Κραυγή αγωνίας από τους αυτόχθονες του Αμαζονίου – Συγκέντρωση υπογραφών για να σταματήσει η λεηλασία του

Η καταστροφή που συντελείται -στο ανεκτίμητο για την ισορροπία του κλίματος- τροπικός δάσος του Αμαζονίου εξαιτίας των σαρωτικών πυρκαγιών έχει προκαλέσει σειρά αντιδράσεων με τα πυρά να εστιάζουν στον ακροδεξιό πρόεδρο της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρο. Ο Βραζιλιάνος ηγέτης συνεχίζει να ψάχνει για εξιλαστήρια θύματα και αφού κατηγόρησε τις ΜΚΟ, τους αγρότες και τους ηγέτες ξένων κρατών, τελευταία επικαλέστηκε τις «πέρα του φυσιολογικού ξηρές καιρικές συνθήκες».

Η απροθυμία του Μπολσονάρο να ενεργοποιήσει την κρατική μηχανή προκειμένου να ελεγχθούν τα πύρινα μέτωπα έχουν προκαλέσει τον οργή των αυτοχθόνων κοινοτήτων. Ο ινδιάνος αρχηγός Ραόνι Μετουκτίρε κατηγόρησε ανοικτά τον πρόεδρο της Βραζιλίας ότι θέλει να καταστρέψει το τροπικό δάσος του Αμαζονίου και ζήτησε τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για την απομάκρυνσή του από την εξουσία το συντομότερο δυνατό.

«Θέλει να αποτελειώσει το δάσος»

AP Photo/Ivan Valencia

«Πρέπει τον ξεφορτωθούμε όσο το δυνατόν συντομότερα», δήλωσε για τον ακροδεξιό Βραζιλιάνο πρόεδρο ο ινδιάνος αρχηγός και μαχητικός υπερασπιστής του δάσους του Αμαζονίου σε μια τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Θέλει να αποτελειώσει το δάσος, θέλει να αποτελειώσει εμάς (τους αυτόχθονες). Είναι πραγματικά τρομακτικό αυτό που κάνει», συνέχισε ο γηραιός ινδιάνος αρχηγός κατηγορώντας τον Μπολσονάρου ότι προωθεί την ανάπτυξη γεωργίας, υλοτοπίας και εξορυκτικής δραστηριότητας σε γη των αυτοχθόνων κοινοτήτων.

«Αυτός είναι που παρακινεί αυτούς τους ανθρώπους, όπως τους αγρότες, οι οποίοι τον ακούν, νομίζουν ότι έχουν όλα τα δικαιώματα και αρχίζουν να καίνε τα δάση», επισήμανε ο 89χρονος Ραόνι που αγωνίζεται για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων κοινοτήτων.

Ζητώντας εξωτερική βοήθεια τόνισε πως: «θέλω να υπάρξει μια γενική κινητοποίηση για την κατάσβεση αυτών των πυρκαγιών. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να καίγεται έτσι», δήλωσε ο Ραόνι, λέγοντας ότι «δεν έχει δει ποτέ κάτι τέτοιο».

Κινητοποίηση του στρατού μετά από μέρες αδιαφορίας

AP Photo/Victor R. Caivano

Ο Μπολσονάρου, έπειτα από αυξανόμενη διεθνή πίεση επέτρεψε χθες την κινητοποίηση του στρατού στον Αμαζόνιο για την καταστολή των πυρκαγιών.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας δήλωσε την Παρασκευή ότι θα στείλει ομοσπονδιακά στρατεύματα με τον κατάλληλο εξοπλισμό για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, ρίχνοντας την ευθύνη για την εκτόξευση του αριθμού των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν φέτος στις πέρα του φυσιολογικού ξηρές καιρικές συνθήκες.

Σε ένα σύντομης διάρκειας τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο ακροδεξιός πρόεδρος υποστήριξε ότι οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως «πρόσχημα για πιθανές διεθνείς κυρώσεις», δηλώνοντας βέβαιος ότι «τα κράτη» θα υπερασπιστούν τη Βραζιλία στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Μπιαρίτς της Γαλλίας.

«Δασικές πυρκαγιές υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα πρόσχημα για πιθανές διεθνείς κυρώσεις», επισήμανε ο αρχηγός του βραζιλιάνικου κράτους.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει απόλυτη επίγνωση της κατάστασης και θα καταπολεμήσει το «περιβαλλοντικό έγκλημα» με τον ίδιο τρόπο που πολεμά την κοινή εγκληματικότητα.

Ωστόσο, τόνισε, ότι η διασπορά «ψευδών πληροφοριών» για την κατάσταση που επικρατεί στην βόρεια Βραζιλία «δεν βοηθά στην επίλυσή της».

Τα βλέμματα στραμμένα στη σύνοδο του G7

Η σύνοδος κορυφής τoυ G7 ξεκινά στο Μπιάριτς της Γαλλίας.© Destina156 | Dreamstime.com

Οι ηγέτες των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου, της Ομάδας των 7 (G7), συναντώνται από χθες το βράδυ στη Μπιαρίτς υπό το βλέμμα της διεθνούς κοινής γνώμης, που αναμένει από αυτούς συγκεκριμένες λύσεις στις κρίσεις που ταλανίζουν τον πλανήτη.

Η οικολογική καταστροφή στα δάση του Αμαζονίου θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχουν στη διάρκεια του δείπνου ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Ντόναλντ Τραμπ, η Άγγελα Μέρκελ, ο Μπόρις Τζόνσον, ο Τζουζέπε Κόντε, ο Σίνζο Άμπε και ο Τζάστιν Τριντό.

Συγκέντρωση υπογραφών για να σταματήσει η λεηλασία του

Στο μεταξύ μέσω της ιστοσελίδας avaaz.org, συγκεντρώνονται υπογραφές του ψηφίσματος για να σταματήσει η λεηλασία του.

Δείτε αναλυτικά τί αναφέρει:

Tέλος στη λεηλασία του Αμαζονίου

Προς τα μέλη του Βραζιλιάνικου Κογκρέσου, την κυβέρνηση του Ζαΐχ Μπολσονάρου και τους παγκόσμιους ηγέτες:

Αυτή τη στιγμή, ΧΙΛΙΑΔΕΣ πυρκαγιές καίνε το δάσος του Αμαζονίου, και μαύρη κάπνα έχει βυθίσει ολόκληρες πόλεις στο σκοτάδι…

Tο Avaaz μόλις παρέδωσε πάνω από 1 εκατ. υπογραφές στη Βουλή της Βραζιλίας, και το ψήφισμά μας έχει γίνει viral στα κοινωνικά δίκτυα. Με τις φλόγες να καίνε ανεξέλεγκτα, η κυβέρνηση της Βραζιλίας ήδη δέχεται σφοδρή πίεση για να λάβει μέτρα. Βοήθησε να γιγαντώσουμε την παγκόσμια κραυγή για την προστασία του δάσους, πριν είναι πολύ αργά! Διάδωσε την εκστρατεία.

Πρόκειται για έγκλημα: Μέσα σ’ ένα χρόνο, καταστράφηκε δασική έκταση στον Αμαζόνιο ίση με 500.000 γήπεδα ποδοσφαίρου! Περίπου μισό ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ δέντρα ξεριζώθηκαν… Εισβάλουν με όπλα σε προστατευόμενες ζώνες και δολοφονούν τους ιθαγενείς ηγέτες που αντιστέκονται. Υπάρχουν ακόμη και αναφορές για αεροπλάνα να καταρρίπτουν βενζίνη για να κάψουν το δάσος. Κιο νέος ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζ. Μπολσονάρου τα έκανε ακόμη χειρότερα, γδύνοντας τον Αμαζόνιο απ’ όποια προστατευτικά μέτρα του είχαν απομείνει. 
Αυτή τη στιγμή, σύμμαχοί μας Βραζιλιάνοι βουλευτές εξετάζουν νέα ισχυρά μέτρα για την προστασία του πολύτιμου τροπικού δάσους. Και οι ομάδες ιθαγενών που παλεύουν για να σώσουν το σπίτι τους ζητάνε παγκόσμια στήριξη. 

Βοήθησε να σηκώσουμε ένα τσουνάμι συμπαράστασης για να βάλουμε τέλος στη λεηλασία του Αμαζονίου. 
Όταν το ψήφισμα γίνει τεράστιο, οι σύμμαχοί μας θα το παραδίδουν στο Κογκρέσο με κάθε ευκαιρία.

Μπορείτε να υπογράψετε ΕΔΩ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί