Χωρίς αναισθησιολόγο το νοσοκομείο Βέροιας

Χωρίς αναισθησιολόγο από το πρωί της Δευτέρας έως και τουλάχιστον μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου βρίσκεται το νοσοκομείο της Βέροιας, με αποτέλεσμα, να μην μπορεί να εξυπηρετήσει σοβαρά περιστατικά, παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να εφημερεύει καθημερινά.

Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο νοσοκομείο ήρθε και πάλι στο φως της δημοσιότητα για άσχημο λόγο, όταν ο διοικητής του απείλησε τους δέκα επικουρικούς εργαζόμενους πως αν δεν υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση, στην οποία να αναφέρουν ότι δεν θα εγείρουν καμία απαίτηση εναντίον του, αν δεν τους καταβληθούν οι μισθοί εξαιτίας έλλειψης χρημάτων και μέχρι να τακτοποιηθεί το θέμα προς το νοσοκομείο από το υπουργείο Υγείας, θα απολυθούν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, στο Νοσοκομείο της Βέροιας υπηρετούν τρεις αναισθησιολόγοι. Ο ένας απουσιάζει, καιρό με σοβαρά προβλήματα υγείας. Η δεύτερη αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και λόγω εξάντλησης (20 ημέρες βρίσκονται νυχθημερόν στο Νοσοκομείο) βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια. Ο τρίτος μετά από συνεχείς εφημερίες είναι με ρεπό λόγω εξάντλησης.

Από την Παρασκευή 23/8 έως την Δευτέρα 26/8 το πρωί και «για τρία ολόκληρα 24ωρα κάλυψε το Νοσοκομείο Αναισθησιολόγος από τη Νάουσα». «Ο ίδιος Αναισθησιολόγος χωρίς να γνωρίζει ότι θα προκύψει το πρόβλημα στη Βέροια είχε αποδεχθεί να καλύψει το Νοσοκομείο Σαντορίνης για δύο εβδομάδες που αρχίζουν από σήμερα το πρωί για να πάρει άδεια ο εκεί μοναδικός 62χρονος Αναισθησιολόγος που δουλεύει για 10 μήνες σερί μόνος του. Σήμερα θα βρίσκεται στο Νοσοκομείο Σαντορίνης». Για την ιστορία, στο Νοσοκομείο της Νάουσας υπηρετούν τρεις αναισθησιολόγοι. «Η μία με μετακίνηση καλύπτει το Νοσοκομείο Γρεβενών το οποίο έχει δύο Αναισθησιολόγος και πολλές ημέρες το μήνα είναι ακάλυπτο. Η κατάσταση των Νοσοκομείων, ειδικά της περιφέρειας, είναι απελπιστική εξαιτίας της έλλειψης Αναισθησιολόγων. Όταν δεν υπάρχει Αναισθησιολόγος ουσιαστικά παύει να λειτουργεί το Νοσοκομείο και κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή ζωές Ασθενών».

«Επρόκειτο να έρθει αναισθησιολόγος από το Νοσοκομείο Παπανικολάου. Ο συνάδελφος παραιτήθηκε από εκεί, αλλά δεν υπογράφει την απόσπασή του σε εμάς ο διοικητής της Γ’ Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιώργος Κίρκος. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε μείνει χωρίς αναισθησιολόγο μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όταν και αν θα τελειώσει η μία γιατρός που λείπει με αναρρωτική άδεια, καθώς και θα επιστρέψει από τα ρεπό ο άλλος συνάδελφος. Αλλά και πάλι θα έχουμε πρόβλημα, αφού δεν επαρκούν δύο αναισθησιολόγοι. Ο καθένας θα πρέπει να δουλεύει δεκαπέντε 24ωρα τον μήνα», τονίζει στο Εθνος το μέλος της νέας διοίκησης των γιατρών στις μονάδες Βέροιας και Νάουσας του Γενικού Νοσοκομείου Ημαθίας και διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής στη Βέροια, Πέτρος Πετρίδης.

«Το νοσοκομείο βρίσκεται σε αδιέξοδο. Όλοι οι εργαζόμενοι έχουμε ευθύνη απέναντι στον κόσμο και θέλουμε να λυθεί άμεσα το ζήτημα», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Βέροιας, Δημήτρης Τσέκας.

Κατά τον κ. Πετρίδη, είναι πάρα πολύ βασική η ειδικότητα του αναισθησιολόγου σε ένα νοσοκομείο, αφού ταυτόχρονα λειτουργεί και ως επειγοντολόγος.

«Χωρίς αναισθησιολόγο δεν μπορεί να λειτουργήσει κανένα νοσοκομείο. Δεν μπορεί να γίνει καμία χειρουργική επέμβαση, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν επείγοντα περιστατικά από τροχαία, αλλά και δεν μπορεί να γίνει διασωλήνωση ασθενούς που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο μας, ώστε να κρατηθεί στη ζωή με τα μηχανήματα ή η διακομιδή του σε κάποιο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Αυτό σε ένα νομό με 200.000 κατοίκους, από τον οποίο διέρχεται η Εγνατία Οδός. Εδώ και μήνες έχουμε ενημερώσει για το πρόβλημα, αλλά αντιμετωπίσαμε αδιαφορία», σημειώνει ο κ. Πετρίδης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί