Ένα κοινωνικό αγαθό “προίκα” για πώληση…

Οι πληροφορίες για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και της νέας διοίκησης της ΔΕΗ δείχνουν ότι είναι αδύνατον να τηρηθεί η υπόσχεση του αρμόδιου υπουργού πως οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος δεν θα αποτυπώνονται στους λογαριασμούς. Ολα δείχνουν ότι και οι κιλοβατώρες θα ακριβύνουν και οι λογαριασμοί θα γίνουν πιο τσουχτεροί για τα νοικοκυριά.

Το χειρότερο είναι ότι η λύση που προκρίνεται για να καλυφθεί το υπαρκτό -αν και πολιτικά διογκωμένο- ταμειακό πρόβλημα της ΔΕΗ εκθέτει εκατομμύρια νοικοκυριά σε ένα απρόβλεπτο σπιράλ ανατιμήσεων. Τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων, με τα οποία σχεδιάζεται να συνδεθούν τα τιμολόγια, είναι ένα χρηματιστηριακό καζίνο, που επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις.

Μέχρι σήμερα η ΔΕΗ απορροφούσε το κόστος τους. Η μετακύλιση αυτού του κόστους στους καταναλωτές είναι ένα οριστικό διαζύγιο της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας με τον ιστορικό, κοινωνικό ρόλο της.

Παρά τα παράπονα, τις αδικίες, τις κακές, τις χειρότερες ή τις χείριστες πολιτικές που την οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση, η ΔΕΗ είναι βαθιά συνδεδεμένη με την ελληνική κοινωνία. Δεν είναι τυχαίο ότι πάνω από το 73% των καταναλωτών παραμένουν πιστοί στη δημόσια επιχείρηση, παρά τον βομβαρδισμό τους από διαφημίσεις και δελεαστικές προσφορές από τους ιδιώτες παρόχους, που στην πραγματικότητα θέλουν να κάνουν μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα – της ΔΕΗ, η οποία υποχρεώθηκε μνημονιακώς να επιδοτεί και τον ακρωτηριασμό της και τους Προκρούστες της.

Το εγχείρημα βεβιασμένης συρρίκνωσης του μεριδίου της απέτυχε, γιατί στα μάτια της κοινής γνώμης το ηλεκτρικό ρεύμα παραμένει ένα δημόσιο αγαθό, την αδιάκοπη παροχή του οποίου είναι αδύνατο να εγγυηθεί μια ετερόκλητη αγορά διαγκωνιζόμενων ιδιωτών.

Και αυτή δεν είναι κάποιου είδους κρατικιστική, ιδεοληπτική ιδιαιτερότητα της ελληνικής κοινωνίας. Είναι καρπός τόσο της ελληνικής όσο και της -οδυνηρής- διεθνούς εμπειρίας. Μια ανεξέλεγκτη ιδιωτική αγορά δημόσιων αγαθών μπορεί να αφήσει χωρίς ρεύμα την πλούσια Καλιφόρνια ή να στερήσει για πάντα από τον εξηλεκτρισμό τεράστιες περιοχές της Αφρικής.

Γι’ αυτό και η διάσωση της ΔΕΗ δεν είναι θέμα απλώς ταμειακό ή λογιστικό, που μαγικά -κατά την κυβέρνηση- θα λυθεί πουλώντας τα «προικιά» της. Είναι θέμα υπεράσπισης ενός κοινωνικού αγαθού που σε τελική ανάλυση αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα.

Από την άποψη της Εφημερίδας Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί