Το μυστήριο με τη «λίμνη των σκελετών» στα Ιμαλάια -Βρέθηκαν και λείψανα Κρητικών! (Φωτο)

Άλυτος γρίφος παραμένει εδώ και δεκαετίες η παρουσία εκατοντάδων ανθρώπινων σκελετών σε μια λίμνη στα Ιμαλάια Όρη σε ύψος 5.000 μέτρων – μυστήριο που πυκνώνει μετά την ανακάλυψη ότι τα θύματα πέθαναν με διαφορά εκατοντάδων ετών και ανάμεσά τους υπήρχαν ακόμη και Έλληνες!

Ανάλυση δειγμάτων DNA από τα λείψανα 38 ανθρώπων, που εντοπίστηκαν στη «λίμνη των σκελετών», όπως είναι γνωστή η λίμνη Roopkund στην ινδική πλευρά της υψηλότερης οροσειράς του κόσμου, αποκαλύπτει ότι τα θύματα ανήκαν σε διαφορετικές ομάδες ατόμων, που πέθαναν σε διάφορα περιστατικά με χρονική απόσταση έως και χιλίων χρόνων!

Εντυπωσιακά ευρήματα από την έρευνα στη «λίμνη των σκελετών»

Όλα ξεκίνησαν το 1942 όταν ένας Βρετανός πεζοπόρος ανακάλυψε την παγωμένη λίμνη γεμάτη με σκελετούς, ενώ δίπλα τους υπήρχαν ξύλινα αντικείμενα, δερμάτινες παντόφλες, σιδερένιες αιχμές και δαχτυλίδια.

Εκατοντάδες σκελετοί ανακαλύφθηκαν το 1942 στη λίμνη Roopkund στα Ιμαλάια.
Εκατοντάδες σκελετοί ανακαλύφθηκαν το 1942 στη λίμνη Roopkund στα Ιμαλάια / Φωτογραφίες: Wikimedia Commons

«Εδώ και πολύ καιρό η λίμνη Roopkund αποτελεί αντικείμενο έρευνας για την ταυτότητα αυτών των ατόμων, τι τους οδήγησε εκεί και πώς πέθαναν», λέει ο δόκτωρ Νιράτζ Ράι, του Ινστιτούτου Παλαιοεπιστημών Birbal Sahni της Ινδίας και εκ των συντακτών της μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature Communications.

Οι ερευνητές λένε ότι από την ανάλυση DNA από τους σκελετούς προέκυψε ότι ανήκουν σε τουλάχιστον τρεις «διακριτές» γενετικές ομάδες. Η πρώτη αποτελείται από 23 άτομα που πέθαναν πριν από περίπου 12 αιώνες και με γενετικό παρελθόν που παραπέμπει στη σημερινή Ινδία, αν και προέρχονταν από πολλές διαφορετικές ομάδες. Κάποια από τα μέλη της ομάδας αυτής πιστεύεται ότι πέθαναν μεταξύ του 675 και του 769 μ.Χ., ενώ άλλα μεταξύ του 894 και του 985 μ.Χ., άρα δεν σκοτώθηκαν ταυτόχρονα.

Μυστήριο καλύπτει την παρουσία Ελλήνων στην περιοχή

Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η ανακάλυψη μιας δεύτερη ομάδας, που χάθηκε πριν από λίγους αιώνες, γύρω στο 1800 μ.Χ. Η ομάδα αυτή αποτελείται από 14 άνδρες και γυναίκες άτομα που η προέλευσή τους συνδέεται με την ανατολική Μεσόγειο και ειδικά από το μεγαλύτερο ελληνικό νησί, την Κρήτη.

Μεταξύ των σκελετών στη λίμνη Roopkund βρέθηκαν και λείψανα ατόμων, που η προέλευσή τους συνδέεται με την ανατολική Μεσόγειο και ειδικά την Κρήτη.
Μεταξύ των σκελετών στη λίμνη Roopkund βρέθηκαν και λείψανα ατόμων, που η προέλευσή τους συνδέεται με την ανατολική Μεσόγειο και ειδικά την Κρήτη / Φωτογραφία αρχείου: Wikimedia Commons

Η τρίτη ομάδα αποτελείται από ένα μόνον άτομο, που πέθανε την ίδια περίπου περίοδο και καταγόταν από την ανατολική Ασία. «Εκπλαγήκαμε με τη γενετική προέλευση των σκελετών της λίμνης Roopkund. Η παρουσία ατόμων με προέλευση που συνδέεται με την ανατολική Μεσόγειο δείχνει ότι η λίμνη δεν προκαλούσε μόνο το ενδιαφέρον ντόπιων, αλλά προσέλκυε επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο», λέει η εξελικτική βιολόγος και συντάκτρια της έκθεσης Éadaoin Harney.

Χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα επιβεβαιώνει ότι οι σκελετοί δεν κατέληξαν την ίδια περίοδο στη λίμνη όπως πιστευόταν μέχρι τώρα, αλλά με διαφορά περίπου χιλίων ετών…

Τα σενάρια για τη «λίμνη των σκελετών»

Με το λιώσιμο των πάγων ήρθαν στο φως κι άλλοι σκελετοί, κάποιοι που επέπλεαν στην επιφάνεια της λίμνης κι άλλοι στις όχθες της και τη γύρω περιοχή. Η πρώτη υπόθεση ήταν ότι επρόκειτο για λείψανα Ιαπώνων στρατιωτών, που πέθαναν από τις δριμείς καιρικές συνθήκες στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου σε μια απόπειρα εισβολής στη βρετανοκρατούμενη Ινδία. Αλλά γρήγορα αποκαλύφθηκε ότι οι σκελετοί ήταν πολύ παλιότεροι.

H μυστηριώδης «λίμνη των σκελετών» βρίσκεται στην ινδική πλευρά των Ιμαλαϊών σε υψόμετρο 5.000 μ. / Φωτογραφία: Wikimedia Commons

Πολλές θεωρίες έχουν διατυπωθεί έκτοτε για τα αίτια του θανάτου τόσων ανθρώπων σε ένα απόμερο σημείο στα Ιμαλάια, όπως ότι πέθαναν λόγω κάποιας επιδημίας, λόγω κατολίσθησης, ή ότι αυτοκτόνησαν ομαδικά στη διάρκεια κάποιας τελετής. Μια δημοφιλής θεωρία είναι ότι σκοτώθηκαν από μια ισχυρή χαλαζόπτωση. Αλλά η νέα ανακάλυψη, αντί να δώσει απαντήσεις, έρχεται να πυκνώσει το μυστήριο. Και ενώ η λίμνη αποτελεί δημοφιλή προορισμό ερευνητών και τουριστών, που επέζησαν για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους από την επίσκεψη στη «λίμνη των σκελετών», τα μυστικά εκείνων που έχασαν εκεί τις ζωές τους ίσως να μην αποκαλυφθούν ποτέ…

iefimerida.gr



Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί