Χονγκ Κονγκ: Οι μαθητές δεν επέστρεψαν στα θρανία

Η νέα σχολική χρονιά άρχισε, αλλά τα γυμνασιόπαιδα και λυκειόπαιδα στην αυτόνομη επαρχία του Χονγκ Κονγκ προτίμησαν να κατέβουν στους δρόμους και να συμμετέχουν στις μαζικές αντι-κυβερνητικές διαδηλώσεις που συνεχίζονται σταθερά από τις αρχές Μαΐου.

Το δικό τους μήνυμα στην τοπική κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ και τους αυταρχικούς κόκκινους καπιταλιστές του Πεκίνου έστειλαν μαθητές γυμνασίου και λυκείου την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς.

Αντί να προσέλθουν στα σχολεία, επέλεξαν να φορέσουν μάσκες και κράνη ασφαλείας και να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους υπόλοιπους διαδηλωτές που παρά την εντεινόμενη αστυνομική καταστολή επιμένουν να κατακλύζουν τους δρόμους διεκδικώντας ένα δημοκρατικό, πραγματικά αυτόνομο Χονγκ-Κονγκ.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές του σχολικού μποϊκοτάζ, χιλιάδες ήταν οι μαθητές που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις της Δευτέρας . Τα αιτήματα είναι σαφή: πλήρης άρση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για την έκδοση των κατηγορούμενων στην Κίνα, παύση της χρήσης της λέξης «ταραχές» για να περιγράψει τις διαμαρτυρίες που πραγματοποιούνται εναντίον του καθεστώτος, αλλαγή του εκλογικού νόμου ώστε η επιλογή των εκπροσώπων του λαού να γίνεται με δημοκρατικό τρόπο, η απελευθέρωση των διαδηλωτών που έχουν συλληφθεί και η πραγματοποίηση επίσημης έρευνας για την αστυνομική βία εναντίον των διαδηλωτών.

«Τα πέντε βασικά αιτήματα: Ούτε ένα λιγότερο» έγραφαν τα πλακάτ που ύψωσαν οι μαθητές.

Ο Κέβιν Γιουνγκ, υπουργός παιδείας του Χονγκ Κονγκ, δεν είδε με καλό μάτι τον ξεσηκωμό τους. «Τα σχολεία δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως χώροι διεκδίκησης πολιτικών αιτημάτων ή άσκησης πίεσης», είπε σύμφωνα με τον Guardian. Η αντίληψή του για την αποστολή που πρέπει να έχει – ή να μην έχει – το σχολείο είναι τουλάχιστον αποκαρδιωτική.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί