Εμπόριο, οικονομία, Αμαζόνιος και Brexit στο τραπέζι της G7 – Εν μέσω διαδηλώσεων

Πλαίσιο ελάχιστης συνεννόησης στις διεθνείς σχέσεις προσπαθούν να βρουν οι ηγέτες των επτά ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου που συνέρχονται από χθες στο Μπιαρίτς της Γαλλίας, ενώ σε γειτονικές πόλεις πραγματοποιούνται επτά πορείες για να περικυκλώσουν συμβολικά την G7.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, οι ηγέτες της G7 θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σήμερα σε έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο, αλλά επίσης, κάτι που αναμένεται να είναι πιο δύσκολο, για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας που έχει πληγεί από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας.

Η σημερινή ημέρα ξεκίνησε με τη συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον με τον Αμερικανού πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Τραμπ χαρακτήρισε τον Μπόρις Τζόνσον ως τον «σωστό άνθρωπο» για να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ε.Ε. Λίγα λεπτά πριν την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών, στο περιθώριο της συνόδου των G7, ο ένοικος του Λευκού Οίκου εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για τον νέο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να φέρει εις πέρας τη δουλειά» δήλωσε μεταξύ άλλων. Και πρόσθεσε: «Δεν χρειάζεται καμία συμβουλή». Παράλληλα, έκανε λόγο για μία «σημαντική εμπορική συμφωνία» μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ, μετά την ολοκλήρωση του Brexit. Νωρίτερα, άλλωστε, ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τις ΗΠΑ να άρουν τα εμπόδια που υπάρχουν για όσες βρετανικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, ο Τραμπ απέρριψε πριν από τη συνάντηση τις αναφορές του Τύπου περί εντάσεων μεταξύ των ηγετών της G7 που συναντώνται στη Μπιαρίτς της Γαλλίας, τονίζοντας ότι «όλοι τα πάνε καλά μεταξύ τους». «Προτού φτάσω στη Γαλλία τα Ψευδή και Απεχθή Μέσα έλεγαν ότι οι σχέσεις με τις άλλες 6 χώρες της G7 είναι πολύ τεταμένες και ότι οι δύο ημέρες συναντήσεων θα είναι καταστροφικές», έγραψε στο Twitter ο Τραμπ λίγη ώρα προτού συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.


Ο Τραμπ διαχωρίζει τη θέση του για το Ιράν

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι δεν έλαβε επίσημη εντολή από τους ηγέτες της Ομάδας των Επτά να μεταφέρει μηνύματα στο Ιράν, αλλά ότι θα συνεχίσει να συνομιλεί με την Τεχεράνη μέσα στις επόμενες εβδομάδες με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης έπειτα από δήλωση του προέδρου Τραμπ ότι δεν έχει εξουσιοδοτήσει ο ίδιος κανέναν για να μεταφέρει κάποιο μήνυμα στις ιρανικές αρχές.

“Είχαμε χθες μια συζήτηση για το Ιράν που μας επέτρεψε να καταλήξουμε σε δύο κοινές κατευθύνσεις: κανένα μέλος της G7 δεν θέλει να αποκτήσει το Ιράν πυρηνική βόμβα και όλα τα μέλη της Ομάδας είναι βαθιά δεσμευμένα ως προς τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή”, είπε ο Μακρόν και πρόσθεσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε έλαβαν πρωτοβουλίες για το Ιράν.

“Αλλά δεν υπάρχει κάποια επίσημη εντολή που να δόθηκε από την G7 επομένως υπάρχουν πρωτοβουλίες που θα συνεχίσουν να λαμβάνονται για να επιτύχουμε αυτούς τους δύο στόχους”, είπε ο ίδιος έπειτα από νωρίτερη δήλωση μιας πηγής της γαλλικής προεδρίας σύμφωνα με την οποία οι ηγέτες της Ομάδας των 7 συμφώνησαν να συνομιλήσει ο Μακρόν με το Ιράν και να του μεταφέρει μηνύματα από τη σύνοδο.

Και ο ίδιος ο γάλλος πρόεδρος είχε πει νωρίτερα στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI ότι η G7 έχει συμφωνήσει στην ανάληψη κοινής δράσης σε σχέση με το Ιράν.

Η γαλλική προεδρία μάλιστα ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες της Ομάδας συμφώνησαν να προχωρήσει ο Μακρόν σε συνομιλίες με το Ιράν και να του μεταφέρει μηνύματα από τη σύνοδο μετά τις συνομιλίες που είχαν οι ηγέτες της G7 για το Ιράν χθες το απόγευμα.

Από την πλευρά του ο αμερικανός πρόεδρος δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη του τις γαλλικές προσπάθειες διαμεσολάβησης στο Ιράν δηλώνοντας χαρούμενος που ο Μακρόν θέλει να προσεγγίσει την Τεχεράνη για να αποκλιμακώσει την ένταση, αλλά ότι ο ίδιος θα συνεχίσει με τις δικές του πρωτοβουλίες.

Ο Τραμπ, ο οποίος ακολουθεί μια πολιτική ύψιστης πίεσης στο Ιράν, αναδιπλώθηκε. Ερωτηθείς αν υπέγραψε κάποια ανακοίνωση για να μεταφέρει ο Μακρόν στο Ιράν εκ μέρους της Ομάδας, ο Τραμπ απάντησε: “Δεν το συζήτησα αυτό, όχι, δεν το συζήτησα” και πρόσθεσε ότι ο Μακρόν και ο Άμπε είναι ελεύθεροι να συνομιλήσουν με το Ιράν.

“Θα κάνουμε τις δικές μας κινήσεις, αλλά ξέρετε, δεν μπορώ να εμποδίσω τους ανθρώπους από το να συνομιλούν. Αν θέλουν να συνομιλούν, μπορούν”.

Συμφώνησε ότι… διαφωνεί και με τον Άμπε

Παράλληλα, ο αμερικανός πρόεδρος και ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε διαφώνησαν ως προς την σοβαρότητα της εκτόξευσης πυραύλων μικρού βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι θα παραμείνουν συντονισμένοι στο ζήτημα.

Ο Τραμπ, ο οποίος καυχιέται για τη σχέση του με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-ουν, δήλωσε ότι οι βορειοκορεατικές εκτοξεύσεις πυραύλων δεν παραβιάζουν κάποια συμφωνία και συμβαδίζουν με ό,τι κάνουν και άλλες δυνάμεις. Ερωτηθείς αν ανησυχεί για αυτές τις κινήσεις, ο Τραμπ απάντησε: “Δεν χαίρομαι γι αυτό, αλλά και πάλι, (ο Κιμ) δεν παραβιάζει κάποια συμφωνία”. Ο Άμπε από την πλευρά του δήλωσε ότι οι εκτοξεύσεις των βορειοκορεατικών πυραύλων παραβιάζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

«Σύγκλιση»

Ευρωπαίοι και Ιάπωνες επιρρίπτουν μέρος της ευθύνης στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, ο οποίος επιδεινώθηκε περαιτέρω την Παρασκευή με την ανακοίνωση επιβολής νέων δασμών. «Οι εμπορικές εντάσεις είναι κακές για όλο τον κόσμο», προειδοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εκφράζοντας τη γενική ανησυχία.

Για τον λόγο αυτό προσπάθησε να πείσει τον Τραμπ να μην επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές γαλλικών κρασιών ως αντίποινα για την απόφαση του Παρισιού να φορολογήσει τις μεγάλες, αμερικανικές, τεχνολογικές εταιρείες. Στη διάρκεια γεύματος στην ταράτσα του πολυτελούς ξενοδοχείου Hotel du Palais χθες οι δύο άνδρες προσπάθησαν να βρουν κοινό τόπο.

Η συζήτηση αυτή «δημιούργησε τις προϋποθέσεις για ένα καλό επίπεδο σύγκλισης στην G7, λαμβάνοντας διευκρινίσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ» για τα βασικά ζητήματα, «περιλαμβανομένων των συμφωνιών και των διαφωνιών», ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων. «Πολλά καλά πράγματα έρχονται για τις δύο χώρες μας. Σημαντικό Σαββατοκύριακο με άλλους παγκόσμιους ηγέτες», έγραψε στο Twitter από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πέρυσι ο Τραμπ αποχώρησε από τη σύνοδο της G7 στον Καναδά νωρίτερα και πήρε αποστάσεις από το τελικό ανακοινωθέν, στο οποίο αρχικά είχε συμφωνήσει. Προκειμένου να αποφευχθεί το ίδιο, φέτος ο Μακρόν αποφάσισε να καταργήσει το ανακοινωθέν, εκτιμώντας ότι δεν μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος.

Βοήθεια στην Αμαζόνιο

Οι ηγέτες της G7 αναμένεται να συμφωνήσουν πιο εύκολα στη συμμετοχή, κυρίως οικονομική, για την αντιμετώπιση των πολλών πυρκαγιών που καταστρέφουν το τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Αναμένεται να προσφέρουν βοήθεια όχι μόνο στη Βραζιλία, αλλά και στη Χιλή, ο πρόεδρος της οποίας Σεμπαστιάν Πινέρα είναι προσκεκλημένος στη Μπιαρίτς.

Αντι- G7

Στο μεταξύ, νέα διαδήλωση, η τρίτη μέσα σε δύο ημέρες, πραγματοποιήθηκε το πρωί  της Κυριακής στη Μπαγιόν, κοντά στη Μπιαρίτς, με τη συμμετοχή αρκετών εκατοντάδων διαδηλωτών, αυτή τη φορά «για το κλίμα και την κοινωνική δικαιοσύνη», οι οποίοι κρατούσαν φωτογραφίες του Γάλλου προέδρου που έχουν κατεβάσει εδώ και μήνες από δημαρχεία σε όλη τη χώρα.

Με το σύνθημα «Κλίμα και κοινωνική δικαιοσύνη: Μακρόν παραιτήσου, ας τον κατεβάσουμε!», η «πορεία των φωτογραφιών» διοργανώθηκε από τα οικολογικά και εναλλακτικά κινήματα ANV COP 21, Alternatiba και Bizi – τα δύο τελευταία είναι βασκικά. Οι διοργανωτές τονίζουν ότι πρόκειται για μια «100% μη βίαιη και με ξεσκέπαστα πρόσωπα» διαδήλωση.

Στους στενούς δρόμους της Μπιαρίτς ακτιβιστές κρατώντας φωτογραφίες του Μακρόν, με τα κεφάλια κατεβασμένα, φώναζαν «είμαστε πιο ζεστοί από το κλίμα» ή «και ένα και δύο και τρεις βαθμοί (Κελσίου), είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Πολλοί κρατούσαν επίσης πακέτα τα οποία έμοιαζαν να περιέχουν φωτογραφία του Γάλλου προέδρου και στα οποία είχαν γράψει στα γαλλικά, Τα αγγλικά, τα ισπανικά και τα βάσκικα «Κλίμα, κοινωνική δικαιοσύνη, πού είναι ο Μακρόν;».

Την Παρασκευή το πρωί, μία ημέρα πριν την έναρξη της G7 άλλη μία φωτογραφία του Μακρόν εκλάπη από το δημαρχείο του μικρού χωριού Ιρισαρί στη χώρα των Βάσκων.

Σύμφωνα με οργανώσεις, πρόκειται για τη 128η φωτογραφία του Γάλλου προέδρου που έχουν αφαιρέσει ακτιβιστές από διάφορα δημαρχεία στη Γαλλία από τον Φεβρουάριο στο πλαίσιο των «μη βίαιων ενεργειών κοινωνικής ανυπακοής», την ευθύνη για τις οποίες έχουν αναλάβει τα κινήματα ANV COP 21, Alternatiba και Bizi. Εξαιτίας των ενεργειών αυτών έχουν ταθεί υπό κράτηση 93 ακτιβιστές.

Επτά ακόμη «ειρηνικές συγκεντρώσεις» είναι προγραμματισμένες για σήμερα σε πόλεις γειτονικές της Μπιαρίζτς με στόχο να «περικυκλώσουν» συμβολικά τη G7.

(βίντεο από τις διαδηλώσεις της 24ης Αυγούστου)

Την ίδια ώρα, με οικοδέσποινα τη Μπριζίτ Μακρόν, οι πρώτες κυρίες θα περιηγηθούν στη χώρα των Βάσκων, κυρίως το χωριό Εσπελέτ, γνωστό για το κοκκινοπίπερό του. Η σύνοδος ολοκληρώνεται τη Δευτέρα το απόγευμα και ο Μακρόν έχει προγραμματίσει να παρουσιάσει τον απολογισμό της στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 στις 20:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδας).

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί