Η Τεχεράνη θα ανακοινώσει στις Βρυξέλλες την υπαναχώρησή της από την πυρηνική συμφωνία

Το Ιράν θα ενημερώσει εντός των επόμενων ωρών την Ευρωπαϊκή Ένωση για την απόφασή του να υπαναχωρήσει περαιτέρω από τις δεσμεύσεις που έχει λάβει με βάση την πυρηνική συμφωνία του 2015, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

“Πρόκειται να ενημερώσω (την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι) σε μερικές ώρες για την απόφαση του Ιράν που θα τεθεί σε εφαρμογή την Παρασκευή”, τόνισε ο Ζαρίφ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

“Σαφώς, αυτά τα βήματα είναι αναστρέψιμα αν η ΕΕ εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για την διάσωση της συμφωνίας”, πρόσθεσε ο Ιρανός ΥΠΕΞ.

Σε αυτή την “τρίτη φάση” υπαναχώρησης από τις δεσμεύσεις της διεθνούς συμφωνίας JPCOA, η Τεχεράνη θα ξεκινήσει να κατασκευάζει φυγοκεντρητές για να επιταχύνει τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Αντιδρώντας το Λονδίνο, εξέφρασε την ανησυχία και την απογοήτευσή του για την απόφαση αυτή της Τεχεράνης, τονίζοντας ότι αυτή έρχεται την ώρα “που εμείς, οι Ευρωπαίοι και διεθνείς εταίροι μας συνεχίζουν να εργάζεται σκληρά για την αποκλιμάκωση των εντάσεων με το Ιράν”.

Το Παρίσι από την πλευρά του ζήτησε από την Ισλαμική Δημοκρατία να “συγκρατηθεί και να μην προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες που μπορούν να εμποδίσουν τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης”.

Την Τετάρτη, το Ιράν ανακοίνωσε ότι μειώνει περαιτέρω τις δεσμεύσεις που είχε λάβει, μετά την αποτυχία της γαλλικής μεσολαβητικής προσπάθειας για έναρξη διαλόγου με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο Isna, το Σάββατο το καθεστώς της Τεχεράνης θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες της τρίτης φάσης του σχεδίου της που αφορά τη μείωση των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει απέναντι στη διεθνή κοινότητα.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί