Την αναστολή της κοινοβουλευτικής περιόδου ζητά ο Τζόνσον από την βασίλισσα

Συνταγματική κρίση στη Βρετανία – Σφοδρές αντιδράσεις

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον θα ζητήσει από την βασίλισσα Ελισάβετ να αναστείλει την λειτουργία του βρετανικού κοινοβουλίου λίγες ημέρες μετά την επιστροφή των βουλευτών από την θερινή ανάπαυλα, ώστε να μην υπάρξουν τα χρονικά περιθώρια για την λήψη νομοθετικών μέτρων με στόχο την αποτροπή ενός Brexit χωρίς συμφωνία, σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού Τύπου.

Αυτό ανακοινώθηκε από τη Ντάουνινγκ Στριτ νωρίτερα, όπου ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον μίλησε με την βασίλισσα και της ζήτησε να αναστείλει την παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο, συγκεκριμένα κατά την δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Οι ψηφοφορίες επί της Ομιλίας της Βασίλισσας είναι πιθανόν να διεξαχθούν την Δευτέρα 21 και την Τρίτη 22 Οκτωβρίου, διευκρίνισε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Πτώση της λίρας προκάλεσε η ανακοίνωση, «χρόνο για συζήτηση» ζητάει ο Τζόνσον

«Οι βουλευτές θα έχουν όλο τον χρόνο να συζητήσουν», πρόσθεσε σε δήλωσή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky, την ώρα που η αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου προκάλεσε την πτώση της λίρας και τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης απέναντι σε μία ενέργεια που έχει ως στόχο να εμποδίσει τους βρετανούς βουλευτές να αποτρέψουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Βρετανοί πολιτικοί και βουλευτές αντέδρασαν σε σφοδρότητα στις πληροφορίες

Νίκολα Στέρτζον, πρωθυπουργός της Σκοτίας: «Λοιπόν φαίνεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να κλείσει το κοινοβούλιο για να περάσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Εάν οι βουλευτές δεν συνασπισθούν για να τον σταματήσουν, η σημερινή ημέρα θα μείνει στην Ιστορία ως μία σκοτεινή ημέρα για την δημοκρατία του Ηνωμένου Βασιλείου».

Τομ Μπρέικ, εκπρόσωπος για το Brexit του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος: «Εάν οι πληροφορίες του BBC είναι σωστές, ο Μπόρις Τζόνσον έριξε το γάντι στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Η μητέρα όλων των Κοινοβουλίων δεν θα του επιτρέψει να το αποκλείσει από την μεγαλύτερη απόφαση που έχει μπροστά της η χώρα. Η κήρυξη πολπέμου εκ μέρους του θα αντιμετωπισθεί με σιδηρά πυγμή».

Τομ Γουότσον, μέλος της ηγεσίας του Εργατικού Κόμματος: «Δεν έχουμε μία “νέα κυβέρνηση”. Η ενέργεια αυτή αποτελεί μία κατάφωρη επίθεση στην δημοκρατία μας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί