Ξανθός για το «τρικ» Μητσοτάκη στην υγεία: Παρουσιάζει ως προσλήψεις τις 2000 συμβάσεις ιδιωτών οικογενειακών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ

Το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό, σχολιάζει ο Ανδρέας Ξανθός, τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στις δηλώσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για την Υγεία και την προσπάθειά του να παρουσιάσει ένα στοιχειώδες σχέδιο για την υγεία στην Ελλάδα.

Αναλυτικά η απάντηση του κ. Ξανθού είναι η ακόλουθη: 

«Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να παρουσιάσει στη ΔΕΘ ένα στοιχειώδες σχέδιο για την Υγεία στη Ελλάδα.  Εκτός από την εξαγγελία επενδύσεων από φαρμακευτικές εταιρείες, αρκετές από τις οποίες έχουν εδώ και καιρό δρομολογηθεί, οι αναφορές του στην Υγεία βρίθουν γενικοτήτων (π.χ. ότι η Υγεία αποτελεί στοιχείο της πολιτικής «Ανάπτυξη για όλους», ότι «ο ιατρικός τουρισμός αυξάνει τα δημόσια έσοδα» ή ότι θα γίνει «πλήρης αξιοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης») και ανακριβειών (π.χ. ότι θα γίνουν «προσλήψεις 2000 νέων γενικών γιατρών πρωτοβάθμιας υγείας»).

Ενημερώνουμε τον κ. Μητσοτάκη ότι:

1. Αυτές οι αναφορές δεν συνιστούν εφαρμοσμένη πολιτική Υγείας αλλά ευχολόγιο χωρίς κανένα εχέγγυο υλοποίησης

2. Ότι για να συνεχιστεί η πολιτική της καθολικής και ισότιμης πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και τα νοσοκομεία έχουν ανάγκη ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού ενίσχυσης τους με γιατρούς και λοιπό προσωπικό με βάση τον κανόνα 1: 1 που η κυβέρνηση σκοπεύει να αναιρέσει.

3. Ήδη είναι στο ΑΣΕΠ οι 1100 θέσεις νοσηλευτών –παραϊατρικού προσωπικού της 2Κ/2019 προκήρυξης , είναι στα Συμβούλια Επιλογής ή στο Υπουργείο για διορισμό 500 θέσεις μονίμων γιατρών ΕΣΥ για τα ΤΕΠ και 450 για τα Κέντρα Υγείας , ενώ είχαν εγκριθεί 940 θέσεις μονίμων γιατρών για τα νοσοκομεία που η προκήρυξη τους «πάγωσε» λόγω των εκλογών

4. Υπάρχει ΠΥΣ ( Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου) , δηλαδή δημοσιονομική πρόβλεψη, για άλλες 1500 θέσεις μονίμων νοσηλευτών-λοιπών εργαζομένων στα νοσοκομεία για το 2019.

5. Είχε ανακοινωθεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης 4ετής σχεδιασμός προσλήψεων 10.000 μονίμων γιατρών-λοιπών επαγγελματιών υγείας στο ΕΣΥ μέχρι το 2022, υπερκαλύπτοντας έτσι τις προσεχείς συνταξιοδοτήσεις και τα κενά της πρώτης μνημονιακής περιόδου ( 2009-2014) στη διάρκεια της οποίας είχαν σταματήσει οι προσλήψεις.

Το ερώτημα λοιπόν είναι σαφές: τι θα κάνει η Ν.Δ. απέναντι σε όλες αυτές τις πολιτικές επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης για το ανθρώπινο δυναμικό του συστήματος , που αποτελούν ζωτική ανάγκη για το ΕΣΥ και αναβαθμίζουν τη δημόσια φροντίδα Υγείας; Θα τις ολοκληρώσει ή θα τις ακυρώσει, επειδή πιστεύει ότι αυτό που χρειάζεται δεν είναι επένδυση στο Δημόσιο Σύστημα αλλά αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα;

Και όσον αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Είναι γνωστό ότι δεν υπάρχουν 2000 γενικοί γιατροί εκτός ΕΣΥ ούτε αντίστοιχες κενές οργανικές θέσεις σε Κέντρα Υγείας ή Περιφερειακά Ιατρεία. Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης όταν αναφέρεται σε προσλήψεις 2000 γενικών γιατρών( 800 μάλιστα άμεσα), εννοεί συμβάσεις ιδιωτών οικογενειακών γιατρών όλων των ειδικοτήτων (δηλαδή γενικών γιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων) με τον ΕΟΠΥΥ. Μόνο που οι συμβάσεις με ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν πρόσληψη. Ούτε φυσικά είναι σαφές πώς θα αυξηθεί ο σημερινός αριθμός συμβεβλημένων οικογενειακών γιατρών . Με επιστροφή στο χρεωκοπημένο μοντέλο των 200 επισκέψεων που εξαντλούνταν τις πρώτες μέρες του μήνα, αναγκάζοντας τον ασφαλισμένο να πληρώνει από την τσέπη του; Και με τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ , την ανάπτυξη των νέων δημόσιων δομών ( ΤΟΜΥ), τις δράσεις πρόληψης , αγωγής υγείας και κοινοτικής φροντίδας, τι θα γίνει; Χρειάζονται σοβαρές και τεκμηριωμένες απαντήσεις σ΄ αυτά τα κρίσιμα θέματα, που δεν βλέπουμε να υπάρχουν. »

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί