Όλγα Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μια τεράστια προσπάθεια αποεπένδυσης της ΔΕΗ

Η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στην Κυριακάτικη Kontranews, χαρακτηρίζει «μνημειώδες σφάλμα» το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον δανεισμό των μαρμάρων του Παρθενώνα και κατηγορεί την κυβέρνηση πως επιχειρεί μια «εκστρατεία δυσφήμισης» της ΔΕΗ, η οποία έχει ως στόχο το «ξεπούλημα των φιλέτων» της. Τονίζει πως ο πρωθυπουργός ανατρέπει τις βασικές προεκλογικές του εξαγγελίες και τον κατηγορεί πως το προηγούμενο διάστημα στο ζήτημα του προσφυγικού «ταυτίστηκε με τις πλέον συντηρητικές και ακραίες δυνάμεις της Ευρώπης».

Αναλυτικά η συνέντευξη στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Κontranews» και τον δημοσιογράφο Χρήστο Κυμπιζή:

Πώς κρίνετε τις επισκέψεις Μητσοτάκη σε Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία;

Οι επισκέψεις του κ. Μητσοτάκη στο εξωτερικό, μετατράπηκαν από πολυδιαφημισμένο road-show προσέλκυσης επενδύσεων, σε ευκαιρία ανατροπής των βασικών προεκλογικών εξαγγελιών της Νέας Δημοκρατίας. Μάθαμε λοιπόν από αυτά τα ταξίδια, ότι το κύριο προεκλογικό αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας, η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ακόμα και ως συζήτηση, μετατέθηκε για το 2021. Μάλιστα, ως δικαιολογία ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε την προσπάθειά του να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων. Αυτή δηλαδή που υποτίθεται πως είχε ήδη κατακτήσει και θα κεφαλαιοποιούσε, ώστε να επιτύχει ένα πρωτοφανές κύμα επενδύσεων που θα αναμένοταν με την άνοδό του στην εξουσία.

Γιατί ασκείτε κριτική στη διαχείριση του προσφυγικού από την κυβέρνηση; Τι διαφορετικό έκανε η δίκη σας κυβέρνηση όταν είχαν αυξηθεί οι ροές;

Είναι γνωστή η κριτική του κ. Μητσοτάκη για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία υποτίθεται πως άνοιξε τις πόρτες στους πρόσφυγες. Προ λίγων ημερών, ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα ανέφερε πως οι αφίξεις προσφύγων αυξήθηκαν κατά πολύ τους τελευταίους δύο μήνες. Μάλιστα, ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε πως το πρόβλημα βρίσκεται στην αδυναμία μεταφοράς προσώπων προς άλλες χώρες της Ε.Ε. καθώς δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ τους. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει τον κ. Μητσοτάκη, καθώς ο ίδιος ταυτίστηκε το προηγούμενο διάστημα με τις πλέον συντηρητικές και ακραίες δυνάμεις της Ευρώπης.

Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι εσωτερικό όπως συνειδητά το ανέδειξε προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία. Η εσφαλμένη στάση του κόμματος του κ. Μητσοτάκη αποδυνάμωσε την προσπάθεια ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Με βεβιασμένες κινήσεις έδωσε στο διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον την εντύπωση πως η διαχείριση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας είναι διμερές ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Τι απαντάτε στη ρητορική της ΝΔ που αναφέρει πως η κυβέρνηση σας ουσιαστικά χρεοκόπησε τη ΔΕΗ;

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει επιδοθεί σε μια τεράστια προσπάθεια αποεπένδυσης της ΔΕΗ. Σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον, στο οποίο υποτίθεται πως η εταιρεία θα πρέπει να διατηρήσει και να αναπτύξει τη φήμη και την αξιοπιστία της, ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης δεν δίστασε να παρομοιάσει τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού με τον «Τιτανικό». Αυτή η εκστρατεία δυσφήμισης δεν οδηγεί παρά στο ξεπούλημα «φιλέτων» της ΔΕΗ.

Μάλιστα για να ενδυναμώσουν τη σαθρή επιχειρηματολογία τους, στελέχη και υπουργοί της κυβέρνησης μιλούν για καταστροφή της ΔΕΗ, υπονοώντας τη διερεύνηση της υπόθεσης από τη δικαιοσύνη. Απαντάμε πως δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από μια τέτοια προσπάθεια. Αντίθετα, ίσως έτσι διαπιστωθούν οι καταστροφικοί χειρισμοί των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτό που τελικά απομένει από τη συζήτηση εκτός από την κατασυκοφάντηση και αποδυνάμωση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού είναι η επιβάρυνση των οικιακών και επαγγελματιών καταναλωτών. Και αυτό μεταφράζεται σε κέρδη τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να δελεάσουν τους υποψήφιους αγοραστές μιας ανυπόληπτης – κατά την κυβέρνηση – επιχείρησης.

Πώς χαρακτηρίζετε την πρόταση Μητσοτάκη για δανεισμό των γλυπτών του Παρθενώνα;

Αυτή η κίνηση αποτελεί μνημειώδες σφάλμα στην πορεία των αγώνων για την επιστροφή των λεηλατημένων γλυπτών του Παρθενώνα στην χώρα μας. Ούτε απλά «μάρμαρα» είναι, ούτε «ελγίνεια» είναι. Είναι γλυπτά ανεκτίμητης αξίας, μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς και αποτελούν προϊόντα λαφυραγώγησης του Παρθενώνα σε μια ταραχώδη ιστορική περίοδο. Αυτή ήταν η ελληνική θέση μέχρι τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης είχε την έμπνευση να εκκινήσει τη συζήτηση για το δανεισμό τους.

Αυτό που έκανε στην ουσία ο κ. Μητσοτάκης με την αναφορά του περί «δανεισμού» στην επίμαχη συνέντευξή του ήταν να δώσει στο Βρετανικό Μουσείο την δυνατότητα διαφυγής από το αδιέξοδο που είχε περιέλθει τα προηγούμενα χρόνια. Φυσικά, το Βρετανικό Μουσείο άδραξε αυτή την μοναδική ευκαιρία που του προσφέρθηκε απλόχερα και έθεσε ως προαπαιτούμενη την αποδοχή της ιδιοκτησίας αυτών των αντικειμένων από το Μουσείο για οποιονδήποτε μελλοντικό δανεισμό.

Πόσο έντονη τελικά είναι η εσωκομματική διαμάχη στον ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του κόμματος; Επιβεβαιώνονται τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για πόλεμο τάσεων;

Ο μετασχηματισμός ενός κόμματος όπως ο ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο δομής και λειτουργίας, ώστε να εκφράσει οργανικά την μεγάλη προοδευτική παράταξη της οποίας ήδη είναι ο κεντρικός πολιτικός πόλος είναι μια διαδικασία που συντελείται στο πλαίσιο ενός οργανωμένου διαλόγου. Οι ομόφωνες αποφάσεις της Πολιτικής Γραμματείας για τον οδικό χάρτη αυτής της διαδικασίας καταδεικνύουν την ενότητά και την αποφασιστικότητά μας προς τον κοινό αυτό στόχο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί