Ερώτηση του ΚΚΕ: “Ληστρικές οι τιμές των σταφυλιών στο Ηράκλειο”

Ερώτηση κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ με θέμα “τις ληστρικές τιμές των σταφυλιών στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου” Την ερώτηση υπογράφουν οι.Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα και Διαμάντω Μανωλάκου και σ’ αυτήν αναφέρονται:

Για μία ακόμα χρονιά οι αμπελοκαλλιεργητές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου βρίσκονται σε αδιέξοδο. Πέρα από τις γενικότερες αρνητικές επιπτώσεις που βιώνουν από την εφαρμογή της ΚΑΠ, που η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει πιστά όπως και οι προηγούμενες, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης λόγω των εξευτελιστικών τιμών στα σταφύλια. Οι τιμές του επιτραπέζιου και οινοποιήσιμου σταφυλιού, που διαμορφώνουν οι μεγαλέμποροι, οι βιομήχανοι, οι μεγαλοεπιχειρηματίες οινοποιοί αλλά και οι Αγροτικοί συνεταιρισμοί (πρώην ΕΑΣ), δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής, το οποίο είναι αυξημένο φέτος από την αντιμετώπιση ασθενειών λόγω καιρικών συνθηκών.

Οι τιμές για επιτραπέζια και οινοποιήσιμα σταφύλια διαμορφώνονται στα 50-60 λεπτά και 25-30 λεπτά το κιλό, αντίστοιχα, με τους μεγαλοεπιχειρηματίες σε άλλες περιπτώσεις να εκβιάζουν τους παραγωγούς να λάβουν το 1/3 της τιμής σε είδος (αγροτικά εφόδια) και το υπόλοιπο «βερεσέ», ενώ αξιοποιούνται και μέθοδοι όπως η αγορά επιτραπέζιων ποικιλιών για οινοποίηση, ο χαρακτηρισμός σοδιάς ως κατώτερης ποιότητας («βιομηχανικά»), υπάρχουν περιπτώσεις απληρωσιάς, κλπ. Οι παραγωγοί εκβιάζονται με ληστρικές τιμές και απαράδεκτους όρους από τους μεγαλέμπορους και βιομήχανους, λόγω της ιδιαιτερότητας του σταφυλιού ως ευπαθούς προϊόντος και της ανάγκης άμεσης απορρόφησής του.

Η κατάσταση έχει οδηγήσει πολλούς μικρομεσαίους αμπελοκαλλιεργητές σε απόγνωση, ειδικά στην περιοχή του Προφήτη Ηλία του Δήμου Ηρακλείου, στην περιοχή των Αρχανών του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων, σε χωριά του Δήμου Μαλεβιζίου. Πολλοί παραγωγοί έχουν αφήσει αμπέλια ατρύγητα, ενώ μερίδα καλλιεργητών δε θα καταφέρει να καλλιεργήσει την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Στην παραπάνω κατάσταση έρχεται να προστεθεί και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του φόρου στη ρακή των διήμερων αποσταγματοποιών και των αμπελουργών που θα τους στερήσει την όποια δυνατότητα είχαν για ένα επιπλέον εισόδημα επιβίωσης.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:

  • Να εξασφαλιστούν κατώτατες εγγυημένες τιμές για το σταφύλι, επιτραπέζιο και οινοποιήσιμο, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, να επιτρέπουν την επιβίωση των αμπελοκαλλιεργητών και τη συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας,
  • Να μην εφαρμοστεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τον φόρο στη ρακή των αμπελουργών και αυτοί να διατηρήσουν το δικαίωμα απόσταξης και πώλησης όπως έχει καθιερωθεί μέχρι σήμερα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί