Την μείωση του αφορολόγητου στις 6.500 ευρώ εξετάζει το ΥΠΟΙΚ

Τη σημαντική μείωση του αφορολόγητου ορίου στο ποσό των 6.500 ευρώ, από το ποσό των 8.636,36 ευρώ που είναι σήμερα, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Η μείωση θα αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ΄ επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι μάλιστα θα πρέπει να συγκεντρώνουν κι ανάλογες αποδείξεις από συναλλαγές με κάρτες, προκειμένου να κατοχυρώσουν το όριο των 6.500 ευρώ. Το όριο θα μπορεί να αυξηθεί αν οι φορολογούμενοι επιδείξουν επιπλέον αγορές, με την αύξηση να φτάνει μέχρι το ύψος του σημερινού αφορολόγητου ορίου.

Πόσο και πώς θα μειωθεί το αφορολόγητο όριο

Αναλυτικότερα το σχέδιο προβλέπει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στο ποσό των 6.500 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ΄ επάγγελμα αγρότες. Όμως το αφορολόγητο δεν θα είναι δεδομένο, καθώς για να εξασφαλιστεί θα πρέπει ο υπόχρεος να μαζέψει αποδείξεις αγορών με ηλεκτρονικά μέσα, όπως ισχύει και σήμερα, ανάλογα με το εισόδημά του ως εξής:

  • 10% του εισοδήματος, όταν το πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημά του είναι μέχρι 10.000 ευρώ.
  • 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ και 15% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο εισόδημά του ανέρχεται σε 10.001 έως και 30.000 ευρώ και
  • 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ, 15% επί των επόμενων 20.000 ευρώ και 20% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο -πραγματικό ή τεκμαρτό- εισόδημά του ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.

Χιλιάδες ή και εκατομμύρια φορολογούμενοι θα χάσουν το αφορολόγητο και θα πληρώσουν επιπλέον φόρους μετά από αυτή την εξέλιξη.

Στο μεταξύ, οι θεσμοί φαίνεται να πιέζουν για την ολική κατάργηση του αφορολόγητου ορίου.

Tvxs.gr

Δείτε ακόμη: Τα… μαζεύει η κυβέρνηση για τις φοροελαφρύνσεις

Στο τραπέζι η κατάργηση της έκπτωσης συνέπειας 10% στους λογαριασμούς της ΔΕΗ


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί