Τέλος και τα πλεονάσματα, πάνε στις καλένδες, ομολόγησε ο Κ. Μητσοτάκης

Αν και είχε υποσχεθεί μια άμεση διαπραγμάτευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα προεκλογικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθάρισε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην ΔΕΘ, ότι «δεν θα διεκδικήσω αμέσως τα πλεονάσματα», «θα το κάνω όταν η χώρα επανακτήσει την αξιοπιστία της». 

«Έχουμε όλα τα επιχειρήματα με το μέρος μας για να ζητήσουμε μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων. Θα τεθεί το ζήτημα, έχει τεθεί ανεπίσημα ήδη», πρόσθεσε υπαναχωρώντας από τις προηγούμενες θέσεις που είχε εκφράσει, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων τέθηκε για να ξεπληρώσουμε το χρέος μας και λόγω της αναξιοπιστίας της προηγούμενης κυβέρνησης» .

Δείτε επίσης: Και επίσημα από Μητσοτάκη: Τέλος οι διαγωνισμοί του ΒΟΑΚ!- Ξαναξεκινά να… μελετά το θέμα η ΝΔ!

Τα «κλεμμένα» από την κυβέρνηση Τσίπρα, τα «ξεχασμένα» και η «ανάπτυξη» για λίγους

Η ομιλία Μητσοτάκη στην 84η ΔΕΘ: Ανάπτυξη για τους ισχυρούς και τα πλεονάσματα στις καλένδες (Βίντεο)

Τα «κλεμμένα» από την κυβέρνηση Τσίπρα, τα «ξεχασμένα» και η «ανάπτυξη» για λίγους

Για την οικονομία

Αν και αρνήθηκε να παραδεχτεί ότι η κατάσταση που παραδόθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν ήταν τόσο δραματική – «δεν ήταν και τόσο ρόδινη», υποστήριξε – όσο την χαρακτήριζε προεκλογικά το κόμμα του, ισχυρίστηκε ότι κάτι δείχνει να αλλάζει. Ωστόσο, αυτό το απέδωσε στα αυξημένα έσοδα του Ιουλίου και του Αυγούστου, επί κυβέρνησής του, λέγοντας ότι αυτό δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε μειώσεις φόρων. Υποστήριξε, μάλιστα ότι «προσδοκούμε ισχυρή ανάπτυξη και το β’ εξάμηνο του 2019». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία, δεν εστιάζεται μόνο στις μειώσεις φόρων, αλλά δίνει έμφαση στην ισχυρή ανάπτυξη μέσα από ένα κύμα επενδύσεων ξένων και εγχώριων που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. 

Ερωτηθείς για τη διεθνή οικονομία και τους κινδύνους για ελληνική οικονομία, ο πρωθυπουργός σημείωσε αρχικά πως η Ελλάδα «θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωζώνης την επόμενη τριετία» και σημείωσε πως ο δείκτης της οικονομίας βελτιώθηκε σημαντικά ενώ παρατήρησε πως στην Ευρώπη είναι καθοδικός.

«Δεν συμμερίζομαι τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για διεθνή ύφεση», σχολίασε και στο ερώτημα αν η Ευρώπη θα οδηγηθεί σε ύφεση απάντησε πως «θα πρέπει να αναζητήσουμε ευρωπαϊκά εργαλεία για να αντιστρέψουμε το κλίμα». Επιπλέον, είπε ότι αν η χώρα μας απειληθεί από διεθνείς οικονομικές εξελίξεις αυτό «προσθέτει στα επιχειρήματά μας γιατί πρέπει να μειωθούν οι στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων». 

Για τον εκλογικό νόμο

Σχετικά με τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «δεν διευρύνουμε τους εκλογικούς καταλόγους». Σχετικά με το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού,  έκανε λόγο για μια «διευκόλυνση», εξηγώντας πως «όποιος είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορεί να ψηφίζει από τον μόνιμο τόπο διαμονής του και πρόσθεσε πως «εξετάζουμε παράλληλα και το ενδεχόμενο επιστολικής ψήφου». 

Επανέλαβε τη θέση του κόμματός του κατά της απλής αναλογικής, λέγοντας ότι «δεν έχω καμία πρόθεση να συνδέσω ζητήματα εκλογικού νόμου με την αλλαγή του Συντάγματος. Επιμένω στη θέση μου ότι η απλή αναλογική είναι καταστροφική. Θα προτείνουμε ένα νέο νόμο που θα εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα», σημείωσε. «Ένα κόμμα με 40% έχει δικαίωμα να κυβερνά» είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ότι η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος θα ξεκινήσει πριν από τα τέλη Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας πως η Βουλή θα έχει αρκετό χρόνο να τοποθετηθεί. Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «το ζήτημα της εκλογής με απλή αναλογική είναι στο τραπέζι» και εξέφρασε την πεποίθηση πως «αν δεν αλλάξει ο νόμος η επόμενη εκλογή θα είναι με απλή αναλογική, άρα διπλή κάλπη». Ανέφερε, δε, πως οι πρόωρες εκλογές «είναι το τελευταίο πράγμα που έχω στο μυαλό μου» και πως οι επόμενες θα γίνουν το 2023.

Για το αν θα συσταθούν εξεταστικές επιτροπές

Σχετικά με το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικών επιτροπών ο Κ. Μητσοτάκης αρχικά τόνισε ότι «το 2015 έχει κριθεί πολιτικά. Η δική μου έμφαση είναι να κοιτάξω στο μέλλον. Σιγά σιγά κλείνουμε τα θέματα από αυτή τη δραματική περίοδο για τον τόπο» και στη συνέχεια απάντησε επί της ουσίας πως «η διενέργεια εξεταστικών επιτροπών είναι αρμοδιότητα της Βουλής, όχι της κυβέρνησης». «Πιστεύω στη διάκριση των εξουσιών. Αν γίνουν επιτροπές, θα το αποφασίσει η Βουλή», είπε.

Για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας

Σε ερώτηση αν θα προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο για νέα θητεία στην Προεδρία της Δημοκρατίας κάλεσε τους εκπροσώπους του Τύπου να του υποβάλουν εκ νέου το ερώτημα σε τρεις μήνες και έκανε λόγο για πολύ πρόωρη ερώτηση που αδικεί τον ίδιο τον κ. Παυλόπουλο και τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μάλιστα πρόσθεσε ότι ότι προηγείται η συνταγματική μεταρρύθμιση που θα επιτρέπει την εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας με 151 ψήφους. «Κάθε πράγμα στον καιρό του», κατέληξε για το ζήτημα. 

Για τα ελληνοτουρκικά 

Για τα ελληνοτουρκικά και με αφορμή τις τελευταίες απειλές του Ερντογάν για το προσφυγικό ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ του διαλόγου αλλά έστειλε μήνυμα πως αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να γίνει με απειλές.

«Παρά την ένταση, πρόθεσή μου είναι πάντα να συνομιλώ γιατί μόνο τότε μπορείς να παρουσιάζεις τις θέσεις της πατρίδας σου ώστε να εκτονώνεις την ένταση και να βρίσκεις λύσεις αμοιβαία αποδεκτές», είπε και υπογράμμισε πως δεν πρέπει να συγχέονται σε επίπεδο διμερών σχέσεων ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη. Τόνισε ότι το ζήτημα του προσφυγικού είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και ότι ο κ. Ερντογάν πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να εκβιάζει την Ευρώπη και την Ελλάδα, εκμαιεύοντας περισσότερα χρήματα. 

Εμφανίστηκε θετικός σε συνάντηση με τον Ερντογάν στο περιθώριο της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών λέγοντας: «Αν έχει διάθεση ο κ. Ερντογάν για μια ουσιαστική επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «πρόθεσή μου είναι να συνομιλώ, γιατί μόνο τότε μπορείς να βρεις λύσεις αμοιβαία αποδεκτές. Προσερχόμαστε στη διαπραγμάτευση με τα επιχειρήματα που μας δίνει το διεθνές δίκαιο που είναι με το μέρος μας».

Για τη ΔΕΗ

Αναφερόμενος στη ΔΕΗ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι η κυβέρνηση κληρονόμησε τη ΔΕΗ σε τραγική κατάσταση και σχολίασε: «Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να ερευνηθεί, γιατί έφθασε σε τέτοια κατάσταση, όταν κάποιοι προειδοποιούσαν». Στη συνέχεια μίλησε για ένα «τολμηρό» και «ισορροπημένο» σχέδιο εξυγίανσης, στο οποίο «θα κληθούν όλοι να συνεισφέρουν λίγο για να σωθεί η επιχείρηση» και προανήγγειλε την πώληση περιουσιακών στοιχείων που έχουν να κάνουν με το δίκτυο για να στηριχθεί η επιχείρηση.

«Θέλω τη ΔΕΗ μπροστάρη σε μια απελευθερωμένη αγορά ενέργειας που θα αξιοποιήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θα την ξανακάνουμε κερδοφόρα. Δεν πρέπει να κάνουμε κοινωνική πολιτική μέσω της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ θα πρέπει να αποζημιώνεται», πρόσθεσε. 

Για άσυλο και Εξάρχεια

Για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και τα Εξάρχεια ο πρωθυπουργός ανέπτυξε το δόγμα «νόμος και τάξη». «Κάναμε σωστά που καταργήσαμε το άσυλο της ανομίας και της παραβατικότητας» τόνισε αρχικά και έκανε αναφορά στις δράσεις της ΕΛ.ΑΣ. στην πρώην ΑΣΟΕΕ. «Αν δείτε την εικόνα σήμερα δεν έχει καμία σχέση με το χθες», σημείωσε.

«Εμείς δεν μπορούμε να στέλνουμε την αστυνομία όλη την ώρα στα πανεπιστήμια. Τα πανεπιστήμια έχουν κι αυτά ευθύνη και πρέπει να καθορίζουν τους όρους πρόσβασης σε αυτά. Δεν υπάρχει σοβαρό πανεπιστήμιο στο εξωτερικό που να επιτρέπει την ελεύθερη πρόσβαση οποιουδήποτε», υπογράμμισε.

Για τα Εξάρχεια επανέλαβε το όραμά του για την «αναγέννηση της γειτονιάς» και τόνισε πως «αν υπάρχει παραβατική συμπεριφορά πρέπει να παρεμβαίνει η αστυνομία» καθώς «αυτό σημαίνει κανονικότητα».

Τέλος επιτηδεύματος και εισφορά αλληλεγγύης καταργούνται… το 2023

Κληθείς να εξειδικεύσει τις εξαγγελίες για το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης είπε ότι «από το 2021 θα έχουμε αρκετό δημοσιονομικό χώρο για τη μείωσή τους» και έθεσε ως απώτερο χρονικό ορίζοντα της κατάργησής τους το 2023. Παράλληλα, τόνισε πως «η μείωση της φορολογίας αυξάνει την υποχρέωση όλων για καλύτερη φορολογική συμμόρφωση» και υποστήριξη πως «θα είμαστε πολύ αυστηροί στον εντοπισμό της φοροδιαφυγής».

Αναφερόμενος στις φοροελαφρύνσεις που προανήγγειλε χθες, είπε «ό,τι έχουμε εξαγγείλει για το 2020 είναι κοστολογημένο και ρεαλιστικό και δεν αιφνιδιάζουμε τους εταίρους μας», είπε και σχολίασε: «Δεν θα προχωρούσα σε εξαγγελίες αν δεν ήταν πλήρως κοστολογημένα τα μέτρα».

Σε άλλη ερώτηση για τα φορολογικά απέφυγε να δεσμευτεί για μείωση των φόρων στα καύσιμα αλλά ανέφερε ότι «οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως εάν έχουμε υπεραπόδοση στα δημόσια έσοδα, μπορούμε πάντα να παρεμβαίνουμε και να το επιστρέφουμε στους πολίτες μέσω μείωσης φόρου και στήριξης του κοινωνικού κράτους».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός είπε υποστήριξε ότι δεν άλλαξε τη θέση του και ότι τη θεωρεί εθνικά επιζήμια αλλά σημείωσε ότι είναι κυρωμένη και κατά συνέπεια δεν αλλάζει, πράγμα που αποτελεί υπαναχώρηση από τη θέση της ΝΔ προεκλογικά ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έμεινε τελικά στο ότι η κυβέρνηση θα επιβλέπει την αυστηρή εφαρμογή της συμφωνίας. Είναι μια συμφωνία που δεν προβλέπει από μόνη της αλλαγές παρά έλεγχο της εφαρμογής της, είπε επίσης. Για ενδεχόμενη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, είπε ότι δεν έχει προγραμματιστεί ακόμα αλλά κάποια στιγμή θα γίνει.

Για το άρθρο 16

Σχετικά με το άρθρο 16 του Συντάγματος και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο Κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως «δεν πρόκειται να κάνουμε απολύτως τίποτα που να παραβιάζει το ελληνικό Σύνταγμα». Εξέφρασε την πικρία του που δεν αναθεωρήθηκε από την προηγούμενη Βουλή και τόνισε πως «η προσοχή μας πέφτει τώρα στα δημόσια πανεπιστήμια, πώς θα γίνουν ανταγωνιστικά». «Μέχρι το τέλος του χρόνου θα φέρουμε ένα οριζόντιο νέο θεσμικό πλαίσιο, μια τολμηρή μεταρρύθμιση», είπε.

Για την αποπληρωμή των δανείων στο ΔΝΤ

Όσον αφορά την αποπληρωμή των δανείων στο ΔΝΤ ο πρωθυπουργός είπε «είναι πρόθεσή μας να αποπληρώσουμε τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ και το σχετικό αίτημα θα κατατεθεί στο Eurogroup της Παρασκευής από τον αρμόδιο υπουργό». «Θα γλιτώσουμε περί τα 75 εκατ. ετησίως και μόνο από αυτή την παρέμβαση», πρόσθεσε και προανήγγειλε την αξιοποίηση της επιστροφής των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «για να δημιουργήσουμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο».  

Για το προσφυγικό 

Για τη σίτιση μεταναστών σημείωσε ότι γίνονται έρευνες και υπογράμμισε ότι έχει διαφορετική πολιτική από την προηγούμενη κυβέρνηση. Υποστηρίζει ότι η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας πρέπει να εφαρμοστεί και, ως προς τη δική μας ευθύνη, να γίνονται επιστροφές μεταναστών. «Θα αλλάξει η διαδικασία χορήγησης ασύλου, θα επιταχυνθεί χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα γίνουν επιστροφές στην Τουρκία, όπως ορίζει η συμφωνία. Θα αναλάβω πρωτοβουλία και θα ενημερώσω τους αρχηγούς όλων των κρατών της Ε.Ε. για τον επιμερισμό των ασυνόδευτων ανηλίκων σε όλες τις χώρες», είπε επίσης.

Για τα εργασιακά

Για τα εργασιακά υποστήριξε ότι στόχος είναι να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας και την πλήρη απασχόληση απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία και τάχθηκε υπέρ της μείωσης των εισφορών. Ως προς τα επιδόματα ο πρωθυπουργός είπε πως «κανένα επίδομα δεν καταργείται».

Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων υποστήριξε ότι «θα σεβαστούμε τις δικαστικές αποφάσεις», ωστόσο, συμπλήρωσε «θα δούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια και θα γίνουν επιστροφές σε βάθος χρόνου».

Για τον συνδικαλιστικό νόμο

Όσον αφορά τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, είπε ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να αλλάξει. «Να βάλουμε τέλος στα σωματεία σφραγίδα. Το νομοσχέδιο θα δοθεί σε διαβούλευση και θα έχουμε αρκετό χρόνο για να το συζητήσουμε με τους εργαζόμενους. Στόχος να αποφασίζουν οι εργαζόμενοι για λογαριασμό τους», είπε. 

Για τις προσλήψεις στο δημόσιο

«Προχωράμε άμεσα σε προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και στην ειδική αγωγή. Θα προσλάβουμε 800 ιατρούς στον ΕΟΠΠΥ και ανάλογα με τις δυνατότητές μας θα προχωρήσουμε και σε προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην εκπαίδευση δίνοντας μια προτεραιότητα στους αναπληρωτές καθηγητές», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν θα είμαστε στον κανόνα ένα προς πέντε, για τις προσλήψεις, γιατί μπορούμε να κινηθούμε σε καλύτερα επίπεδα», πρόσθεσε.

Για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ο πρωθυπουργός κλήθηκε να τοποθετηθεί και για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, για το οποίο δήλωσε χαρούμενος που άνοιξε αυτή η συζήτηση και πρόσθεσε ότι «το Βρετανικό Μουσείο δίνει μάχη που κάποια στιγμή θα τη χάσει». Στον απόηχο των αντιδράσεων για τις αναφορές του σε δανεισμό μέσω συνέντευξής του στον Observer, έκανε λόγο για «κακοπροαίρετη κριτική» και διαμήνυσε πως «η Ελλάδα δεν απεμπολεί την ιδιοκτησία των Γλυπτών. Σε καμία περίπτωση δεν θα αποδυναμωθεί το πάγιο και δίκαιο αίτημα για επιστροφή».

Για το 112

Για τον αριθμό 112 είπε ότι στην πλήρη ανάπτυξή του θα είναι έτοιμο στο τέλος του χρόνου και η απόφαση για την αποστολή των sms θα λαμβάνεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Για την ταινία του Κώστα Γαβρά

Ο πρωθυπουργός είπε όταν ρωτήθηκε σχετικά ότι θα δει την ταινία του Κώστα Γαβρά, αν και την χαρακτήρισε επαρκώς μονομερή και προέτρεψε τους πολίτες που θα τη δουν να διαβάσουν βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα για την περίοδο εκείνη. «Η χώρα διασύρθηκε για να έρθει ένα εντελώς υποκριτικό δημοψήφισμα και να κάνει μια τούμπα ο κ. Τσίπρας και να φέρει το τρίτο μνημόνιο. Θα με ενδιέφερε αν στην ταινία του κ. Γαβρά εμφανίζονται πρόσωπα όπως οι κ.κ. Καμμένος και Πετσίτης», πρόσθεσε. 

Η ομιλία Μητσοτάκη στην ΔΕΘ

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε την κεντρική του ομιλία στο Ι.Βελλίδης παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης «για τους επόμενους δώδεκα μήνες». 

Αυτοί οι άξονες περιλαμβάνουν περιορισμένες φοροελαφρύνσεις με καθαρή προτεραιότητα στις επιχειρήσεις, κύμα ιδιωτικοποιήσεων, δημιουργία «ευνοϊκού περιβάλλοντος» για επενδύσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται και μοντέλο «ευελιξίας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στα εργασιακά.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί