Μήνυμα ΗΠΑ για το ιρανικό τάνκερ: «Βοήθεια μπορεί να θεωρηθεί υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης»

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση έστειλαν οι ΗΠΑ, την ώρα που το ιρανικό δεξαμενόπλοιο «Grace 1», το οποίο παρέμενε ακινητοποιημένο επί εβδομάδες στα χωρικά ύδατα του Γιβραλτάρ, έλαβε άδεια να αποπλεύσει κι έχει βάλει πλώρη για την Ελλάδα, με στόχο να αγκυροβολήσει στην Καλαμάτα.

Το δεξαμενόπλοιο έχει γίνει μήλο της έριδας για την Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη, με το Λονδίνο να βρίσκεται στη μέση. Το τάνκερ συνελήφθη την 4η Ιουνίου από τις βρετανικές ειδικές δυνάμεις στα ανοικτά του Γιβραλτάρ, λόγω υποψιών ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία κατά παράβαση κυρώσεων της ΕΕ. Την Πέμπτη έλαβε άδεια να αποχωρήσει από το αγκυροβόλιο όπου παρέμενε, αφού η Τεχεράνη έδωσε εγγυήσεις πως τα 2,1 εκατ. βαρέλια που μεταφέρει δεν θα παραδοθούν στη Συρία. Οι ΗΠΑ εξέδωσαν την Παρασκευή ένταλμα για να συλληφθεί ξανά, αλλά η κυβέρνηση της βρετανικής περιοχής απέρριψε το αμερικανικό αίτημα, εξηγώντας ότι οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας δεν έχουν εφαρμογή στην ΕΕ.

Τώρα το πλοίο κατευθύνεται προς τη χώρα μας, προκαλώντας ερωτήματα για το τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό, αφού ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, μιλώντας στο Fox News, διαμήνυσε πως οι ΗΠΑ ευελπιστούν το πλοίο να συλληφθεί ξανά. Ο Πομπέο χαρακτήρισε «λυπηρό» το γεγονός ότι οι βρετανικές αρχές έδωσαν άδεια στο «Grace 1» να αποπλεύσει. Η πώληση του πετρελαίου που μεταφέρει το ιρανικό τάνκερ θα συνέβαλλε, κατά τον ίδιο, να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες «σπέρνουν τον τρόμο και την καταστροφή και σκοτώνουν Αμερικανούς σε όλο τον κόσμο». Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ακόμη πως ευελπιστεί ότι το δεξαμενόπλοιο θα συλληφθεί ξανά ώστε να μην τροφοδοτήσει την «εκστρατεία του τρόμου» που η Ουάσιγκτον κατηγορεί την Τεχεράνη ότι διεξάγει.

Το Ιράν από την πλευρά του προειδοποίησε τη Δευτέρα τις ΗΠΑ να μην συλλάβουν το πλοίο, τονίζοντας πως ένα «τέτοιο λάθος» θα μπορούσε να έχει «σοβαρές συνέπειες».

Πάντως, μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη τοποθέτηση ή διάβημα προς την Ελλάδα, αν και διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για προειδοποίηση των ΗΠΑ προς την ελληνική κυβέρνηση αλλά και προς άλλες χώρες της ΕΕ, πως η περίπτωση παροχής βοήθειας στο δεξαμενόπλοιο θα μπορούσε να θεωρηθεί αντίστοιχη με την παροχή βοήθειας σε τρομοκρατική οργάνωση.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αίτημα κατάπλευσης του ιρανικού δεξαμενόπλοιου», δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης. Διευκρίνισε επίσης ότι το θέμα παρακολουθείται και το υπουργείο είναι σε ανοιχτή συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών.

tvxs.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί