Συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Ηράκλειο για πρόσφυγες και μετανάστες

Σε συγκέντρωση στα Λιοντάρια καλεί αύριο Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου στις 7 μμ το Στέκι Μεταναστ(ρι)ών Ηρακλείου.

Σε ανακοίνωση αναφέρονται:

Μετά το κλείσιμο της Ιδωμένης το Μάρτιο του 16’ χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα χωρίς καμία δίοδο προς τις Ευρωπαϊκές χώρες. Στα νησιά παρέμειναν στα διαβόητα “hot spot” με τις γνωστές άθλιες συνθήκες υγιεινής και ψύχους, που οδήγησαν στο θάνατο δεκάδων ανθρώπων. Στην ηπειρωτική Ελλάδα όσοι πρόλαβαν να φύγουν από τα νησιά έμειναν στο δρόμο, λόγω της ανυπαρξίας κρατικών δομών φιλοξενίας και των πολιτικών ενσωμάτωσης συνολικά . Τότε γεννήθηκε η ανάγκη για τη φιλοξενία αυτών των ανθρώπων. Οι ομάδες αλληλεγγύης μαζί με τους πρόσφυγες μπήκαν σε άδεια κτήρια, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Οι καταλήψεις στέγης αγκαλιάστηκαν αμέσως από τις γειτονιές καθώς πολλοί ήταν αυτοί που πρόσφεραν φαγητό, ρούχα και παιχνίδια ή προσέφεραν εθελοντική εργασία. Εν αντιθέσει με κάποιες Μ.Κ.Ο. που χρηματοδοτήθηκαν απο την Ε.Ε. , οι καταλήψεις στέγης δεν στηρίχθηκαν σε καμία επιδότηση αλλά στηριχθήκαν στο κίνημα της αλληλεγγύης. Σε αυτούς τους χώρους πέρα από τη στέγαση και την τροφή τους δόθηκε ιατρική, εκπαιδευτική και νομική στήριξη : δικηγόροι έτρεξαν για τα χαρτιά τους, εκπαιδευτικοί άρχισαν τα μαθήματα Ελληνικών, κοινωνικοί λειτουργοί έγραψαν τα παιδιά σε σχολεία και γιατροί τους παρακολουθούσαν εβδομαδιαία.

Η αλληλεγγύη που δεν ελέγχεται από την Ε.Ε. και το κράτος ενόχλησε πολλούς. Οι εκκενώσεις των καταλήψεων στέγης ξεκίνησαν επί κυβερνήσεως Σύριζα-ΑΝΕΛ, και κορυφώνονται με το γνήσιο εκφραστή της δεξιάς, την κυβέρνηση της ΝΔ, αυτές τις μέρες. Η μεγάλη αστυνομική επιχείρηση “σκούπα” εξάλειψης των ναρκωτικών και των παραβατικών από τα Εξάρχεια είχε να επιδείξει εικόνες γυναικόπαιδων καθώς προς μεγάλη τους έκπληξη δε βρέθηκαν ούτε ναρκωτικά ούτε όπλα, ούτε κλοπιμαία. Αν κάποιος αναρωτιέται για το αν έγιναν όλα αυτά λόγω έλλειψης συνθηκών υγιεινής, αρκεί να ρίξει μια ματιά στο κτήριο όπου μεταφέρθηκαν τώρα 140 άτομα, το οποίο είναι ένα παλιό κτήριο δεξιώσεων που δεν έχει τρεχούμενο νερό, τροφή και δεν έχουν πάει ακόμα κοινωνικοί λειτουργοί. Τα ΜΜΕ ενώ αναφέρουν ότι η επιχείρηση ήταν πετυχημένη και έτσι τα Εξάρχεια θα “καθαρίσουν” , απογοητεύτηκαν κι αυτά με τη σειρά τους που τελικά τα άτομα των καταλήψεων δεν ήταν τα παραβάτες – ναρκομανείς αλλά οικογενειάρχες. Διαχρονικά κάνανε σημαία τους την εγκληματικότητα των ξένων και μπροστά στις εικόνες των γυναικόπαιδων αλλάξανε τροπάρι μιλώντας για “κακομοίρηδες που έπεσαν θύματα των αλληλέγγυων”.

Άνθρωποι στοιβαγμένοι σε hot spot με άθλιες συνθήκες διαβίωσης είναι οι μόνες πολιτικές “ενσωμάτωσης” του Ελληνικού κράτους . Απέναντι σε αυτό το κίνημα αλληλεγγύης θα απαντάει με καταλήψεις στέγης, αυτο-οργανωμένα μαθήματα Ελληνικών, ένταξη των προσφύγων στις γειτονιές. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι αυτή η ‘σκούπα’ θα σταματήσει στις καταλήψεις στέγης αλλά θα συνεχίσει στις πολιτικές καταλήψεις.

Καλούμε σε μικροφωνική συγκέντρωση στα Λιοντάρια τη Τρίτη 3/9 στις 19:00

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί