Παράνομη η εκλογή του Γ. Σισαμάκη;- Εργολαβίες δεκάδων χιλιάδων € από το δήμο Ηρακλείου το 2017 – 18 (έγγραφα)

Θέμα κωλύματος, ανάλογο με αυτό που οδήγησε σε έκπτωση μόλις πριν λίγες ημέρες τον εκλεγμένο δήμαρχο Γόρτυνας, Μιχάλη Κοκολάκη, προκύπτει για τον Γιώργο Σισαμάκη, επικεφαλής της παράταξης «Ηράκλειο για όλους».

Δείτε επίσης: Τι απαντά ο Γ. Σισαμάκης για τις εργολαβίες από το δήμο Ηρακλείου- Το ηθικό θέμα παραμένει

Μάλιστα ο κ. Σισαμάκης και η παράταξή του είναι εκείνοι που συμφώνησαν με τον δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό σε συνεργασία και τη συγκρότηση δημοτικής αρχής μειοψηφίας στο δήμο Ηρακλείου.

Δείτε επίσης: Με ποιες παρατάξεις θα συνεργαστεί ο Β. Λαμπρινός στη νέα θητεία.- Εκτός οι συνδυασμοί Κουράκη και Λυγερού

 Απίστευτη ανατροπή σε δήμο του Ηρακλείου: Ορκίστηκε δήμαρχος αλλά το Διοικητικό Πρωτοδικείο έχει άλλη γνώμη

Στο θέμα μάλιστα είχε αναφερθεί κατά τη προεκλογική περίοδο πολίτης, με επιστολή του στο Candiadoc, κάνοντας σαφή αναφορά:

Δείτε: Πολίτες: Οι φιέστες αλά Χόλιγουντ στις εκλογές του Ηρακλείου και το χρήμα από τα δημοτικά ταμεία

“Είναι αλήθεια, στις δημοτικές εκλογές του Ηρακλείου κάποιοι έχουν μεταφέρει την έννοια του χολιγουντιανού σόου. Δεν είναι απλά ο θεατρικός τρόπος που προσπαθούν να μεταφέρουν ένα μήνυμα που βασίζεται στη διακήρυξη του «νέου». Αυτό το υποκριτικό -κατά το θεατρικό, που όμως είναι αποδεκτό και θαυμαστό μόνο στην υποκριτική τέχνη κι όχι στην πολιτική έκφραση- είναι δικό τους θέμα και θα κριθεί. Αυτό που είναι απορία είναι από πού προέρχονται τόσα κονδύλια; Και αυτό δεν είναι απλά έκφρασή τους που θα κριθεί. Ειδικά όταν είναι γνωστό ότι συγκεκριμένοι υποψήφιοι με χολιγουντιανές προεκλογικές εκστρατείες έλκουν το χρήμα τους από την μόνιμη επαγγελματική τους σχέση με την Αυτοδιοίκηση και μάλιστα ακόμα και με τον δήμο Ηρακλείου, τον οποίο διακηρύττουν ότι θέλουν να υπηρετήσουν ως νέοι, με νέες ιδέες, αλλά με γνωστές παλιές πρακτικές… Και μάλιστα οι αμοιβές αυτές δεν είναι και τόσο ευκαταφρόνητες, καθώς μέσα σε μερικούς μήνες μπορεί και να φτάνουν το ένα εκατομμύριο ευρώ… Δεν γνωρίζω να σας πληροφορήσω, φίλοι του Candiadoc, αν αυτό είναι νόμιμο. Ίσως εσείς μπορείτε να το ερευνήσετε για να μάθουμε κι εμείς που αύριο θα πρέπει να επιλέξουμε τον καλύτερο για δήμαρχο της πόλης μας. Αλλά τουλάχιστο τεράστιο θέμα ηθικής τάξης υπάρχει, αφού διεκδικείς ως νέος, με νέα μυαλά, νέες αξίες, να διοικήσεις αυτό που σου εισφέρει πλουσιοπάροχα στην κύρια επαγγελματική σου απασχόληση… “

Η εργολαβική σχέση του κ. Σισαμάκη με το δήμο Ηρακλείου

Πώς προκύπτει λοιπόν το κώλυμα του κ. Σισαμάκη να είναι υποψήφιος στο δήμο Ηρακλείου; Κώλυμα και νομικό και πολιτικό και ηθικό. Ο κ. Σισαμάκης συμμετέχει σε εταιρεία η οποία συνεργάζεται με το δήμο Ηρακλείου και παίρνει εργολαβίες για την προώθηση δράσεων. Μάλιστα- κι αυτό είναι ένα επιπλέον θέμα ηθικής αν όχι και νομικής τάξης- το διάστημα που ο Γιώργος Σισαμάκης παίρνει εργολαβίες από το δήμο Ηρακλείου, ο πατέρας του, Ευάγγελος Σισαμάκης, είναι μέλος του δημοτικού συμβουλίου Ηρακλείου.

Δείτε καταρχήν την αναφορά της εμπλοκής του κ. Σισαμάκη, σε μια από τις συμβάσεις με την αυτοδιοίκηση.

Μάλιστα αυτή η συνεργασία της επεκτείνεται σε όλη την Αυτοδιοίκηση της Κρήτης, από την περιφέρεια μέχρι τους δήμους, έχοντας εισπράξει μόνο το 2017 και το 2018 φτάνουν, με τον ΦΠΑ, τις 922.000 ευρώ.

Για το δήμο Ηρακλείου υπάρχει αποδεδειγμένη συνεργασία με 4 τουλάχιστον προγράμματα και αμοιβές, για το διάστημα αυτό, τουλάχιστον 85.000 ευρώ.

Για παράδειγμα, η εταιρεία στην οποία είναι μέτοχος (ή ήταν μέτοχος το επίμαχο διάστημα προ των εκλογών) ανέλαβε να προωθήσει την επικοινωνιακή πολιτική του δήμου Ηρακλείου για την “έξυπνη πόλη”, έναντι 19.000 ευρώ. Ανάλογα προγράμματα ανέλαβε για τα “Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου”, τη μείωση της ενέργειας στα κτίρια του δήμου.

Δείτε μερικές από τις αποφάσεις

Τί ορίζει η νομοθεσία για τα κωλύματα

«Το άρθρο 14 του Ν. 3852/2010 αντικαθίσταται ως εξής:

Άρθρο 14, «Κωλύματα εκλογιμότητας και ασυμβίβαστα»:

1. Δεν μπορούν να εκλεγούν ή να είναι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι Κοινότητας με μόνιμο πληθυσμό άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων ή πρόεδροι Κοινότητας με μόνιμο πληθυσμό έως τριακοσίων (300) κατοίκων: (…)

στ) Όποιοι συνδέονται με τον οικείο Δήμο, τα νομικά του πρόσωπα ή τα νομικά πρόσωπα στα οποία αυτός συμμετέχει, με σύμβαση προμήθειας, εκτέλεσης έργου, παροχής υπηρεσιών, παραχώρησης δικαιώματος εκμετάλλευσης έργου ή υπηρεσίας με αντικείμενο αξίας πάνω από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ ετησίως…

ζ) Γενικοί διευθυντές, διευθύνοντες σύμβουλοι, πρόεδροι και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων, διαχειριστές, μέτοχοι και εταίροι κεφαλαιουχικών εταιρειών, που έχουν συμβληθεί με τον οικείο Δήμο, τα νομικά του πρόσωπα ή τα νομικά πρόσωπα στα οποία αυτός συμμετέχει, εφόσον το ποσοστό συμμετοχής τους στις εταιρείες υπερβαίνει το πέντε τοις εκατό (5%) του συνολικού κεφαλαίου της εταιρείας, καθώς και εταίροι προσωπικών εταιρειών και κοινοπρακτούντα πρόσωπα, που έχουν συμβληθεί με τον οικείο Δήμο, τα νομικά του πρόσωπα ή τα νομικά πρόσωπα στα οποία αυτός συμμετέχει, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις της περίπτωσης στ’…».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί