Αλ. Χαρίτσης: Σπέκουλα Μητσοτάκη με τους απόδημους ενώ υπάρχει διακομματικό πόρισμα

Στα χέρια του κ. Θεοδωρικάκου βρίσκεται το επιστημονικό πόρισμα με μορφή νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων, που συνετάχθη και από τους επιστήμονες που επέλεξε η ΝΔ στην διακομματική επιτροπή, εάν επιχειρηθεί πραξικοπηματικού χαρακτήρα αλλοίωση του εκλογικού σώματος θα αντιδράσουμε σθεναρά, ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να σπεκουλάρει με δήθεν πατριωτισμό και δήθεν ικανοποίηση ενός αιτήματος των Ελλήνων αποδήμων, εμπλέκοντάς τους σε ένα πολιτικό γαϊτανάκι για μικροκομματικούς λόγους, όπως τόνισε.


Το θέμα της ψήφου των αποδήμων είναι «πολύ σοβαρό και θεσμικό ζήτημα, για το οποίο δυστυχώς λέγονται και γράφονται πάρα πολλά από ανθρώπους που δεν έχουν πάρα πολύ καλή εικόνα της πραγματικότητας, με ευθύνη και της κυβέρνησης, που ουσιαστικά προσπαθεί “να ρίξει άδεια για να πιάσει γεμάτα”, χωρίς να έχει διαμορφώσει και διατυπώσει ολοκληρωμένο σχέδιο, προσπαθεί περισσότερο να προκαλέσει αντιδράσεις και να διερευνήσει προθέσεις», είπε ο κ. Χαρίτσης, παραθέτοντας τα δεδομένα:

  •     το 2001 με την συνταγματική αναθεώρηση δόθηκε συνταγματικά η δυνατότητα ψήφισης νόμου για να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές Έλληνες εκλογείς του εξωτερικού.
  •     όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν απολύτως τίποτε για το ζήτημα, πέραν προθέσεων που ποτέ δεν οδηγήθηκαν στην Βουλή με συγκεκριμένο νομοσχέδιο, γιατί όλοι καταλάβαιναν τις πολιτικές και θεσμικές δυσκολίες.
  •     επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από το υπουργείο Εσωτερικών έγινε διακομματική επιτροπή (από το Φθινόπωρο του 2018 ως την Άνοιξη του 2019) με επιστήμονες που έστειλαν τα κόμματα, που προσπάθησε να αξιολογήσει το θέμα και να διερευνήσει λύσεις στα βασικά ερωτήματα: ποιοι μπορούν να ψηφίσουν, ποιους μπορούν να ψηφίσουν και με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει η ψηφοφορία.
  •     την Άνοιξη του 2019 παρήχθη από την επιτροπή αυτή ολοκληρωμένο και πλήρες πόρισμα που απαντά στα ερωτήματα και διαμορφώνει το πλαίσιο στο οποίο συναινετικά θα μπορούσε να προχωρήσει η υπόθεση, για Έλληνες εκλογείς ήδη εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους, διατηρώντας την πολιτική επαφή τους στην Ελλάδα, για συγκεκριμένες έδρες στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Ο κ. Χαρίτσης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν εκλογικοί κατάλογοι εξωτερικού, είναι ενιαίοι και περιλαμβάνουν Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια, αυτοί που σήμερα έχουν δικαίωμα ψήφου, ασχέτως εάν λόγω απόστασης ή κόστους δεν μπορούν βρεθούν στην Ελλάδα να ψηφίσουν. «Αλίμονο εάν μπούμε σε διαδικασία να φτιαχτούν νέοι εκλογικοί κατάλογοι, που “Κύριος οίδε” ποιους θα περιλαμβάνουν και με ποια κριτήρια. Θα προκαλούσε ανυπέρβλητες θεσμικές και συνταγματικές δυσκολίες. Αυτά έχουν εξεταστεί και αντιμετωπιστεί από την αρμόδια διακομματική επιστημονική επιτροπή … και αυτούς που προτάθηκαν και από την ΝΔ και το ΚΙΝΑΛΛ, ότι δεν μπορούμε να μπούμε σε τέτοιες ατραπούς».

«Υπάρχει αυτή την στιγμή κατατεθειμένο στο υπουργείο Εσωτερικών ένα πόρισμα … που με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο και διάθεση για δημιουργία πολιτικής συναίνεσης θα μπορούσε να αποτελέσει την βάση ενός νομοσχεδίου, ώστε να λυθεί αυτό το ζήτημα που βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και δεκαετίες» τόνισε ο κ. Χαρίτσης.

Υπογράμμισε επίσης ότι για να εφαρμοστεί άμεσα μία τέτοιου είδους ρύθμιση χρειάζεται να ψηφιστεί στην Βουλή από 200 βουλευτές (πλειοψηφία δύο τρίτων), ενώ δεν υπάρχει προοπτική συνταγματικής αναθεώρησης, καθώς το συγκεκριμένο άρθρο δεν έχει συμπεριληφθεί στα αναθεωρητέα άρθρα της διαδικασίας που ξεκίνησε την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο.

Για τις προθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο συγκεκριμένο θέμα και τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι «στην πολιτική μεσολαβεί πολύ μεγάλη απόσταση μεταξύ δηλώσεων και κατάθεσης νομοσχεδίων», αλλά εάν υλοποιηθούν «θα μιλάμε για πραξικοπηματικού χαρακτήρα επιχείρηση αλλοίωσης του εκλογικού σώματος, άρα και της βούλησης των Ελλήνων πολιτών. Ελπίζω ότι η κυβέρνηση θα το ξανασκεφτεί και δεν θα κάνει ένα τέτοιο, επικίνδυνο άλμα στο κενό».

Στο ΣΥΡΙΖΑ «είμαστε εδώ και θα το παρακολουθούμε, είμαστε εμείς που προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε με θεσμικά και πολιτικά ορθό τρόπο το ζήτημα. Επ’ ουδενί δεν θα συναινέσουμε και θα αντιδράσουμε σθεναρά σε οποιαδήποτε προσπάθεια οδηγεί σε συνταγματικές ακροβασίες πάρα πολύ επικίνδυνες», τόνισε ο ίδιος.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη «προσπαθεί να σπεκουλάρει, παίζοντας το χαρτί του δήθεν πατριωτισμού, της δήθεν ικανοποίησης ενός αιτήματος των Ελλήνων αποδήμων. Θα πρέπει να ξέρουν και οι συμπατριώτες μας στο εξωτερικό ότι ουσιαστικά, αν η κυβέρνηση πάει σε μία λύση με τόσο μεγάλα συνταγματικά προβλήματα, δεν λύνει το πρόβλημά τους, αλλά τους εμπλέκει σε ένα πολιτικό γαϊτανάκι και ένα παιχνίδι που παίζει για μικροκομματικούς λόγους», τόνισε ο κ. Χαρίτσης, επαναλαμβάνοντας ότι «η λύση είναι σαφής και συγκεκριμένη, έχει διατυπωθεί γραπτώς σε ένα επιστημονικό πόρισμα που έχει την μορφή νομοσχεδίου. Ο αρμόδιος υπουργός μπορεί να το δει και να το συζητήσουμε».

Ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε επίσης στα όσα έγιναν στα Εξάρχεια με την επέμβαση της αστυνομίας και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί με επικοινωνιακούς όρους θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η χθεσινή εικόνα από τα Εξάρχεια με τις μητέρες και τα μικρά παιδιά, είναι σκηνές που προκαλούν  κάθε δημοκρατικό πολίτη και παραπέμπουν σε άλλες εποχές και άλλα καθεστώτα. Αμαυρώνουν και την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Ποια ανομία; Ποιες συμμορίες; Οι μητέρες με τα μωρά στην αγκαλιά; Αναρωτήθηκε. Η Αστυνομία στο πλαίσιο του κράτους Δικαίου πρέπει να κάνει τη δουλειά της με επαγγελματισμό. Αλλά δεν είδαμε κάτι τέτοιο χθες, όπως υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε επίσης στα capital controls και την τυπική άρση τους, σημειώνοντας ότι με τις παρεμβάσεις Τσακαλώτου και Τζανακόπουλου μπήκαν τα πράγματα στη θέση τους. Η ΝΔ, όπως είπε, διαχειρίζεται ένα ακόμη θέμα με επικοινωνιακούς όρους. Πρόκειται για την τυπική άρση τους, καθώς εδώ και πολύ καιρό το 90% των σχετικών ελέγχων έχει αρθεί. Πρόκειται για μια διαδικασία σε βάθος χρόνου που οδήγησε στην πλήρη άρση και η οποία θα μπορούσε να είχε γίνει νωρίτερα αν κρατούσε θετική στάση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Στουρνάρας. Είναι πέραν πάσης λογικής, όπως είπε, η ΝΔ να κατηγορεί την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για καταστροφική πολιτική στην οικονoμία και τα όσα οδήγησαν στη χθεσινή ανακοίνωση Μητσοτάκη για τα capital controls  να στηρίζονται σε οικονομικά στοιχεία που αφορούν την περίοδο μέχρι τον Ιούνιο του 2019, δηλαδή τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ…

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί