Πάνω από το δημόσιο συμφέρον οι ιδιώτες

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση δεν έκρυψε τις προθέσεις της για το μέλλον της ΔΕΗ. Από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι τελικός της σκοπός ήταν και παραμένει η ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης.

Η τοποθέτηση του Κωστή Χατζηδάκη στη θέση του αρμόδιου υπουργού και πολιτικού προϊστάμενου της Επιχείρησης, οι συνεχείς δηλώσεις του με τις οποίες απαξιώνει διαρκώς τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και άλλα πολλά, είναι αρκετά ως αποδεικτικά στοιχεία για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για του λόγου το αληθές.

Πώς πωλείται όμως μια επιχείρηση με την ιστορία και το μέγεθος της ΔΕΗ; Με όρους αγοράς ο πωλητής φροντίζει να εισπράξει το μεγαλύτερο δυνατό τίμημα. Με αυτούς τους όρους όμως η ΔΕΗ δεν μπορεί να πουληθεί γιατί δεν υπάρχει αγοραστής που να μπορεί να πληρώσει την αξία της.

Αν ήταν δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο, τότε οι ιδιώτες που επενδύουν στην ενέργεια θα είχαν φτιάξει μια νέα ιδιωτική ΔΕΗ και ανταγωνιστική προς την κρατική. Δεν το μπορούν, δεν το έπραξαν. Αίτημά τους ήταν να πάρουν φτηνά αυτήν που υπάρχει. Γι’ αυτό εδώ και χρόνια η Επιχείρηση κομματιάζεται, απαξιώνεται και παραχωρείται έναντι πινακίου φακής στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Βρισκόμαστε στην τελική φάση. Η κυβέρνηση μιλάει για υπερχρεωμένη επιχείρηση αλλά κρύβει ότι τα χρέη δημιουργήθηκαν από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν και από τις ευρωπαϊκές οδηγίες για σπάσιμο του κρατικού μονοπωλίου στην ενέργεια. Η επίκληση των χρεών της ΔΕΗ οδηγεί στην απαξίωσή της, αλλά το κύριο ζήτημα είναι να παραχωρηθεί στους ιδιώτες φτηνά -σχεδόν τζάμπα- και χωρίς χρέη. Πώς θα γίνει αυτό;

Στη νεοφιλελεύθερη πολιτική του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Με την κάλυψη της πολιτικής ηγεσίας η νέα διοίκηση της Επιχείρησης εισηγείται μια σειρά μέτρων τα οποία θα επικυρωθούν στην αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της.

Οι συνεπείς καταναλωτές που πληρώνουν στην ώρα τους τους λογαριασμούς, η πλειονότητα δηλαδή του ελληνικού λαού, με τις αυξήσεις-φωτιά που θα επιβληθούν στα τιμολόγια καλούνται να επωμιστούν τα χρέη της ΔΕΗ, για να έρθει μετά η κυβέρνηση και να την ξεπουλήσει χωρίς βάρη. Αυτή είναι η αλήθεια. Οι ιδιώτες είναι πάνω και από το δημόσιο συμφέρον…

Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί