησε με την κατάθεση λουλουδιών στο μνημείο του δολοφονημένου μουσικού.  Η συμμετοχή είναι μεγάλη από αντιφασιστικές οργανώσεις, κινήματα και κόμματα.

Το «παρών» δίνουν οι Γιάννης Ραγκούσης, Νάσος Ηλιόπουλος και Νίκος Μπελαβίλας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάνης Βαρουφάκης κ.ά.

στο λιμάνι του Πειραιά έφτασε περί τις 7.45 μ.μ. η αντιφασιστική διαδήλωση)

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη η αντιφασιστική διαδήλωση ξεκίνησε από την Καμάρα.

(φωτ.: seleo.gr)

Σημειώνεται ότι η αστυνομία έστησε μπλόκο στην συμβολή των οδών Τσιμισκή με Δωδεκανήσου, ώστε να μη περάσει η πορεία.

Πορεία και στην Πάτρα

Ολοκληρώθηκαν υπό έντονη αστυνομική παρουσία οι δύο πορείες που έγιναν στο κέντρο της Πάτρας στη μνήμη του Παύλου Φύσσα.

Μήνυμα μνήμης αλλά και αντιφασιστικής εγρήγορσης έστειλαν και χθες, Τρίτη 17/9 άνθρωποι όλων των ηλικιών από τον χώρο των Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, όπου πραγματοποιήθηκε συναυλία. Συμμετείχαν: Άλλος κόσμος, Ματούλα Ζαμάνη, Nightstalker, No Hard Feelings, Social Waste, The Titz, Dj Moya.

«Φέτος βρισκόμαστε λίγο πριν το τέλος της δίκης οπότε η σημειολογία είναι πολλαπλή και γιατί έμεινε η Χρυσή Αυγή εκτός Βουλής αλλά και γιατί θα βγει η απόφαση εντός των επόμενων μηνών όπου περιμένουμε ότι θα είναι θετική προς την κατεύθυνση που επιθυμούμε δηλαδή στη συνολική καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης», επισήμανε μεταξύ άλλων στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η δικηγόρος της Οικογένειας Φύσσα, Ελευθερία Τομπατζόγλου, ενώ προσέθεσε ότι «σε συνδυασμό με τις πρόσφατες αποφάσεις που ήταν οι πρώτες που καταδίκασαν υψηλόβαθμα στελέχη και βουλευτές της Χρυσής Αυγής για αδικήματα που είχαν διαπράξει κατά τον χρόνο που ήταν βουλευτές θεωρούμε ότι και στη δίκη του Εφετείου θα έχουμε ένα αντίστοιχο αποτέλεσμα».

Παράλληλα η κ. Τομπατζόγλου σημείωσε: «Το ζήτημα είναι ότι αυτή η μέρα επειδή είναι ημέρα αφιερωμένη στον Παύλο είναι μέρα μουσικής. Είναι κάτι το οποίο τους δίνει μία σχετική παρηγοριά όταν βλέπουν νέο κόσμο να τους στηρίζει και περιμένουν κι εκείνοι το αποτέλεσμα της δίκης».

ΣΥΡΙΖΑ: Η θυσία του Killah P. δεν μπορεί να ξεχαστεί

«Έξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα. Ο Παύλος των συνοικιών του Πειραιά ήταν ένας άνθρωπος που με τη δράση και την τέχνη του ενοχλούσε την φασιστική συμμορία κι αυτό δεν του το συγχώρεσαν», τονίζεται σε ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, όπου σημειώνεται:

Η νύχτα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013 ήταν η τραγική αφορμή για να ξετυλιχθεί το κουβάρι της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής, στόχος της οποίας ήταν και είναι κάθε φωνή αντίστασης, κάθε δημοκρατική φωνή, κάθε είδους διαφορετικότητα.

Η θυσία του Killah P. δεν μπορεί να ξεχαστεί. Η μνήμη και ο σεβασμός στον αγώνα των οικείων του, αλλά και κάθε συμπολίτη μας που στέκεται απέναντι στους νεοναζί, τους φασίστες και ακραίους εθνικιστές, θα κρατούν ζωντανή την ημέρα εκείνη.

Σήμερα, η δίκη της Χ.Α. βρίσκεται στην τελική της ευθεία. Οι απολογίες των κατηγορουμένων αποδεικνύουν πόσο αμετανόητοι παραμένουν οι εγκληματίες -όχι μόνο για τον Π. Φύσσα, αλλά και τον Σαχζάτ Λουκμάν, τους Αιγύπτιους ψαράδες, τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, τους ακτιβιστές στη Φαβέλα. H καταδίκη των φυσικών και ηθικών αυτουργών αποτελεί αναγκαίο βήμα για την δικαίωση του αγώνα κατά του ναζισμού και του φασισμού.

Η Χρυσή Αυγή βρίσκεται εκτός των βουλευτικών εδράνων, ενώ τα γραφεία της κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Αποτελεί αναμφίβολα νίκη των δημοκρατικών δυνάμεων, αλλά δεν μας εφησυχάζει. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα απέναντι σε κάθε είδος φασισμού και μισαλλοδοξίας.

left.gr, efsyn.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί