Η G7 ολοκληρώνεται με συνομιλίες για την κλιματική αλλαγή και την ψηφιακή οικονομία

Η σύνοδος της G7 στο Μπιαρίτς εισέρχεται στην τελευταία της ημέρα, με τους ηγέτες να αναμένεται να καταπιαστούν με κάποια από τα πιο ακανθώδη ζητήματα στην ημερησία διάταξη.

Ενδεχόμενη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα, με τη λήξη της συνόδου κορυφής της G7, ότι ενδέχεται να προσκαλέσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην επόμενη σύνοδο, που θα διεξαχθεί το 2020 στις Ηνωμένες Πολιτείες, μολονότι η Ρωσία έχει αποκλειστεί από την Ομάδα από το 2014, λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας.

“Ασφαλώς θα μπορούσα να τον προσκαλέσω”, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, όταν ρωτήθηκε για την παρουσία του Πούτιν. Διευκρίνισε όμως ότι δεν γνωρίζει αν ο Ρώσος ηγέτης, τον οποίο χαρακτήρισε “υπερήφανο άνδρα”, θα δεχόταν την πρόσκληση.

Την περασμένη εβδομάδα ο Τραμπ τάχθηκε υπέρ της επανένταξης της Ρωσίας στην G7, κάτι με το οποίο διαφωνούν οι ευρωπαϊκές χώρες. Σήμερα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν η Μόσχα προσκληθεί να ενταχθεί και πάλι στην Ομάδα, “θα δεχτεί την πρόσκληση”.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός είπε πως ο Βρετανός ομόλογός του τον έπεισε ότι μπορεί να υλοποιήσει το Brexit

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον είπε πως κατά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον πείστηκε πως ο Βρετανός ηγέτης μπορεί να υλοποιήσει το Brexit, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7).

Όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι ο Τζόνσον μπορεί να υλοποιήσει το Brexit, απάντησε: «Σας λέω, αν καθόσαστε μαζί του σε εκείνο το δωμάτιο σήμερα το πρωί, θα είχατε πειστεί απολύτως γι΄αυτό».

Ο Μόρισον εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι μια εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία μπορεί να επιτευχθεί σε λιγότερο από ένα χρόνο, αλλά προειδοποίησε πως οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να είναι σωστή και για τις δυο πλευρές και είπε ότι δεν θέλει να θέσει μια αυθαίρετη προθεσμία.

Ο Μπολσονάρου “δεν μπορεί να δεχθεί” τις “ανάρμοστες” επιθέσεις του Μακρόν

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου απάντησε γρήγορα σήμερα στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο οι ανταλλαγές είναι όλο και πιο έντονες σχετικά με τις πυρκαγιές στην Αμαζονία, κατηγορώντας τον για άλλη μια φορά ότι εμφορείται από «αποικιοκρατική νοοτροπία» με τις «ανάρμοστες» επιθέσεις του.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε πως ένας πρόεδρος, ο Μακρόν, εξαπολύει ανάρμοστες και αδικαιολόγητες επιθέσεις εναντίον της Αμαζονίας, ούτε ότι κρύβει τις προθέσεις του πίσω από την ιδέα μιας ‘συμμαχίας’ των χωρών της G7 προκειμένου να ‘σώσουν’ την Αμαζονία, σαν να ήταν αποικία», έγραψε ο Μπολσονάρου στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Άλλοι αρχηγοί κρατών έχουν δείξει αλληλεγγύη με τη Βραζιλία», συνεχίσει το ακροδεξιός πρόεδρος σε ένα άλλο τουίτ, «ο σεβασμός της κυριαρχίας οποιασδήποτε χώρας είναι το ελάχιστο που μπορεί κανείς να περιμένει σε έναν πολιτισμένο κόσμο».

Από την πλευρά του, ο Βραζιλιάνος υπουργός Περιβάλλοντος Ρικάρντο Σάλες δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Σάο Πάολο πως η οικονομική βοήθεια που ανακοίνωσαν οι χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) προκειμένου να καταπολεμηθούν οι φωτιές στο τροπικό δάσος του Αμαζόνιου είναι καλοδεχούμενη.

Μιλώντας σε μια εκδήλωση με οικοδεσπότη τον βραζιλιάνικο όμιλο ακινήτων Secovi, ο Σάλες είπε πως «μια σειρά παράλογων και δημαγωγικών δημοσίων πολιτικών» προηγούμενων κυβερνήσεων φέρουν την ευθύνη για τις δασικές πυρκαγιές.

Ο Μακρόν ανησυχεί και για τις πυρκαγιές στην Αφρική

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σήμερα και για τις πυρκαγιές στην υποσαχάρια Αφρική, για τις οποίες εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει μέτρα παρόμοια με εκείνα που αποφασίστηκαν για τον Αμαζόνιο.

“Το δάσος καίγεται και στην υποσαχάρια Αφρική”, είπε ο Γάλλος ηγέτης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τη λήξη της συνόδου κορυφής της G7 στο Μπιαρίτς. “Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τι συμβαίνει στην Αφρική και είμαστε σε επαφή για το θέμα αυτό με τον πρόεδρο της Αφρικανικής Ένωσης και με πολλές χώρες. Και εξετάζουμε την πιθανότητα να αναλάβουμε μια πρωτοβουλία παρόμοια (με εκείνη του Αμαζονίου) για την αφρικανική ήπειρο”, εξήγησε.

Νωρίτερα σήμερα η G7 αποφάσισε να αποδεσμεύει κατεπείγουσα βοήθεια ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων για να στείλει πυροσβεστικά αεροσκάφη που θα βοηθήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών στη νότια Αμερική και ιδίως στη Βραζιλία.

Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν τις τελευταίες εβδομάδες ότι πολλαπλασιάζονται οι πυρκαγιές στην Αφρική, κυρίως στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Ζάμπια και την Αγκόλα.

«Οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα για τον σινο-αμερικανικό εμπορικό πόλεμο δεν ήταν ποτέ σε καλύτερο σημείο»

Οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα για τον σινο-αμερικανικό εμπορικό πόλεμο «δεν ήταν ποτέ σε καλύτερο σημείο», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά την σύνοδο κορυφής της G7 στο Μπιαρίτς της Γαλλίας.

Και αυτό διότι, όπως εξήγησε ο ίδιος, οι μεν Ηνωμένες Πολιτείες τα καταφέρουν καλά σε οικονομικό επίπεδο, αλλά η Κίνα «χάνει εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης».

Σε ερώτηση σχετικά με τον αν υπάρχει πιθανότητα καθυστέρησης στην επιβολή των δασμών επί των κινεζικών εξαγωγών, ο Τραμπ απάντησε: «Ολα είναι πιθανά».

«Ολα είναι πιθανά. Είμαι σε θέση να πω ότι έχουμε σημαντικές , πολύ σημαντικότερες συνομιλίες από οποτεδήποτε πριν, ειλικρινά. Στο μεγαλύτερο μέρος αυτό οφείλεται στο ότι τα πηγαίνουμε καλά…Η Κίνα είναι μία μεγάλη χώρα…Χάνουν εκατομμύρια και εκατομμύρια θέσεις εργασίας που πηγαίνουν σε άλλες χώρες. Αν ήμουν στην θέση τους, θα ήθελα να κάνω συμφωνία».

«Πιστεύω ότι τώρα είμαστε σε καλύτερη θέση από ό,τι σε οποιαδήποτε στιγμή της διαπραγμάτευσης. Δεν νομίζω ότι θα βρισκόμασταν εδώ, αν δεν είχαμε ακολουθήσει αυτή την διαδικασία. Πιστεύω ότι είμαστε στην ισχυρότερη θέση για να φθάσουμε σε συμφωνία. Μία δίκαιη συμφωνία για όλους», είπε ο Τραμπ.

Νωρίτερα σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει ότι οι ΗΠΑ θα επαναλάβουν «πολύ σύντομα» τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα, παρά τη νέα κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στους δύο οικονομικούς γίγαντες τις τελευταίες ημέρες.

«Η Κίνα κάλεσε χθες τη νύκτα … Είπε “επιστρέφουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, άρα θα επιστρέψουμε», δήλωσε ο Τραμπ μιλώντας στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής της G7.

«Θα αρχίσουμε πολύ σύντομα διαπραγματεύσεις. Πιστεύω ότι θα φθάσουμε σε συμφωνία», πρόσθεσε.

«Δεχθήκαμε δύο κλήσεις, δύο πολύ καλές κλήσεις. Θέλουν συμφωνία», έσπευσε να ανακοινώσει φροντίζοντας να πλέξει το εγκώμιο του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. «Είναι μεγάλος ηγέτης, κατανοεί (τι διακυβεύεται). Θα είναι τεράστιο για την Κίνα, τεράστιο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, τεράστιο για τον κόσμο», πρόσθεσε.

Στο Πεκίνο, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να λάβει περισσότερα μέτρα για να προστατεύσει τα συμφέροντά της, εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν στην επιβολή των νέων δασμών, εκφράζοντας την κατηγορηματική του αντίθεση στην επιβολή των νέων αμερικανικών δασμών και προσθέτοντας ότι τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να επιλυθούν μέσω συνομιλιών. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το Πεκίνο ελπίζει πως η Ουάσινγκτον θα επιστρέψει στην οδό της λογικής.

Παράλληλα όμως, ο επικεφαλής της κινεζικής διαπραγματευτικής ομάδας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λιου Χε, δήλωσε έτοιμος να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με την Ουάσινγκτον με στόχο μία εμπορική συμφωνία, σύμφωνα με δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από τον οικονομικό Τύπο.

«Είμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε με ηρεμία το πρόβλημα μέσω διαβουλεύσεων και συνεργασίας…είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου», δήλωσε ο Λιου Χε, σύμφωνα με το περιοδικό Caixin.

Ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη έλαβε νέα τροπή την Παρασκευή, με την Κίνα να ανακοινώνει την επιβολή δασμών επί αμερικανικών προϊόντων αξίας 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Ουάσινγκτον απάντησε αμέσως με την επιβολή δασμών σε επιπλέον κινεζικά εξαγωγικά προϊόντα. Τα μέτρα πρόκειται να επιβληθούν τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Η κλιμάκωση αυτή τρομοκρατεί τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις που φοβούνται ύφεση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Μεγάλο βήμα προς τα εμπρός οι συνομιλίες με το Ιράν

H Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα πως οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) έκαναν ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός στις προσπάθειές τους να αποτρέψουν μια κλιμάκωση των εντάσεων με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμά του.

Όλοι οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν όχι μόνο ότι το Ιράν δεν πρέπει να έχει πυρηνικά όπλα, αλλά και ότι οι διαπραγματεύσεις είναι ο σωστός δρόμος για την επίτευξη του σκοπού αυτού, είπε η Μέρκελ, η οποία πρόσθεσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσόρισαν τις ευρωπαϊκές συνομιλίες με το Ιράν.

«Το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, τι δυνατότητες θα διανοιχθούν, δεν μπορούμε να το πούμε σήμερα», είπε αναφερόμενη στις συνομιλίες. «Αλλά η σταθερή βούληση να συνομιλήσουμε είναι ήδη ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός».

«Όλοι έχουμε μεγάλο συμφέρον σε μια ειρηνική επίλυση μιας τέτοιας διένεξης, αλλά δεν θα είναι εύκολο», πρόσθεσε η Μέρκελ, μιλώντας στους δημοσιογράφους έπειτα από συναντήσεις με ηγέτες των οικονομικών δυνάμεων της G7.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως είναι ρεαλιστικό να πιστέψει κανείς ότι μπορεί να συναντηθεί μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί.

«Έχω ένα καλό προαίσθημα. Πρέπει να ξέρουν να παίζουν καλά το παιχνίδι, αν καταλαβαίνετε τι εννοώ. Δεν μπορούν να κάνουν ότι λένε ότι πρόκειται να κάνουν, επειδή αν το πράξουν, θα έρθουν αντιμέτωποι με μια πραγματικά πολύ βίαιη δύναμη. Οπότε, πιστεύω ότι θα είναι καλοί», είπε ο Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου στο τέλος της συνόδου κορυφής της G7 στο Μπιαρίτς.

«Πιστεύω ότι θα θέλει (ο Ροχανί) μια συνάντηση και να εξομαλύνουν την κατάστασή τους. Έχουν λαβωθεί σοβαρά».

Παράλληλα απέκλεισε οι ΗΠΑ να δώσουν αντισταθμίσματα στην Τεχεράνη για τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον στην ιρανική οικονομία, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του 2015.

Βήματα επίσης και για τους δασμούς στα γερμανικά αυτοκίνητα

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πως συζήτησε με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ μια εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόσθεσε πως ελπίζει ότι η Ουάσινγκτον δεν θα χρειαστεί να εξετάσει την επιβολή δασμών στα γερμανικά αυτοκίνητα.

Ο Τραμπ έκανε τη δήλωση αυτή στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στο Μπιαρίτς, για την οποία ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως ήταν παραγωγική.

Η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε από την πλευρά της σήμερα στους δημοσιογράφους πως η Γερμανία θέλει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταλήξει σε μια εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες το συντομότερο δυνατόν.

«Θέλουμε να συζητήσουμε τώρα τη διεξαγωγή βαθύτερων συνομιλιών μεταξύ της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε η Μέρκελ στους δημοσιογράφους ενημερώνοντάς τους μαζί με τον Τραμπ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής.

«Ενδιαφερόμαστε πολύ να ενταθεί το εμπόριό μας. Πιστεύω πως μπορούμε να βρούμε λύσεις», πρόσθεσε η Μέρκελ. «Η Γερμανία εργάζεται σκληρά γι’ αυτό μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ», τόνισε.

Πιο κοντά σε συμφωνία για τη φορολόγηση των μεγάλων αμερικανικών ομίλων

Ο Τραμπ δήλωσε ακόμη σήμερα πως η Γαλλία και οι ΗΠΑ «πλησιάζουν» σε μια συμφωνία για τη φορολόγηση των γιγάντιων αμερικανικών εταιρειών του Ίντερνετ. Ο αμερικανός πρόεδρος τάσσεται εναντίον της ψήφισης από τη Γαλλία ενός φόρου επί του τζίρου των αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων.

«Προσεγγίζουμε ο ένας τον άλλο. Θέλουν μια συμφωνία και θα δούμε αν θα την επιτύχουμε. Είμαστε κοντά», απάντησε ο Τραμπ σε ερώτηση σχετικά με μια ενδεχόμενη συμφωνία με τη Γαλλία πάνω σ’ αυτό το ευαίσθητο ζήτημα και ενώ ο αμερικανός πρόεδρος είχε απειλήσει να φορολογήσει το γαλλικό κρασί σε αντίποινα για τον γαλλικό φόρο στους αμερικανικούς γίγαντες του Ίντερνετ.

Ο γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ δέχθηκε τον αμερικανό ομόλογό του Στίβεν Μνούτσιν στην οικία του στο Σεν-Πε-σιρ-Νιβέλ, ένα χωριό όχι μακριά από το Μπιαρίτς, για να μιλήσουν για το θέμα αυτό.

Αντι- G7: Περικυκλωμένοι από διαδηλώσεις

Στο μεταξύ, νέα διαδήλωση, η τρίτη μέσα σε δύο ημέρες, πραγματοποιήθηκε το πρωί  της Κυριακής στη Μπαγιόν, κοντά στη Μπιαρίτς, με τη συμμετοχή αρκετών εκατοντάδων διαδηλωτών, αυτή τη φορά «για το κλίμα και την κοινωνική δικαιοσύνη», οι οποίοι κρατούσαν φωτογραφίες του Γάλλου προέδρου που έχουν κατεβάσει εδώ και μήνες από δημαρχεία σε όλη τη χώρα.

Με το σύνθημα «Κλίμα και κοινωνική δικαιοσύνη: Μακρόν παραιτήσου, ας τον κατεβάσουμε!», η «πορεία των φωτογραφιών» διοργανώθηκε από τα οικολογικά και εναλλακτικά κινήματα ANV COP 21, Alternatiba και Bizi – τα δύο τελευταία είναι βασκικά. Οι διοργανωτές τονίζουν ότι πρόκειται για μια «100% μη βίαιη και με ξεσκέπαστα πρόσωπα» διαδήλωση.

Στους στενούς δρόμους της Μπιαρίτς ακτιβιστές κρατώντας φωτογραφίες του Μακρόν, με τα κεφάλια κατεβασμένα, φώναζαν «είμαστε πιο ζεστοί από το κλίμα» ή «και ένα και δύο και τρεις βαθμοί (Κελσίου), είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Πολλοί κρατούσαν επίσης πακέτα τα οποία έμοιαζαν να περιέχουν φωτογραφία του Γάλλου προέδρου και στα οποία είχαν γράψει στα γαλλικά, Τα αγγλικά, τα ισπανικά και τα βάσκικα «Κλίμα, κοινωνική δικαιοσύνη, πού είναι ο Μακρόν;».

Την Παρασκευή το πρωί, μία ημέρα πριν την έναρξη της G7 άλλη μία φωτογραφία του Μακρόν εκλάπη από το δημαρχείο του μικρού χωριού Ιρισαρί στη χώρα των Βάσκων.

Σύμφωνα με οργανώσεις, πρόκειται για τη 128η φωτογραφία του Γάλλου προέδρου που έχουν αφαιρέσει ακτιβιστές από διάφορα δημαρχεία στη Γαλλία από τον Φεβρουάριο στο πλαίσιο των «μη βίαιων ενεργειών κοινωνικής ανυπακοής», την ευθύνη για τις οποίες έχουν αναλάβει τα κινήματα ANV COP 21, Alternatiba και Bizi. Εξαιτίας των ενεργειών αυτών έχουν ταθεί υπό κράτηση 93 ακτιβιστές.

(φωτογραφία από την «πορεία των φωτογραφιών» του Μακρόν η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 25/8 στη Μπαγιόν, κοντά στη Μπιαρίτς όπου πραγματοποιείται η σύνοδος της G7)

Επτά ακόμη «ειρηνικές συγκεντρώσεις» είναι προγραμματισμένες για σήμερα σε πόλεις γειτονικές της Μπιαρίζτς με στόχο να «περικυκλώσουν» συμβολικά τη G7.

Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί