Α.Τσίπρας: Είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε το ξήλωμα των κατακτήσεων που με πολύ κόπο καταφέραμε (βίντεο)

Με τη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης”, ολοκληρώνει την τριήμερη επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκη για την 84η ΔΕΘ.

Δείτε επίσης: Αλ. Τσίπρας: Δεν θα αφήσουμε να γκρεμιστούν όσα χτίσαμε με κόπο (Βίντεο)

Α. Τσίπρας: Με οργουελικό τρόπο αλλάζουν νόημα οι έννοιες στους τηλεοπτικούς δέκτες (βίντεο)

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μια εποικοδομητική και μαχητική αντιπολίτευση»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο να ασκήσει μια εποικοδομητική, ταυτόχρονα μια μαχητική αντιπολίτευση» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Δεν είμαι απ αυτούς που πιστεύουν ότι εμπειρία και ωρίμανση σημαίνει δεν διεκδικούμε μαχητικά» προσέθεσε ο κ. Τσίπρας.

Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια μακρά εμπειρία στην πολιτική ζωή τού τόπου και κυβερνητική εμπειρία, και δεν πρόκειται να καταφύγει σε κασσανδρολογία και καταστροφολογία.

«Θα μπορούσαμε να είμαστε σε έναν πιο πράσινο προσανατολισμό»

   «Θα μπορούσαμε να είμαστε σε ένα πιο πράσινο προσανατολισμό» σημείωσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόμενος στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Και προσέθεσε: «Θα ανοίξει στο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του μετασχηματισμού του, της ανασυγκρότησης του, μια μεγάλη συζήτηση για το τι σημαίνει πράσινη πολιτική».

   Σε ό,τι αφορά το θέμα των εξορύξεων, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι είναι ένα θέμα η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας, άρα έπρεπε να γίνουν έρευνες για να δούμε ποια είναι τα κοιτάσματα, ποιος είναι ο φυσικός μας πλούτος, και είναι άλλο θέμα αν θα στραφούμε στην αξιοποίηση του.

«Η απόφαση “ούτε αρχαία ούτε μετρό” πρέπει να ανατραπεί»

   Αναφερόμενος στο μετρό Θεσσαλονίκη, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι ο πρωθυπουργός ως μη όφειλε ήρθε και προκατέλαβε αποφάσεις, όπως την απόφαση του ΚΑΣ, προσθέτοντας πως το «σημαντικότερο ατόπημα είναι ότι παραδεχόμενος (ο κ. Μητσοτάκης) ότι υπάρχουν καθυστερήσεις -που δεν υπάρχουν- δίνει το πάτημα στο νέο εργολάβο να διεκδικήσει αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ».

   Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε επίσης ότι ο νέος εργολάβος που ανέλαβε το έργο διεκδίκησε λίγες μέρες μετά την προκήρυξη των εθνικών εκλογών ζήτησε αύξηση των τιμών των διοδίων στην εθνική οδό. Υποθέτω, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ότι αυτό μπορεί να ήταν και προσυνεννοημένο με την τότε αξιωματική αντιπολίτευση, ώστε να δημιουργήσει τετελεσμένο και να πει η επόμενη κυβέρνηση ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ.

   Όπως είπε, τα όποια κέρδη δεν κατάφερε να διεκδικήσει, θέλησε να προσπαθήσει να τα αποκομίσει από τις αποζημιώσεις από την καθυστέρηση στο μετρό, που οφείλεται «στην από το πουθενά έμπνευση του πρωθυπουργού να ξανανοίξει ζήτημα με τον σταθμό Βενιζέλου το οποίο είχε λυθεί».

   Καταλήγοντας είπε ότι «το ψευτοδίλημμα ή αρχαία ή μετρό εμείς καταφέραμε να το μετατρέψουμε στο και αρχαία και μετρό» και «σήμερα ξαναγυρνάμε στο ούτε αρχαία ούτε μετρό». Τόνισε δε ότι η εξέλιξη αυτή πρέπει να ανατραπεί.

Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras@atsipras

Το μοντέλο της παρασιτικής κερδοφορίας συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων και ομίλων και της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας είναι αυτό που οδήγησε τη χώρα και την ελληνική κοινωνία στην κρίση. #ΔΕΘ2019

Προβολή εικόνας στο Twitter

31:45 μ.μ. – 15 Σεπ 2019Πληροφορίες και απόρρητο για τις Διαφημίσεις του TwitterΔείτε άλλα Tweet του χρήστη Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras

Ρίχνει το γάντι για Novartis

Σχετικά με το σκάνδαλο Novartis ο Αλ. Τσίπρας έριξε το γάντι στον πρωθυπουργό σχετικά με το ενδεχόμενο εξεταστικής, ερωτηθείς σχετικά.

«Φωνάζει ο κλέφτης αλλά δεν θα φοβηθεί ο νοικοκύρης», σημείωσε με νόημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε λέγοντας πως πρέπει να θυμηθούμε ότι η υπόθεση της Novartis «αποτελεί διεθνές σκάνδαλο με συγκεκριμένες προεκτάσεις στην ελληνική πολιτική ζωή».

Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras@atsipras · 19m

Στην υπόθεση της Novartis, φωνάζει ο κλέφτης αλλά δεν θα φοβηθεί ο νοικοκύρης. Πρόκειται για ένα διεθνές σκάνδαλο, η Ελλάδα ήταν χώρα αναφοράς για τη τιμή των φαρμάκων σε μια σειρά σημαντικές χώρες, ενώ υπάρχει εισαγγελικό πόρισμα & συγκεκριμένες αναφορές σε έγγραφα του FBI.

Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras@atsipras

Για άλλη μια φορά προκαλώ τον κ. Μητσοτάκη να κάνει προανακριτική επιτροπή, εξεταστική επιτροπή, ειδικό δικαστήριο, ό,τι του ταιριάζει. Για να μάθει ο ελληνικός λαός, ξανά, ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία. #ΔΕΘ2019531:30 PM – Sep 15, 2019Twitter Ads info and privacy27 people are talking about this

«Να θυμηθούμε ότι υπάρχει ένα εισαγγελικό πόρισμα και δεν μπορεί να μιλάει κανείς για σκευωρία» είπε στη συνέχεια και ακολούθως ανέφερε πως πρέπει να θυμηθούμε ότι σε εσωτερικά έγγραφα της Novartis ο κ. Φρουζής και άλλοι κόμπαζαν ότι είχαν προνομιακές τιμές.

«Για άλλη μια φορά προκαλώ τον κ. Μητσοτάκη να κάνει εξεταστική, προανακριτική, ειδικά δικαστήρια. Να κάνει ό,τι του ταιριάζει, για να μάθει ο ελληνικός λαός ποιο το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία», είπε χαρακτηριστικά.

Η ζωή θα δείξει πότε θα γίνουν οι εκλογές

«Καμία κυβέρνηση δεν προχωράει σε εκλογές επειδή το ζητάει η αντιπολίτευση» ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα σε ερώτηση αναφορικά με το εάν και πότε θα πιέσει για προκήρυξη εκλογών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε χαρακτηριστικά «Εμένα δεν με λένε Μητσοτάκη. Εγώ δεν πρόκειται να δημιουργήσω τοξικό κλίμα, δεν πρόκειται να διχάσω. Ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να δημιουργήσει τοξικό κλίμα, με τη βοήθεια μιντιακών ομίλων κυρίως για να συσπειρώσει το κόμμα του».

«Από εκεί και πέρα η ίδια η ζωή και ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση που έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων θα δείξουν εάν θα γίνουν εκλογές νωρίτερα ή στο τέλος της τετραετίας».

«Υποτιθέμενη διαπραγμάτευση με μέτρα μνημονιακού χαρακτήρα»

Αναλύοντας το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης για τον ειδικό λογαριασμό 5,5 δισ. που θα βοηθούσε στη μείωσε των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι με 1% μικρότερο πλεόνασμα θα υπήρχε δημοσιονομικός χώρος περίπου 2 δισ. ανά έτος για κοινωνικές δαπάνες και ελαφρύνσεις.

«Ο κ. Μητσοτάκης μας κατηγορούσε ότι φέραμε ψηλά πλεονάσματα όταν η Νέα Δημοκρατία είχε υπογράψει 4,5%. Τι αποφασίσαμε; Έχοντας στο χέρι το πολύ θετικό αποτέλεσμα χάρη στις θυσίες του λαού και τη δική μας διαχείριση. Αυτό το απόθεμα ήταν και το διαβατήριο για να πέσουν τα ομόλογα και να βγούμε στις αγορές» συνέχισε ο πρώην πρωθυπουργός για να προσθέσει « Είπαμε 5,5 δισ. από τα 37 δισ. να πάνε σε έναν ειδικό λογαριασμό ώστε το 3,5 % να γίνει 2,5 %. Να εξασφαλιστεί ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα ότι οι εταίροι μας θα παίρνουν το αντίστοιχο ποσό κάθε έτος. Προσφέραμε μια λύση χωρίς να παραβιάζουμε τη συμφωνία στο οικονομικό της σκέλος».

Είπε, ακόμη, ότι δεν είχε κανένα λόγο να διαπραγματευθεί η κυβέρνηση με τους εταίρους, όμως επισήμανε «προφανώς και τους ενημερώσαμε και πολύ διεξοδικά. Και την Κομισιόν και κράτη μέλη και προφανώς αν είχαν σφοδρή αντίρρηση θα το μαθαίνατε».

«Ο κύριος Μητσοτάκης παρέπεμψε στις καλένδες μια υποτιθέμενη διαπραγμάτευση για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων υποσχόμενος σκληρές μεταρρυθμίσεις μνημονιακού χαρακτήρα. Ο κόσμος μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Όχι» στη λογική της αρπαχτής στις επενδύσεις

«Εμείς θέλουμε επενδύσεις, αλλά δεν πρέπει να δίνουμε την αίσθηση ότι η κυβέρνηση δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το Ελληνικό και κληθείς να απαντήσει ειδικότερα σε αιτιάσεις ότι κατά βάθος ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε τη συγκεκριμένη επένδυση.

Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας: «Καταφέραμε να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή τη μακρά περίοδο αποεπένδυσης και φτάσαμε σε ρεκόρ επενδύσεων το 2018».

«Εμείς απλά παραλάβαμε μια σύμβαση», είπε στη συνέχεια και επισήμανε πως «το Ελληνικό άδειασε το 2001, όχι το 2015».

«Προχωρήσαμε με πολύ σοβαρό τρόπο» είπε σε άλλο σημείο, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρχε ούτε κτηματολόγιο ούτε καθορισμός του αιγιαλού.

Τόνισε όμως με νόημα πως απέμενε «να αποδείξει ο επενδυτής ότι έχει τα χρήματα». «Είναι και αυτό μια μικρή προϋπόθεση», σχολίασε και άφησε αιχμές για την τοποθέτηση του Δ. Οικονόμου στην κυβέρνηση. «Εμείς δεν βάλαμε αρμόδιο υπουργό στέλεχος της επιχείρησης του να διαπραγματεύεται», είπε χαρακτηριστικά.

«Εμείς θέλουμε επενδύσεις, αλλά δεν πρέπει να δίνουμε την αίσθηση ότι η κυβέρνηση δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου.

Δεν είναι η Ελλάδα μια χώρα που της αξίζει η λογική της αρπαχτής στις επενδύσεις», είπε και κατέληξε: «Αποδείξαμε ότι καταφέραμε και ρεκόρ στις επενδύσεις και να υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον».

Στήριξη στην επανεκλογή του Παυλόπουλου

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τοποθετήθηκε ανοιχτά για το ζήτημα της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας σημειώνοντας ότι παρά τις όποιες διαφωνίες, ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι ένας καλός πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Η πρωτοβουλία ανήκει στην κυβέρνηση, αλλά δεν βλέπω τον λόγο να μην ανανεωθεί η θητεία του» είπε χαρακτηριστικά.

Η δικαίωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών θα αργήσει να έρθει

Απαντώντας σε ερώτηση για το πολιτικό κόστος που είχε η κυβέρνηση από την υπογραφή της συμφωνίας με τη Βόρεια Μακεδονία, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πολύ περήφανος για την υπογραφή της.

«Είμαι διπλά περήφανος γιατί δεν οπισθοχώρησα μπροστά στο προφανές πολιτικό κόστος που θα είχα, ιδιαίτερα μετά την απόλυτη υποκριτική στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι μια δικαίωση που θα αργήσει να έρθει» είπε χαρακτηριστικά για να στείλει μήνυμα προς την κυβέρνηση λέγοντας «Κάναμε ένα βήμα μπροστά για την Ελλάδα. Πιστεύω ότι το καλό που κάναμε θα το βρούμε μπροστά μας, το κακό που έκαναν κάποιοι πάλι θα το βρουν μπροστά τους».

Βλέπουμε στοχευμένες ελαφρύνσεις στους ισχυρούς

Σε ό,τι αφορά τις φορολογικές ελαφρύνσεις ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως «βεβαίως και πρέπει να υπάρξουν φορολογικές ελαφρύνσεις σε αυτό που λέμε μεσαία τάξη, αλλά βλέπουμε να κατευθύνονται στοχευμένα στους ισχυρούς».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως «το να δώσει μείωση ΕΝΦΙΑ σε ακίνητα αξίας άνω των 500.000 ευρώ δεν θεωρώ ότι είναι μεσαία τάξη».

«Επίσης δεν θεωρώ ότι η σπουδή να μειωθεί απότομα ο φόρος των επιχειρήσεων διευκολύνει τη μεσαία τάξη», πρόσθεσε.

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε εξάλλου πως «η μεσαία τάξη ξεκίνησε να βλέπει ελαφρύνσεις απ’ τον Σεπτέμβριο του 2018». «Πέρυσι τέτοια εποχή σε αυτή την αίθουσα όλα όσα εξήγγειλα εφαρμόστηκαν και αφορούσαν τη μεσαία τάξη. Η προσπάθειά μας αυτή νομίζω ότι έδωσε μια σημαντική ανάσα σε αυτό που λέμε μεσαία τάξη», είπε και αναφέρθηκε στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στην ενέργεια, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την επιδότηση ενοικίου μεταξύ άλλων.

Άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ με σύγχρονο τρόπο

Ερωτηθείς σχετικά με τις διεργασίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και την επόμενη ημέρα ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως παρά το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα «κλείνει ένα σπουδαίο κύκλο».

Παρατήρησε εξάλλου πως ο ΣΥΡΙΖΑ «κατάφερε ένα ποσοστό πολύ κοντά στο ποσοστό της νίκης», παρότι όλα αυτά τα χρόνια είχε ένα «πλατύ μέτωπο εναντίον του».

«Μας δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία, που δεν προλάβαμε να αξιοποιήσουμε την περίοδο της βίαιης ωρίμανσης, όπως την είχε ονομάσει ο Γ. Δραγασάκης», είπε.

Αναλύοντας το όραμα για την επόμενη ημέρα ο Αλ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη «να αντιστοιχηθεί ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ», «να ανοίξει το κόμμα στον κόσμο που μας στηρίζει» με τρόπο δημιουργικό και σύγχρονο, όπως επισήμανε.

Επίσης, υπογράμμισε πως αυτή η προσπάθεια έχει και «μια πτυχή προγραμματική» και ότι «πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τι σημαίνει ριζοσπαστικό, προοδευτικό και αριστερό στη σύγχρονη εποχή». Τι σημαίνει σοσιαλισμός, πράσινη πολιτική….συνέχισε.

Επιχειρήσεις φιάσκο στη Εξάρχεια

Έντονα επικριτικός εμφανίστηκε και για το δόγμα «νόμος και τάξη» της Νέας Δημοκρατίας και τις τελευταίες επιθετικές κινήσεις της αστυνομίας στα Εξάρχεια.

«Η προσπάθεια παραγωγής επικοινωνίας και όχι πολιτικής ουσίας μπορεί να έχει πρόσκαιρο αποτέλεσμα σημαντικό, αλλά δεν έχει βάθος. Το μόνο που βλέπουμε είναι επιχειρήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα που καταλήγουν σε εικόνες ντροπής όπως αυτή με τη μωρομάνα πρόσφυγα να παίρνει τα ιμάτιά της και να καταλήγει σε κλούβα των ΜΑΤ» είπε ο Αλέξης Τσίπρας για να προσθέσει «δεν είναι αυτή η μάνα το πρόβλημα, αλλά οι σπείρες της εγκληματικότητας και των ναρκωτικών. Ούτε η επέλαση των δυνάμεων καταστολής σε πολιτιστικά γεγονότα είναι λύση».

«Εμείς κάναμε σημαντική προσπάθεια. Είχαμε τρεις σημαντικές επιτυχίες όπου η αστυνομία εξάρθρωσε σπείρες διακίνησης και αρκετά κιλά ναρκωτικών ουσιών» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να τονίσει «βεβαίως δεν λύσαμε το πρόβλημα των Εξαρχείων γιατί θέλει μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στην προσπάθεια να αλλάξει η περιοχή με καθημερινές παρεμβάσεις και να δοθεί η αίσθηση της ασφάλειας στους πολίτες».

Έστειλε, παράλληλα, μήνυμα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέροντας «Είναι ένα πράγμα να μη μπορείς να λύσεις ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί και άλλο πράγμα είναι να το γιγαντώνεις. Η κυβέρνηση συνεχίζει την τακτική των επικοινωνιακών κινήσεων χωρίς ουσία».

Γκρεμίζουν κατακτήσεις με εντολή ΣΕΒ

Σχετικά με τα εργασιακά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι γκρεμίζουν όλη την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ με εντολή του ΣΕΒ.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην τροπολογία για την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης και παρατήρησε πως «πολύ σύντομα ο μέσος εργαζόμενος θα τα νιώσει πολύ καλά».

«Δυστυχώς θα οδηγηθούμε σε ένα πλαίσιο μνημονιακής πολιτικής, χωρίς να υπάρχει μνημόνιο», είπε ακόμη για να συμπληρώσει ότι αποδεικνύεται πως τα μνημόνια αποτέλεσαν μέσο για να εφαρμοστεί μια πολιτική που ήταν στον πυρήνα κάποιων πολιτικών δυνάμεων.

Η ΔΕΗ είχε προβλήματα, όμως εμείς είχαμε σχέδιο

Οι μνημονιακές πολιτικές που ακολούθησαν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία οφείλονται για τα μεγάλα προβλήματα της ΔΕΗ ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «η πολιτική αυτή οδήγησε σε απώλεια εισοδήματος και πραγματική αδυναμία αποπληρωμής των τιμολογίων του ρεύματος. Υπήρξε και μια τρομακτική επιβάρυνση του μέσου καταναλωτή, καθώς τα τιμολόγια αυξήθηκαν κατά 60%».

«Κατά την περίοδο που κυβερνήσαμε είχαμε μια μείωση περίπου 12% στα τιμολόγια, αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας και παράλληλα ο δανεισμός της εταιρείας μειώθηκε κατά 1 δις. ευρώ. Κανείς δεν λέει ότι η εταιρεία δεν αντιμετώπισε προβλήματα, όμως είχαμε σχέδιο να τα αντιμετωπίζουμε που δεν θα επιβάρυνε τους καταναλωτές, για νέες επενδύσεις, αλλά και για έναν ουσιαστικό εξορθολογισμό των δαπανών της»  είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στρέφοντας τα βέλη του προς την κυβέρνηση την κατηγόρησε ότι «με τη γνωστή τακτική της απαξίωσης και να φορτώνει τις ευθύνες στους προηγούμενους, προετοιμάζει πολύ μεθοδικά την πώληση σε ιδιώτες των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας που έχουν αξία. Είναι μια πολύ επιζήμια τακτική για το ελληνικό δημόσιο, όμως ήδη η κυβέρνηση επιβαρύνει τον Έλληνα καταναλωτή». 

Η κανονικότητα και η διαπλοκή

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας για τα μέσα ενημέρωσης και την διαπλοκή.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι το ζήτημα αυτό δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι ένα ζήτημα που αφορά τη δημοκρατία.

«Εμείς δεν επιδιώξαμε και εξ ου και δεν καταφέραμε τη δημιουργία σχέσεων διαπλοκής. Αντιθέτως καταφέραμε κάτι σημαντικό, υπήρξαν λάθη και αστοχίες, αλλά καταφέραμε να εφαρμοστεί το Σύνταγμα. Πλήρωσαν για τις συχνότητες, πλήρωσαν φόρο διαφήμισης που δεν είχαν πληρώσει ποτέ και ελπίζω να συνεχίζουν να πληρώνουν» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο θέμα του πρακτορείου «Άργος» που έχει το μονοπώλιο στη διανομή του Τύπου  εκτοξεύοντας βέλη για την πρεμούρα της κυβέρνησης να αλλάξει αμέσως στην ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

«Επιστρέψαμε στην κανονικότητα. Ποια είναι η κανονικότητα; Αυτοί που βοήθησαν το συγκεκριμένο κόμμα να βγει στην κυβέρνηση πρέπει να ανταμειφθούν» συμπλήρωσε με νόημα.

«Δόγμα της αδράνειας και της σιωπής» στην εξωτερική πολιτική

Σχετικά με την εξωτερική πολιτική ο κ. Τσίπρας είπε πως βλέπει να εφαρμόζεται «το δόγμα της αδράνειας και της σιωπής» και εξέφρασε τον προβληματισμό του γι’ αυτό.

«Δεν βλέπω, για την ώρα, να ακολουθεί μια πολιτική που έχει πυξίδα», είπε αν και στη συνέχεια επισήμανε πως «επειδή είναι κρίσιμα ζητήματα δεν θέλω να προκαταλαμβάνω».

Ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα ελληνοτουρκικά, επισημαίνοντας πως δεν έχουν σταματήσει οι παράνομες έρευνες της Τουρκίας και ότι «δεν είναι ανοιχτά της Κύπρου αλλά στην ΑΟΖ της Κύπρου».

Ο πρώην πρωθυπουργός παρατήρησε πως αυτά τα θέματα κυριαρχούσαν στην ατζέντα όσο ήταν στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ότι τώρα «βλέπω μαι υποβάθμιση, σιωπή…»

Αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση της Ε.Ε. για κυρώσεις κατά της Τουρκίας, λέγοντας «έδωσα μάχη γι’ αυτή την απόφαση» και ότι «δεν βλέπω η νέα κυβέρνηση να την αξιοποιεί».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί