Νέα εξέταση αίματος εντοπίζει τον καρκίνο των ωοθηκών έως και δύο χρόνια νωρίτερα

Νέα εξέταση αίματος μπορεί να εντοπίσει τον καρκίνο των ωοθηκών έως και δυο έτη νωρίτερα από τη μέχρι τώρα δυνατότητα των ιατρικών εξετάσεων, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα την οποία επικαλείται η Independent.

Στη μελέτη αυτή που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature» οι ερευνητές ανέλυσαν τις εξετάσεις αίματος 80 ατόμων σε μια περίοδο εφτά ετών.

Οι περισσότεροι καρκίνοι των ωοθηκών διαγιγνώσκονται στα τελευταία στάδια, στα οποία οι θεραπευτικές παρεμβάσεις είναι λιγότερο πιθανό να αποβούν αποτελεσματικές. Η ανάπτυξη επομένως τέτοιου τύπου εξετάσεων έχει ιδιαίτερη σημασία, υποστηρίζει η δρ. Ρέιτσελ Σο, διευθύντρια έρευνας στον βρετανικό οργανισμό «Cancer Research».

Σύμφωνα με τη βρετανική Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ένας από τους συνηθέστερους τύπους καρκίνου στις γυναίκες. Οι μισές από αυτές ζουν έως πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση ενώ το ένα τρίτο έως 10 χρόνια.

Ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, Μπόμπι Γκράχαμ από το Πανεπιστήμιο του Κουίνς στο Μπέλφαστ εξηγεί ότι πρώτα ανακάλυψαν τον βιοδείκτη που βοηθά στον εντοπισμό του επιθηλιακού καρκίνου των ωοθηκών και στη συνέχεια δημιούργησαν την εξέταση μέτρησης αυτού του διαγνωστικού δείκτη.

Ο ίδιος δηλώνει: «Ο αλγόριθμος σχεδιάστηκε για να αξιολογήσει δείγματα αίματος και να εντοπίσει οποιαδήποτε μη φυσιολογικά επίπεδα πρωτεϊνών που σχετίζονται με τον καρκίνο. Η μέθοδος αυτή διαγιγνώσκει τον καρκίνο των ωοθηκών έως και δύο χρόνια νωρίτερα απ’ό,τι επέτρεπαν οι εξετάσεις μέχρι σήμερα».

Αν αυτή η μορφή καρκίνου διαγνωστεί στο πρώτο στάδιο υπάρχουν 90% πιθανότητες πενταετούς επιβίωσης ενώ οι πιθανότητες αυτές κατά τη διάγνωση του στο τρίτο ή τέταρτο στάδιο είναι μόνο 22%.

Στη Βρετανία ο καρκίνος των ωοθηκών είναι η έκτη πιο κοινή μορφή καρκίνου για τις γυναίκες. Υπολογίστηκε ότι το 2016 αναφέρθηκαν 4.227 θάνατοι από καρκίνο των ωοθηκών.

Independent


Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί