Η Ρασίντα Τλάιμπ καταγγέλλει Τραμπ και Νετανιάχου

Η μοναδική αμερικανίδα βουλεύτρια παλαιστινιακής καταγωγής, η Ρασίντα Τλάιμπ, εξήγησε χθες Δευτέρα με δάκρυα στα μάτια γιατί πήρε την απόφαση να ακυρώσει το σχέδιό της να επισκεφθεί τη γιαγιά της στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κατηγορώντας τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι, υπακούοντας στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, επέβαλε δρακόντειους περιορισμούς στις μετακινήσεις της.

Οι αρχές του Ισραήλ ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι αποφάσισαν να επιτρέψουν την είσοδο στην Τλάιμπ, για να κάνει «ανθρωπιστικής» φύσης «επίσκεψη στη γιαγιά της», ενώ αρχικά της είχαν απαγορεύσει την πρόσβαση στην κατεχόμενη παλαιστινιακή περιοχή, επικαλούμενες το ότι έχει υποστηρίξει την εκστρατεία μποϊκοτάζ εναντίον του εβραϊκού κράτους και μια προτροπή του Ρεπουμπλικάνου ενοίκου του Λευκού Οίκου.

Η Τλάιμπ, γεννημένη στο Ντιτρόιτ, κόρη μεταναστών από τη Δυτική Όχθη, δεσμεύθηκε σε επιστολή της να σεβαστεί τους περιορισμούς που της επέβαλαν οι ισραηλινές αρχές, αλλά μερικές ώρες αργότερα ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να μην κάνει το ταξίδι, καταγγέλλοντας τους «καταπιεστικούς» όρους που της επιβλήθηκαν.

Η Δημοκρατική βουλεύτρια εξήγησε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Σεντ Πολ, στην Πολιτεία Μινεσότα (κεντρικές ΗΠΑ), πως άλλαξε γνώμη αφού μίλησε με μέλη της οικογένειάς της, ειδικά τη γιαγιά της, που ζει στο χωριό Μπέιτ Ουρ αλ Φάουκα, κοντά στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Μου είπε πως είμαι το όνειρό της που έγινε πραγματικότητα, το ελεύθερο πουλί της», αφηγήθηκε, με ραγισμένη φωνή. «Γιατί να γυρίσω, να τους αφήσω να με βάλουν στο κλουβί, να τους κάνω υπόκλιση, ενώ με την εκλογή μου (…) της προσέφερα αξιοπρέπεια για πρώτη φορά;», συνέχισε.

«Έτσι, κλαίγοντας, στις τρεις το πρωί, αποφασίσαμε όλοι, ως οικογένεια, ότι δεν μπορώ να πάω παρά μόνο όταν θα είμαι απολύτως ελεύθερη», πρόσθεσε η αμερικανίδα πολιτικός.

Η υπόθεση πήρε διαστάσεις την Πέμπτη, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε μέσω Twitter πως το Ισραήλ θα έδειχνε «μεγάλη αδυναμία» αν έδινε την άδεια στην Ρασίντα Τλάιμπ και στην Ιλάν Όμαρ, άλλη μια αμερικανίδα βουλεύτρια που ανήκει στην αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών, να επισκεφθούν το ισραηλινό έδαφος και τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

«Είναι λυπηρό» το ότι ο Νετανιάχου προφανώς «εμπνέεται» από τον Τραμπ, και «ακολούθησε τις οδηγίες του Τραμπ» απαγορεύοντας την επίσκεψη, έκρινε η Τλάιμπ.

Η Όμαρ, συνδιοργανώτρια της συνέντευξης Τύπου, κατήγγειλε από πλευράς της την απαγόρευση της επίσκεψης που σχεδίαζε να κάνει στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, στην οποία δεν είδε «τίποτε λιγότερο από μια προσπάθεια ενός [Κράτους] συμμάχου των ΗΠΑ να μας στερήσει τη δυνατότητα να κάνουμε τη δουλειά μας» ως μέλη του Κογκρέσου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί