“Ο Ερωτόκριτος” από το θέατρο των «Vivi»

  Το θέατρο των «Vivi» παρουσιάζει το έργο «ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ» του Βιτσέντζου Κορνάρουσε σκηνοθεσία Τηλέμαχου Μουδατσάκι, την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στις 9 μμ στο κηποθέατρο “Μ. Χατζιδάκις”. Η παράσταση είναι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Ηράκλειο Καλοκαίρι 2019”.
 

Η παράσταση που ανανέωσε την ερμηνεία του ερωτικού ποιητικού ιπποτικού μυθιστορήματος του Β. Κορνάρου και τάραξε τις λιμνάζουσες για δεκαετίες κρατούσες απόψεις, έφερε σε πρώτο πλάνο το σώμα του ήρωα και δημιούργησε σκηνικά σύνολα για την ανάδειξη του ΕΡΩΤΑ ως ΠΟΛΕΜΟΥ- πολέμου επι της ουσίας (σύγκρουση Βλάχων-Αθηναίων) αλλά και πολέμου με το ίδιο αίσθημα ,τον έρωτα που παραμένει ακαταμάχητος, ισχυρός και επεισοδιώδης.

Ο Τηλέμαχος Μουδατσάκις τόνισε ότι: “Ως τώρα ,στις περισσότερες περιπτώσεις, είχε παρακαμφθεί η έκφραση με τα μέλη του σώματος και μάλιστα με τα άκρα ,τα πόδια και τα χέρια που παρέμεναν αμήχανα και τυχαία. Όμως τα ίδια μέλη προλαλούν μια σπάνια θεατρικότητα, γίνονται κολώνες, εξώστες, διάδρομοι, αφού το θέατρο οφείλει σταθερά να μετατρέπει την πραγματικότητα σε σύμβολο.”

Και συνεχίζει ο Τηλέμαχος Μουδατσάκις :”Η πραγματικότητα (ένα αντικείμενο που χρησιμοποιείται ως τέτοιο) στη σκηνή επαναλαμβάνει τον εαυτό της, χωρίς να προάγει τις παραστατικές τέχνες .Επείγει λοιπόν η επινόηση του συμβόλου και η ένταξη του στην αλυσίδα των σημείων της παράστασης. Στην παράσταση του ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ είναι το σώμα που” κτίζει” τα σύμβολα και οπτικοποιεί τον στίχο, όπως η φωνή “κτίζει” με ήχους τον λόγο και καθιστά ακουστό τον στίχο.

“Στην παράσταση μου ,άλλωστε ,δύο τραπέζια σε αλλεπάλληλους σχηματισμούς δημιουργούν περαιτέρω τον σκηνικό χώρο με την αρχή του ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ. Το “θρανίο” που δημιούργησε πυκνές απορίες με τον μαθητή να προσπαθεί αδέξια να απαγγείλει στίχους του έργου, σημαίνει την μαθητεία στην ποίηση και δη στον “Ερωτόκριτο” καθ’ ότι έτος (2019) αφιερωμένο στο ποίημα – Ποταμός…

Σκηνοθεσία-Κοστούμια: Τηλέμαχος Μουδατσάκις
Βοηθός σκηνοθέτη: Δόμνα Σερασίδη
Σκηνικά: Νίκος Καλαθάκης
Μουσική-Συνοδεία κρουστών: Χάρης Σουλτάτος, Γιώργος Στεφανάκης.
Βίντεο -teaser παράστασης: Μάνος Μπατζόλης
Φωτογραφίες: Μάνος Πολιτάκης

Ερμηνεύουν: Νίκος Ανδριγιαννάκης, Μάνος Αυγουστάκης, Πάνος Ιωαννίδης,
Ροδούλα Κρανιωτάκη, Κωνσταντίνος Μεταξάκης, Ράνια Πλατάκη, Βαρδής Σαμαριτάκης,
 Χάρης Σουλτάτος, Γιάννης Σουλακιώτης.


 Είσοδος:  : 12€                  Μειωμένο: 10€

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί