Παρέμβαση Θραψανιώτη στην Επιτροπή για τον διορισμό Διοικητών Υ.ΠΕ. (βίντεο)

Την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου συζητήθηκε στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής, στην οποία συμμετέχει ο Βουλευτής Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης, ο διορισμός των Διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών. Στην παρέμβαση του ο Βουλευτής Λασιθίου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον χώρο της Υγείας, με ενάμισι εκατομμύριο Έλληνες άνεργους, 750.000 Έλληνες ανασφάλιστους με καμία δυνατότητα πρόσβασης στο Σύστημα Υγείας, μεταξύ αυτών και χιλιάδες παιδιά, και στις ενέργειες που έγιναν για την ανακούφιση των πολιτών όπως την διαγραφή 28 εκατ. € βεβαιωμένων οφειλών στα νοσοκομεία, ενώ 150 εκατ. € πάγωσαν και δεν πήγαν προς την εφορία για να βεβαιωθούν.

Έθεσε ακόμα ερωτήματα που αφορούν στο Λασίθι, αναφερόμενος στην σύμπραξη του Μεσογειακού Πανεπιστημίου και του Κέντρου Αποκατάστασης της Νεάπολης. Ρώτησε ακόμα αν ο νόμος που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και προβλέπει τη δωρεάν οδοντιατρική περίθαλψη σε παιδιά ηλικίας από 6 μέχρι 12 ετών πρόκειται να στηριχθεί από την παρούσα κυβέρνηση.

Το βίντεο της παρέμβασης

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Δεν θα τοποθετηθώ επί της γενικότερης πολιτικής, γιατί γι’ αυτό τοποθετήθηκε ο κ. Ανδρέας Ξανθός.

Θέλω, όμως, επειδή ακούστηκαν διάφορα πράγματα ως σαν η χώρα να κυβερνήθηκε ως δια μαγείας από το 2015, τοποθετήθηκε γι’ αυτό ο κύριος Υφυπουργός, αλλά κυρίως ο συνάδελφός ο οποίος μίλησε προηγουμένως και γι’ αυτό θα ήθελα να μου επιτρέψετε να τοποθετηθώ σε μια παρουσίαση που έκανε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 5 Μαρτίου του 2014. Αναφέρει ότι η κατάσταση στη χώρα μας είναι τραγική, υπάρχουν ανεμβολίαστα παιδιά, κατάκοιτοι ασθένειες που δεν τους χορηγούνται επιδόματα αναπηρίας, αύξηση της παιδικής θνησιμότητας κ.τ.λ.. Επίσης, ότι υπάρχουν 4 εκατομμύρια Έλληνες που είναι με εισόδημα κάτω από 4.000 € και αυτά είναι στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ενάμισι εκατομμύριο Έλληνες άνεργοι, 750.000 Έλληνες ανασφάλιστοι με καμία δυνατότητα πρόσβασης στο Σύστημα Υγείας, μεταξύ αυτών και χιλιάδες παιδιά. Ακόμη υπάρχει 30% μείωση των ασθενών, οι οποίοι καταφεύγουν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, ενώ αντίστοιχο ποσοστό οφείλεται σε αυτούς που απέχουν από το δημόσιο Σύστημα Υγείας. Όλα αυτά τα αναφέρω, για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις.

Το δεύτερο που θα ήθελα να πω, είναι το εξής: Με νόμο τον οποίο ψηφίσαμε στη Βουλή, διαγράψαμε 28 εκατ. βεβαιωμένες οφειλές στα νοσοκομεία, ενώ 150 εκατ. πάγωσαν και δεν πήγαν προς την εφορία για να βεβαιωθούν. Επίσης όλα αυτά τα αναφέρω, για να μην ξεχνούμε το τι παραλάβαμε σαν κυβέρνηση το 2015.

Από εκεί και πέρα θα ήθελα να πω, ότι το θέμα της δουλειάς των Διοικητών και ιδιαίτερα επιτρέψτε μου να αναφερθώ στην κυρία Μπορμπουδάκη, η οποία αναλαμβάνει την 7η Υγειονομική Περιφέρεια βεβαίως θα παρακολουθούμε, βεβαίως, ό,τι θετικό κρίνουμε ότι αφορά το δημόσιο σύστημα υγείας θα το επικροτούμε και θα το επιβραβεύουμε. Προσωπικά εγώ θα ήθελα να δηλώσω, ότι σε αυτό τον τομέα θα υπάρχει συνεργασία.

Από κει και πέρα, όμως, οτιδήποτε είναι αντίθετο σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στη δημόσια υγεία ή ό,τι αφορά το θέμα των ανασφάλιστων θα είμαστε κάθετα αντίθετοι και επικριτικοί απέναντι σε αυτά.

Θα μου επιτρέψετε να κάνω μια αναφορά για το νομό Λασιθίου. Η οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισης που δεν πιστεύω με βάση την τοποθέτηση που έκανε η κυρία Μπορμπουδάκη, ότι με προσωπική παρέμβαση μπορεί να γίνει είτε αλλαγή στο status quo στην παροχή περίθαλψης στο δημόσιο σύστημα υγείας στο νομό Λασιθίου, γιατί ακούγονται κάποιες φωνές, θα είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτό.

Τέλος, θα μου επιτρέψετε μια ερώτηση, κυρία Μπορμπουδάκη.

Αναφέρθηκε στο βιογραφικό σας το αναφέρατε και εσείς για το ότι είσαστε επιστημονικός συνεργάτης στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο. Γνωρίζετε καλά, δεν ξέρω, εάν οι συνάδελφοι γνωρίζουν, ότι το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο χωροθετήθηκε και στο Νομό Λασιθίου με κάποια εμβληματικά τμήματα και σχολές. Αυτά αφορούν το Τμήμα Διατροφής – Διαιτολογίας, τη Φυσικοθεραπεία, το τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Είναι τρία τμήματα που εάν κανείς τα αξιολογήσει έχουν ένα κοινό στόχο, που είναι η προαγωγή της υγείας του ατόμου.

Σε συνδυασμό με το κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης στη Νεάπολη, όπου πρόκειται να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση, έχει ανακηρυχθεί ο ανάδοχος μελετητής για την οριστική μελέτη του κέντρου αποκατάστασης δημιουργείται μια συνέργεια μεταξύ αυτών των τεσσάρων σχολών, οι οποίες πιστεύω, ότι θα συμβάλουν πολύ και στην ανάπτυξη του Νομού Λασιθίου, αλλά, κυρίως, θα δώσουν μια ώθηση στην προαγωγή υγείας του ατόμου όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά πιστεύω και σε γενικότερο επίπεδο και θα έχει και μια προβολή και η προσπάθεια ενίσχυσης του τουρισμού.

Από εκεί και πέρα θα ήθελα να κάνω επίσης μια ερώτηση στον κ. Σερέτη όχι σαν υποψήφιο Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, αλλά σαν συνάδελφο.

Ψηφίσαμε πρόσφατα ένα νόμο, όπου προβλέπεται η δωρεάν οδοντιατρική περίθαλψη σε παιδιά ηλικίας από 6 μέχρι 12 ετών. Βέβαια, δεν είναι δική σας αρμοδιότητα να εφαρμόσετε το νόμο, είναι του Υπουργείου, αλλά εγώ θα ήθελα να επισημάνω το εξής και πιστεύω θα συμφωνείτε μαζί μου, ότι μια τέτοια προσπάθεια η οποία για πρώτη φορά, τουλάχιστον, όσο εγώ ασκώ το επάγγελμα της οδοντιατρικής, θεσπίστηκε μια τέτοια ενέργεια νομίζω, ότι θα συμβάλει στην πρόληψη με αποτέλεσμα η πρόληψη αυτή να έχει λιγότερο κόστος στη προσθετική, την παρεμβατική οδοντιατρική, αλλά, ταυτόχρονα, θα έχει επίδραση και στην ψυχοσύνθεση της υγείας του συνόλου των παιδιών και των ατόμων.

θα ήθελα, λοιπόν, να ξέρω, εάν θα στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, παρόλο που δεν είναι αρμοδιότητα δική σας, αλλά του Υπουργείου.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Κύριε συνάδελφε, μπήκαν τα λεφτά για αυτό;

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗΣ : Κύριε Πρόεδρε, υπάρχουν τα λεφτά και μπορεί να υλοποιηθεί αυτή η απόφαση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί