Η απάντηση Πολάκη σε “Πρώτο Θέμα” και Κικίλια για το “χάος” στα ταμεία των νοσοκομείων

Με μια ανάρτησή του στο προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης απευθύνεται προς τον νέο υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια με αφορμή τα δημοσιεύματα του «Πρώτου Θέματος» που κάνουν λόγο για προβληματικούς και ανύπαρκτους ισολογισμούς και πλεονάσματα στα νοσοκομεία επισημαίνοντας παράλληλα πως θα αναλάβουν δράση ορκωτοί ελεγκτές για να κλείσουν τις «μαύρες τρύπες». 

Ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης συμβουλεύει αρχικά τον. κ. Κικίλια να καθίσει να διαβάσει πριν λάβει αποφάσεις ως υπουργός και να μην μοιράζει την δική του δουλειά σε ορκωτούς ελεγκτές και ελεγκτικές εταιρείες. 

Παράλληλα, παραθέτει αναλυτικά στοιχεία για το πώς κατάφερε η προηγούμενη κυβέρνηση από έλλειμμα 735 εκατομμύρια ευρώ που βρήκε το 2014 στα ταμεία να το μετατρέψει σε πλεόνασμα.

Μάλιστα, προκαλεί όποιον αμφισβητεί τα στοιχεία αυτά, να έρθει σε ανοιχτή συζήτηση μαζί του στη Βουλή. 

Διαβάστε αναλυτικά την ανάρτηση του κ. Πολάκη 

Προς κύριον Κικίλια Βασιλη ενταύθα:

1) Ως γιατρος που είστε , χρειάζεται διάβασμα πολύ για να αρχίσει κανεις να καταλαβαίνει και να παίρνει αποφάσεις ως πολιτικός προϊστάμενος σε έννοιες όπως προϋπολογισμός ,όριο δαπανών ,πιστώσεις ,ταμειακά διαθέσιμα,Ληξιπροθεσμα χρέη ,απλήρωτες υποχρεώσεις, κλπ .Εγω είχα διαβάσει πολύ ως δημαρχος και γι αυτό μπορούσα να παίρνω αποφάσεις ως υπουργός ,χωρίς να μοιράζω δουλειές σε ορκωτούς ελεγκτές και ελεγκτικές εταιρείες όπως έκαναν οι προηγούμενοι απο μενα και όπως βλέπω ετοιμάζεστε να κάνετε και σεις ! Συνιστώ λοιπόν διάβασμα και βοηθάω με τα εξής :

Α) τα νοσοκομεία το 2014 έκλεισαν με ΤΑΜΕΙΑΚΟ ΕΛΕΙΜΜΑ 735 εκατομμύρια ευρω (δηλαδή αν ξόδευαν και το τελευταίο ευρω που είχαν στο ταμειο τους θα χρωστούσαν σε προμηθευτές ακόμα 735 εκατομμύρια

Β) το ίδιο μέγεθος το 2015,τη χρονιά της θηλειας των δανειστών και του συμβιβασμού του Ιουλιου ,όταν πρακτικά αρχίσαμε να κυβερνάμε απο τον Οκτώβρη και μετα ,ήταν ελειμμα 930 εκατομμύρια ευρω .

Γ) Το 2016 όταν αρχίσαμε να ισορροπούμε το αντίστοιχο μέγεθος ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΣΥ ΑΠΟ ΤΟ 1985 μετατράπηκε σε ΤΑΜΕΙΚΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 35 εκατομμύρια ευρω!!! (δηλαδή για να το καταλάβουμε αν στις 31/12/2016 πλήρωναν ότι είχαν αγοράσει τη χρονιά και ότι χρωστούσαν απο παλιά θα τους ΠΕΡΙΣΣΕΥΑΝ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΥΣ 35 εκατομμύρια ευρω )

Δ) Τα αντίστοιχα μεγέθη για το 2017 και το 2018 ήταν ,καθώς πια είχαμε σταθερή χρηματοδότηση και αυξημένη απο το ΓΛΚ(Γενικο Λογιστηριο του κράτους) και τεράστια αυξηςη της χρηματοροης απο τον ΕΟΠΥΥ, 370 εκατομμύρια ευρω και 260 εκατομμύρια ευρω αντίστοιχα !!!!!!(δηλαδή πάλι για να το καταλάβουμε ,αν πλήρωναν στις 31/12 του καθε έτους Ο,ΤΙ χρωστούσαν θα του ΠΕΡΙΣΣΕΥΑΝ αυτά τα χρήματα)

ΠΡΟΚΑΛΩ ΟΠΟΙΟΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ !

Ε) Αυτό επιτεύχθηκε, τόσο μεςω της σωστής χρήσης της δόσης για τα Ληξιπροθεσμα χρέη που πήραμε απο τους δανειστές τέλος του 2016 αρχές του 17 όσο και κυρίως απο την αυξηςη της χρηματοδότησης απο τον ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία και τις ΥΠΕ (πρωτοβάθμια) που απο τα μόνο 80 εκατομμύρια ευρω που είχε δώσει σε νοσοκομεία- ΥΠΕ το 2014 ,έδωσε 50 εκατομμύρια το 2015,400 εκατομμύρια το 2016,590 εκατομμύρια το 2017 και 650 εκατομμύρια το 2018 !!!!!!

ΠΑΛΙ ΠΡΟΚΑΛΩ ΟΠΟΙΟΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ!!!

Στ) Ελπιζω το δημοσίευμα του “ΠΡΩΤΟΥ ΦΛΕΜΑΤΟΨΕΜΜΑΤΟΣ” να μην ειναι “φιλικό προμοτιον” για να κανουν καμία αρπαχτή οι ελεγκτικές εταιρείες όπως έκαναν στο παρελθόν .

Ζ) Για περαιτέρω βοήθεια στο διάβασμα :

-ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ειναι το μέγεθος που περιλαμβάνει το ΣΥΝΟΛΟ των εσόδων και των δαπανών ενός Νοσοκομειου δηλαδή τη χρηματοδοτηςη απο το Κρατικο προϋπολογισμό,τα έσοδα απο τον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία άλλων χωρών,τα ίδια έσοδα (απο απογευματινά ιατρεία ,κληροδοτήματα,ενοίκια περιουσίας του Νοσοκομειου κλπκλπ) και τα έξοδα απο μιςθους και εφημερίες-υπερωρίες γιατρών λοιπού προσωπικού, υγειονομικό υλικό φάρμακα, αντιδραστήρα, υπηρεσίες,πάγιες δαπάνες ΔΕΗ ,ΟΤΕ ,πετρελαίου,νερού νοίκια,επισκευές συντηρήσεις ,αγορές εξοπλισμού κλπκλπ

-ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΞΟΔΑ ειναι αυτά που περιγράφονται στην αμέσως προηγούμενη παράγραφο απο τη λέξη υγειονομικό υλικό και κάτω.

-ΟΡΙΟ ΔΑΠΑΝΩΝ ειναι το ετήσιο όριο δαπάνης στα ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΞΟΔΑ του Νοσοκομειου που έφεραν τα μνημόνια και το οποιο μας παραδώσατε το 2015 στα 1 δις 488 εκατομμύρια ευρω και το οποιο παρά το συμβιβασμό του 2015 ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΦΤΑΣΑΜΕ προοδευτικά στο 1δις 860 εκατομμύρια για φέτος για το σύνολο των νοσοκομειων και των κέντρων υγείας της χώρας!!!(κάνοντας οικονομία,χτυπώντας τη διαφθορά στα ψηλά κλιμάκια ,διώχνοντας τους εργολάβους ,ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ)

Η) Εκτος απο τα παραπάνω να προσθέσω πως ανεβάσαμε το κονδύλι των εφημεριών απο τα 298 εκατομμύρια που το παραλάβαμε στα 360 εκατομμύρια,ξεπλήρωσαμε χρωστούμενα εφημερίες-υπερωρίες του 2012-15 πάνω απο 60 εκατομμύρια ευρω ,τα νοσοκομεία καθε χρόνο δίνουν απο ίδιους πόρους πάνω απο 15 εκατομμύρια πρόσθετες εφημερίες και βέβαια δώσαμε 140 εκατομμύρια καθαρό ποσο αναδρομικά στους γιατρούς του Εσυ απο τις περικοπές του δεύτερου μνημονίου!!!

Θ) Σταματώ εδώ -προς το παρόν- και εκτός απο τη συμβουλή για διάβασμα-διάβασμα-διάβασμα,θα σας συνιστούσα αυτά που σας λένε κάποιοι υπηρεσιακοί του βαθεος κράτους και κάποιοι συμβουλάτορες απο εταιρείες να μην τα παίρνετε και πολύ σοβαρά …… έχουν αλλα στο μυαλο τους και διεκπεραιώνουν ντιλς….. Ο νοών νοειτω…..

Παύλος Πολακης βουλευτής χανιων ΣΥΡΙΖΑ ,πρώην Αναπλ Υπ Υγειας .-

ΥΓ (ένα ένα τα θυμούμαι) .Τρεξτε την ολοκλήρωση του προγράμματος ανανέωσης εξοπλισμού και υποδομων στο ΕΣΥ ύψους πάνω απο 220 εκατομμύρια ευρω σε όλα τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας που σας παραδωςαμε (εμείς υλοποιήσαμε ,εγκαταστάθηκαν δηλαδή ,πάνω απο 100 εκατομμύρια απο τα μεσα του 2016 και μετα ).Τα υπόλοιπα ειναι σε διάφορες φάσεις των διαγωνισμών (με χρηματοδοτηςη απο αποθεματικό υπουργείου,ΠΔΕ εθνικών πόρων Υπ Υγειας,χρηματοδοτηςη Περιφερειας Αττικης και Δυτ Μακεδονιας ,ΕΣΠΑ ,αντισταθμιστικά Ζημενς ,Πρόγραμμα 19 αξονικών με εξόφληση απο έσοδα Εοπυυ,χρηματοδοτηςη των 4 αντικαρκινικών νοσοκομειων και του Λαικου απο το υπέρ πλεόνασμα 2018,υπόλοιπα αντικαρκινικού εράνου 2009).Ελπίζω να έχετε ενημερωθεί .

ΥΓ2. Με το ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ τι θα κάνετε;;;; Θα υλοποιήσετε τη συμφωνία που καταλήξαμε σε συνεργασία με το Ιδρυμα Ωναση ή θα αφήσετε τους “τεχνοκράτες-ντιλερμαν” της Πειραιως να κανουν παιχνίδι με κάποιον ιδιώτη που ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΧΑΛΑΣΑΜΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ;;;;

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί