Ιταλία: Ελπίδα για επανέναρξη των συνομιλιών

Το M5S κάνει λόγο για “ενδείξεις” ότι το PD θα αποδεχθεί τον Κόντε ως πρωθυπουργό.

Το Κίνημα 5 Αστέρων (M5S) καλωσόρισε το απόγευμα της Τρίτης 27/8 τις “ενδείξεις” εκ μέρους του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) ότι είναι πρόθυμο να αποδεχθεί την παραμονή του Τζουζέπε Κόντε στην πρωθυπουργία της Ιταλίας και θέλει να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Τα δύο κόμματα βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ του M5S και της ακροδεξιάς Λέγκας, γεγονός που ανάγκασε τον Κόντε να υποβάλει την παραίτησή του.

“Χαιρετίζουμε θετικά τα ανοίγματα εκ μέρους κορυφαίων στελεχών του PD για τον μελλοντικό ρόλο του πρωθυπουργού Κόντε. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο σχετικά με το πολιτικό πρόγραμμα” ανέφερε η ανακοίνωση του κινήματος του Λουίτζι ντι Μάιο.

Στο μεταξύ, το εγκώμιο του Κόντε έπλεξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με αναρτήσεις του στο Twitter, εκφράζοντας την ευχή να παραμείνει πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Τα πράγματα “αρχίζουν να δείχνουν καλά για τον αξιοσέβαστο πρωθυπουργό της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζουζέπι (sic) Κόντε. Ένας πολύ ταλαντούχος άνθρωπος που ελπίζουμε ότι θα παραμείνει πρωθυπουργός”, ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ντι Μάγιο πιέζει προς την κατεύθυνση της αποδοχής του Κόντε, τονίζοντας πως «η υπομονή έχει και τα όριά της», ενώ ο Τζινγκαρέτι προκειμένου να δεχθεί τον Κόντε ως πρωθυπουργό αξιώνει να υπάρξει «μία δυναμική ασυνέχεια» του νέου σχήματος και του μίγματος πολιτικής σε σχέση προς την προηγούμενη κυβέρνηση. «Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν» και ο «δρόμος είναι ακόμη ανηφορικός», τονίζουν πηγές του PD, προσθέτοντας πως στη χθεσινή συνάντηση διαπιστώθηκαν διαφορές όσον αφορά τον προϋπολογισμό, τη δικαιοσύνη και τους νόμους για την ασφάλεια.

Κατά του ενδεχόμενου συμφωνίας μεταξύ των δύο αυτών κομμάτων ξιφούλκησε χθες, Δευτέρα 26/8 ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, ηθικός αυτουργός της κυβερνητικής κρίσης: «πρόκειται για μία ανατροπή που είχε σχεδιασθεί από καιρό» για να παραδώσουν τη χώρα στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, υποστήριξε ο Σαλβίνι. Κι επανέλαβε την αξίωσή του να προκηρυχθούν εκλογές.

Πάντως, το Κουηρινάλιο Μέγαρο της προεδρίας είχε καταστήσει σαφές πως μέχρι σήμερα, Τρίτη θα πρέπει να έχει λάβει σαφή μηνύματα για τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, ώστε να προχωρήσει ο Ματαρέλα στις διαδοχικές συναντήσεις με τα όργανα του Κοινοβουλίου και τα κόμματα που ξεκινούν με τα μικρότερα κόμματα και θα ολοκληρωθούν αύριο με τους τέσσερις μεγάλους σχηματισμούς.

Πληροφορίες: Reuters

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί