Μ. Συντυχάκης: Δημιουργείται ένας νέος κατασταλτικός μηχανισμός που θα αστυνομεύει το διαδίκτυο

Καταψήφισε το ΚΚΕ το νομοσχέδιο που αφορά την αλλαγή της έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA), αναδεικνύοντας τον αντιδραστικό χαρακτήρα αυτού του οργανισμού ο οποίος αποτελεί έναν ακόμη ευρωενωσιακό κατασταλτικό μηχανισμό.

Με το νομοσχέδιο μεταφέρεται στην Αθήνα η έδρα του ENISA από το Ηράκλειο που είναι σήμερα. Ωστόσο, όπως τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, μόνο φαινομενικά το επίδικο του νομοσχεδίου είναι η μεταφορά της έδρας.

Στην πραγματικότητα η ρύθμιση αυτή υπηρετεί την αναβάθμισή του από οργανισμό που σχετίζεται με την ασφάλεια των δικτύων σε «Ευρωπαϊκό Οργανισμό Κυβερνοασφάλειας». Η μεταφορά της έδρας από την Κρήτη στην Αθήνα κρίθηκε απαραίτητη λόγω αυτής της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων του ENISA.

O Μανώλης Συντυχάκης σημείωσε πως ο «θόρυβος» για την έδρα του οργανισμού επιχειρεί να συσκοτίσει το ουσιαστικό ζήτημα που είναι ο ρόλος και ο σκοπός του. «Η ουσία των αλλεπάλληλων τροποποιήσεων στον κανονισμό λειτουργίας του ΕΝΙSA βρίσκεται στην παραπέρα ενίσχυση του αντιδραστικού του χαρακτήρα και στα μεγάλα μονοπώλια που συνδέονται με τον κυβερνοπόλεμο», σημείωσε. Είναι χαρακτηριστικό πως ο ΕΝISA αναγνωρίζεται σχεδόν ως διπλωματική αποστολή, απολαμβάνοντας βέβαια και τις σχετικές ασυλίες και διευκολύνσεις.

Αποκαλύπτοντας τις πραγματικές διαστάσεις του ζητήματος της κυβερνοασφάλειας, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως η αντιμετώπισή του από από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δύο πλευρές. Η μία πλευρά είναι η δημιουργία ενός ακόμη κατασταλτικού μηχανισμού με στόχο το διαδίκτυο. Η δεύτερη έχει να κάνει με την αγορά της κυβερνοασφάλειας, καθώς δημιουργείται ένα νέο πεδίο κερδοφορίας για τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά μονοπώλια που βρίσκονται σε ανταγωνισμό με άλλα μονοπώλια. Όπως κατήγγειλε, ο ΕΝΙSA αποκτά πλέον και αστυνομικά καθήκοντα όπως η αντιτρομοκρατική πολιτική στον κυβερνοχώρο και η προστασία των υποδομών από κυβερνοεπιθέσεις.

Ολόκληρη η ομιλία του Μ. Συντυχάκη

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί