Μισθωμένο από ιρανική εταιρεία το τάνκερ Grace 1- Πονοκέφαλος στην κυβέρνηση

Το θρίλερ με το ιρανικό τάνκερ που απέπλευσε μετά από 19 μέρες στο Γιβραλτάρ και πλέει πλέον στη Μεσόγειο με πιθανή κατεύθυνση την Καλαμάτα, όντας «επικηρυγμένο» από τις Ηνωμένες Πολιτείες και φορτωμένο με 2 εκατομμύρια τόνους πετρέλαιο, προκαλεί πονοκεφάλους στην ελληνική κυβέρνηση.

Σήμερα σάλο προκάλεσε η είδηση που κυκλοφόρησε στον διεθνή τύπο κι ανέφερε ότι το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ILNA μετέδωσε πως το ιρανικό Grace 1 που μετονομάστηκε σε Adrian Darya, έχει μισθωθεί από τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Με τηλεγράφημά του το πρακτορείο Reuters ανέφερε ωστόσο ότι το τάνκερ Adrian Darya είναι αυτή τη στιγμή μισθωμένο από ιρανική ναυτιλιακή εταιρεία και όχι στους Φρουρούς της Επανάστασης, όπως είχε μεταδώσει νωρίτερα. «Αξίζει να σημειωθεί ότι το πλοίο Grace 1, που μετονομάστηκε σε Adrian Darya 1 μετά τη σύλληψή του, είναι ένα κορεατικής κατασκευής δεξαμενόπλοιο το οποίο ανήκει στη Ρωσία και αυτή την περίοδο έχει μισθωθεί από ιρανική ναυτιλιακή εταιρεία», μετέδωσε το ILNA.

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει την εκ νέου σύλληψη του τάνκερ με την αιτιολογία ότι συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, τους οποίους έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση.

«Οι ΗΠΑ θα αναλάβουν κάθε δράση που θεωρούν ότι απαιτείται για να εμποδίσουν το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace 1 να παραδώσει πετρέλαιο στη Συρία κατά παραβίαση αμερικανικών κυρώσεων», διαμήνυσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. «Έχουμε καταστήσει σαφές ότι όποιος το αγγίξει, όποιος το υποστηρίξει, όποιος του επιτρέψει να ελλιμενιστεί κινδυνεύει να υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ», υπενθύμισε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Το Adrian Darya 1 – το πρώην Grace 1 – αναχώρησε από τα ανοικτά του Γιβραλτάρ την 18η Αυγούστου και, σύμφωνα με δεδομένα εξειδικευμένων ιστοτόπων, έχει δηλώσει ως προορισμό την Καλαμάτα.

Πάντως ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε πως η Ελλάδα δεν έχει λάβει επίσημο αίτημα κατάπλου του ιρανικού πετρελαιοφόρου, ενώ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά το ζήτημα και βρίσκεται σε επικοινωνία διά της διπλωματικής οδού με την αμερικανική πλευρά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δήλωσε σήμερα μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι υπάρχουν διμερείς επαφές με τις ΗΠΑ, στις οποίες έχει με σαφήνεια διατυπωθεί η θέση της ελληνικής κυβέρνησης.

«Έχει δηλώσει ως λιμάνι προορισμού την Καλαμάτα, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα στην διεθνή ναυσιπλοΐα, μπορεί εύκολα να αλλάξει», είπε και συμπλήρωσε ότι «εμείς δεν θα θέλαμε να διευκολύνουμε την μεταφορά του πετρελαίου προς την Συρία, σε κανένα ενδεχόμενο, δεν θέλουμε να διευκολύνουμε την πορεία αυτού του πλοίου προς την Συρία».

Όπως είπε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, λόγω του μεγάλου μεγέθους του, το εν λόγω πλοίο «δεν υπάρχει περίπτωση να προσεγγίσει ελληνικό λιμάνι, δεν μπορεί να δέσει σε κανέναν ντόκο σε όλη την χώρα. Το πλοίο μπορεί να μπει στα ελληνικά χωρικά ύδατα ή να αγκυροβολήσει κάπου», σημειώνοντας ότι σε τέτοια περίπτωση θα υπάρξει ανάλογη αντίδραση της χώρας μας.

«Δεν μας έχει ζητήσει τίποτα η κυβέρνηση του Ιράν, δεν υπάρχει άλλωστε κυβερνητική εμπλοκή, είναι μια ιδιωτική επιχειρηματική κίνηση, προφανώς με την στήριξη της Τεχεράνης», κατέληξε ο κ. Βαρβιτσιώτης λέγοντας ότι το φορτίο μπορεί να καταλήξει οπουδήποτε αλλού.

Tvxs.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί