ΣΥΡΙΖΑ: Ντροπή για τη δημοκρατία οι σκηνές οικογενειών με μικρά παιδιά να στοιβάζονται σε κλούβες

«Το επικοινωνιακό πυροτέχνημα που παρακολουθήσαμε δεν απαντά στο κύριο αίτημα των πολιτών: τη σύγκρουση με τις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος» τονίζει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την αστυνομική επιχείρηση της Δευτέρας 26/8 στα Εξάρχεια ενώ, αναφορικά με την «απαράδεκτη και ρατσιστική δήλωση του εκπροσώπου της ΠΟΑΣΥ», η Κουμουνδούρου τονίζει ότι «δεν είναι τίποτε άλλο παρά αποτέλεσμα της αντιπροσφυγικής ρητορικής της ΝΔ κατά το διάστημα της προσφυγικής κρίσης»

Όπως αναφέρει αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα της Δευτέρας 26/8:

«Η σημερινή επιχείρηση στα Εξάρχεια καταδεικνύει ότι στη λογική της ΝΔ η ασφάλεια ταυτίζεται μονοσήμαντα με την αστυνομοκρατία.

Οι σκηνές των οικογενειών με τα μικρά παιδιά να στοιβάζονται σε αστυνομικές κλούβες συνιστούν ντροπή για τη δημοκρατία.

Το επικοινωνιακό πυροτέχνημα που παρακολουθήσαμε δεν απαντά στο κύριο αίτημα των πολιτών: τη σύγκρουση με τις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος.

Σε ότι αφορά δε την απαράδεκτη και ρατσιστική δήλωση του εκπροσώπου της ΠΟΑΣΥ, δεν είναι τίποτε άλλο παρά αποτέλεσμα της αντιπροσφυγικής ρητορικής της ΝΔ κατά το διάστημα της προσφυγικής κρίσης, η οποία παραμένει κυρίαρχη και στην κυβέρνηση που έχει σχηματίσει το κόμμα του κ. Μητσοτάκη».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην αστυνομική επιχείρηση – «σκούπα» που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 26/8 σε τέσσερα κτίρια στην περιοχή των Εξαρχείων που τελούσαν υπό κατάληψη, «εντοπίστηκαν» συνολικά 143 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ προσήχθησαν τρία άτομα. Από τους 143, που οδηγήθηκαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών για περαιτέρω έλεγχο των εγγράφων τους, οι 57 είναι άνδρες, οι 51 γυναίκες και οι 35 ανήλικοι, από Ιράν, Ιράκ, Αφγανιστάν, Ερυθραία και Τουρκία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, «134 μετανάστες οδηγούνται σε προσωρινό ξενοδοχειακό κατάλυμα. Την επιχείρηση συντονίζουν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου και ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Υπουργείου Εργασίας Γιώργος Σταμάτης» και «για την εξυπηρέτηση των μεταναστών απασχολούνται κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, διαπολιτισμικοί μεσολαβητές καθώς και ιατρικό προσωπικό». Τις επόμενες ημέρες, προστίθεται στην ανακοίνωση, θα φιλοξενηθούν οριστικά σε δομές μεταναστών της ενδοχώρας.

 Όσον αφορά τα κτίρια που εκκενώθηκαν, σφραγίστηκαν. Οι «εκκαθαρίσεις» στα Εξάρχεια έρχονται λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του νέου δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη που είχε υποτίθεται θέσει ως στόχο «ήπιου χαρακτήρα παρεμβάσεις για τον εξωραϊσμό της εικόνας της περιοχής».

Σημειώνεται, ότι οι εκατοντάδες άνθρωποι ήταν σε δύο κτίρια στην οδό Σπύρου Τρικούπη, ενώ τα τρία άτομα που προσήχθησαν διέμεναν σε κτίριο επί της οδού Καλλιδρομίου. Από τα τρία αυτά άτομα, οι δύο είναι Έλληνες και ο τρίτος Γάλλος. Μάλιστα, ο τελευταίος είχε συλληφθεί για επίθεση σε βάρος αστυνομικών, στο κέντρο της Αθήνας. Οσον αφορά το τέταρτο κτίριο, που τελούσε υπό κατάληψη, στην οδό Φωτήλα, ήταν άδειο την ώρα της αστυνομικής επιχείρησης. 

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων από αστυνομικές πηγές, δεν βρέθηκαν ναρκωτικά στα τέσσερα αυτά κτίρια που τελούσαν υπό κατάληψη.

Mετά την εκκένωση, η είσοδος σφραγίστηκε με τσιμεντόλιθους προκειμένου να αποτραπεί η επιστροφή των… εγκληματικών στοιχείων (όπως οι οικογένειες με μικρά παιδιά και τα παιχνίδια τους):

Το βράδυ της Δευτέρας έλαβε χώρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Εξάρχεια κατά της αστυνομικής επιχείρησης ενώ τα ΜΑΤ συνεχίζουν να περιφρουρούν την εκκενωθείσα κατάληψη:

Γ. Ραγκούσης: Κάποτε οι επιχειρήσεις στα Εξάρχεια στόχευαν στο οργανωμένο έγκλημα, σήμερα σε πρόσφυγες

«Σήμερα παρακολουθήσαμε ένα οργανωμένο επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Διότι συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος δεν είναι γυναίκες πρόσφυγες με ανήλικα παιδιά», αναφέρει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ραγκούσης. «Επιτέλους η Ελληνική Αστυνομία δεν μπορεί να γίνεται πρωταγωνιστής σε επικοινωνιακές καμπάνιες της κυβέρνησης».

Η παρέμβαση Τζανακόπουλου στη Βουλή

“Η ΝΔ  θέλει να “ορμπανοποιήσει” την ελληνική πολιτική ζωή, να κυβερνήσει με εντυπώσεις, με επικοινωνία, με βάση μια αντιδραστική ιδεολογία”, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, δηλώνοντας: “Καμία σχέση δεν έχει αυτή η πρακτική με την βούληση που θα έπρεπε να επιδεικνύει η πολιτεία για την καταπολέμηση της παραβατικότητας, για την καταπολέμηση του εγκλήματος, για την καταπολέμηση των ναρκεμπόρων”.

Ακολουθεί η πλήρης δήλωση του Δημ. Τζανακόπουλου:

“Στη σημερινή σας επιχείρηση “σκούπα” στα Εξάρχεια, μετά από όλες αυτές τις μεγαλοστομίες περί κατάργησης του άβατου -που στην πραγματικότητα δεν ήταν άβατο- καταλήξατε να προσάγετε μωρομάνες στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση. Προδοθήκατε από τον κ. Μπαλάσκα μετά την ανατριχιαστική του δήλωση, όπου χαρακτήρισε κάθε πρόσφυγα και κάθε μετανάστη “σκουπίδι” ή “σκόνη” που πρέπει να σκουπιστεί, διότι αυτό σημαίνει επιχείρηση “σκούπα”, και αυτό κάνατε σήμερα στα Εξάρχεια.

Καμία σχέση δεν έχει αυτή η πρακτική με την βούληση που θα έπρεπε να επιδεικνύει η πολιτεία για την καταπολέμηση της παραβατικότητας, για την καταπολέμηση του εγκλήματος, για την καταπολέμηση των ναρκεμπόρων, αλλά στην πραγματικότητα καταλήγετε να προσάγεται τις μωρομάνες.

Αυτό εντάσσεται σε ένα συνολικό αφήγημα της ΝΔ που θέλει να “ορμπανοποιήσει” την ελληνική πολιτική ζωή, να κυβερνήσει με εντυπώσεις, με επικοινωνία, με βάση μια αντιδραστική ιδεολογία, την οποία επί της ουσίας θέλει να κάνει κτήμα ολόκληρης της κοινωνίας”.

Κ. Αρβανίτης: Επιχείρηση – γροθιά στη δημοκρατία και την ανθρωπιά

Δήλωση για την επιχείρηση «σκούπα» στα Εξάρχεια δημοσιοποίησε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τακτικό μέλος της LIBE (Επιτροπής Δικαιωμάτων), Κ. Αρβανίτης:

Οι επιχειρήσεις «σκούπα» συνάδουν πλήρως με την αντίληψη που έχουν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες του Κράτους για ό,τι αυτοί κρίνουν ως διαφορετικό, προβληματικό, ατίθασο, φτωχό και φυσικά …ξένο. Άλλωστε, η ποινικοποίηση της φτώχειας ήταν και είναι βασικό στοιχείο του ιδεολογικού οπλοστασίου των εκπροσώπων της δεξιάς και των παπαγάλων τους.

Σήμερα, με την συνδρομή του προπαγανδιστικού χορηγικού μηχανισμού του, ο πρώην υπουργός του Σημίτη και νυν του Μητσοτάκη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ως κεντρικός εκφραστής της μεταναστευτικής πολιτικής που σκοπεύει να ασκήσει -και ήδη ασκεί- η ελληνική άκρα δεξιά, προέβη σε ένα άθλιο επικοινωνιακό σόου που βασικό στοιχείο είχε τα φοβισμένα μάτια των μικρών παιδιών και την αγωνία των γονιών τους.

Από πλευράς μας, είχαμε καταγγείλει -ήδη από την πρώτη στιγμή- στην Επιτροπή Δικαιωμάτων (LIBE) τη διάλυση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και την υπαγωγή του στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Τονίσαμε επανειλημμένως πως η προσφυγιά δεν είναι αστυνομικό θέμα και οι πρόσφυγες δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται ως απειλή.

Σκοπεύουμε να καταγγείλουμε στη LIBE τη σημερινή επιχείρηση-γροθιά στη δημοκρατία και την ανθρωπιά. Πρόκειται για μια πράξη παράνομη, που αντιβαίνει στις ευρωπαϊκές αξίες και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την προστασία των ευάλωτων πληθυσμών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μας σέρνει μέρα τη μέρα μακριά απ’ την Ευρώπη.

Δήλωση πραγματοποίησε και ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας Νάσος Ηλιόπουλος:

Με αναρτήσεις της στα social media, η σελίδα της Κατάληψης Στέγης Προσφύγων Σπ. Τρικούπη  17 περιγράφει την επιχείρηση εναντίον του εγχειρήματος και όσων φιλοξενούσε:

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

«Το δόγμα “νόμος και τάξη” της κυβέρνησης, που σήμερα υλοποιήθηκε στα Εξάρχεια, δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες όλων των μέχρι και σήμερα κυβερνήσεων, που δεν έχουν εξασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, που ζουν στη χώρα μας. Απαιτούμε για όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας, για όσο διάστημα παραμένουν στη χώρα μας, με ευθύνη αποκλειστικά του κράτους και όχι των ΜΚΟ, να κλείσουν τα hot spots του αίσχους», αναφέρει ο Περισσός.

H αντίδραση του «ΜέΡΑ25»:

Για «χολιγουντιανή παράσταση “απελευθέρωσης” των Εξαρχείων» κάνει λόγο το Μέρα25 σε ανακοίνωσή του. «Η κυβέρνηση επέλεξε να γιορτάσει την πρώτη μέρα της δημαρχίας του κ. Μπακογιάννη με μια χολιγουντιανή παράσταση “απελευθέρωσης” των Εξαρχείων με διμοιρίες ΜΑΤ, κλούβες, ελικόπτερα, και αν ήταν λίγο φαρδύτεροι οι δρόμοι, ήμαστε σίγουροι ότι θα έστελνε και αεροπλανοφόρο,» επισημαίνει το ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωσή του.

Και προσθέτει: «Στόχος ήταν καταλήψεις που φιλοξενούσαν οικογένειες προσφύγων. Άνθρωποι ικέτες που οι πολιτικές του επίσημου ελληνικού κράτους ολιγωρούν να τους παράσχουν ανθρώπινες συνθήκες ζωής, άκουσαν τον εκπρόσωπο της ΠΟΑΣΥ στον Σκάι να τους αποκαλεί “σκουπίδια”, ενώ θεωρήθηκε απαραίτητο από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να ξαναζήσουν την τραυματική εμπειρία των εμπόλεμων ζωνών απ’ τις οποίες διέφυγαν, με ελικόπτερα να ουρλιάζουν πάνω από τα κεφάλια τους την ώρα που μαζικά τους στρίμωχναν σε κλούβες πάνοπλοι αστυνομικοί. Ναρκωτικά και όπλα πάντως, που ήταν το φύλο συκής της καθαρά σαλβινικής αυτής επιχείρησης, δεν βρέθηκαν.»

«Οι Αθηναίοι πολίτες θα κοιμούνται πιο ήσυχοι από σήμερα. Κανένα παιδικό αρκουδάκι δεν θα απειλεί πλέον τον ανέφελο βίο τους», καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαδήλωση αλληλεγγύης στις καταλήψεις στις 14/9

«Τα Εξάρχεια αντιμετωπίζουν μείζον πρόβλημα αντικοινωνικών κι εγκληματικών συμπεριφορών. Συμπεριφορών που σχετίζεται κατά κύριο λόγο με την (καθοδηγούμενη από την αστυνομία) συσσώρευση στη γειτονιά της διακίνησης ουσιών, καθώς κι εν γένει με τον κοινωνικό κανιβαλισμό. Η συσχέτιση των αντικοινωνικών συμπεριφορών με τους πρόσφυγες είναι καταφανώς συκοφαντική και λειτουργεί εκ του πονηρού», τονίζει μεταξύ άλλων η «Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά» η οποία δηλώνει ότι συμμετέχει στην πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στις 12:00 στα Προπύλαια.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί