Με επιτυχία το 34ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Μυλοποταμιτών στις Μαργαρίτες

 Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας για την ανάπτυξη του Μυλοποτάμου προχωρούν η Περιφέρεια Κρήτης, οι δήμοι Μυλοποτάμου, Ανωγείων,  Ρεθύμνου, η Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών και οι τοπικοί φορείς

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκλήρωσε τις εργασίες του το 34ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Μυλοποταμιτών στις Μαργαρίτες. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Αυγούστου και συνδιοργανώθηκε από την Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών, τη Περιφέρεια Κρήτης και τη Περιφερειακή  Ενότητα Ρεθύμνου.

Οι εργασίες του έκλεισαν με την έκδοση ψηφίσματος το οποίο περιέχει την απόφαση να υπογραφεί Σύμφωνο  Συνεργασίας για την αξιοποίηση και ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Μυλοποτάμου. Το Σύμφωνο Συνεργασίας θα υπογράφει η  Περιφέρεια Κρήτης, οι δήμοι Μυλοποτάμου, Ανωγείων,  Ρεθύμνου, η Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών και οι τοπικοί φορείς. 

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με την παρουσία πλήθους κόσμου, βουλευτών, αιρετών του πρώτου και δεύτερου βαθμού και εκπροσώπων παραγωγικών φορέων. Τις εργασίες ευλόγησε  μετά του κλήρου, ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κ.κ. Ευγένιος.

Ιωάννης Κεφαλογιάννης 

Το παρών έδωσε και ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Ιωάννης Κεφαλογιάννης. Στην ομιλία του επικεντρώθηκε στις μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης του Μυλοποτάμου και στην πρόθεσή του να συνεργαστεί στενά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς για την ανάπτυξη της περιοχής του Μυλοποτάμου.

Σταύρος Αρναουτάκης

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης κατά την τοποθέτηση του στο συνέδριο υπογράμμισε ότι μόνο με ενότητα μπορούμε να πάμε μπροστά. «Πρέπει να υπάρξει για την τοπική ανάπτυξη έμπρακτη συνεργασία, “συστράτευση” όλων των φορέων στον Μυλοπόταμο, αλλά και σε όλους τους Δήμους του νησιού μας και όλοι μαζί, Περιφέρεια, Δήμοι, φορείς να διεκδικήσουμε τους αναγκαίους πόρους απο την Πολιτεία για τα έργα υποδομής και ανάπτυξης».

 Ο Περιφερειάρχης Κρήτης,  από το βήμα του συνεδρίου τόνισε ότι η δυναμική της περιοχής είναι σημαντική, «ο Μυλοπόταμος έχει μεγάλη προοπτική ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα, τα εκλεκτά προϊόντα -γαστρονομία, τον τουρισμό και τον πολιτισμό». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη υλοποίησης έργων, πρωτοβουλιών και δράσεων που χρειάζεται να γίνουν για να ενισχύσουν την τοπική οικονομία και ανάπτυξη. «Τα έργα αυτά θα γίνουν με τη συνεργασία της Περιφέρειας, των δήμων και των παραγωγικών φορέων».

Απονομή επαίνων στους φοιτητές και ειδικό επιμορφωτικό σεμινάριο για την αγορά εργασίας 

Κατά την ολοκλήρωση του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε η απονομή επαίνων στους μυλοποταμίτες φοιτητές που πέτυχαν στο Πανεπηστήμιο το 2018. Στο πλαίσιο της απονομής ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών Μ. Κυρίμη η πρωτοβουλία δημιουργίας ταμείου υποτροφιών στους φοιτητές της περιοχής.  Παράλληλα με το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και το ειδικό σεμινάριο για την αγορά εργασίας. 

Βράβευση των καθαρότερων Χωριών 

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη βράβευση των καθαρότερων χωριών. Το πρώτο βραβείο απέσπασε το χωριό Μαργαρίτες, το δεύτερο το χωριό Αγιά και το τρίτο ο  Άγιος Μάμας. 

Κοινό αίτημα όλων η συνεργασία

Η συνεργασία μεταξύ αυτοδιοίκησης, κεντρικής διοίκησης, πολιτιστικών συλλόγων και παραγωγικών φορέων αναδείχθηκε ως κοινό σημείο αναφοράς όλων των ομιλητών. 

“Ο Μυλοπόταμος και η Κρήτη γενικότερα διαθέτουν σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και έχουν περαιτέρω δυνατότητες ανάπτυξης” επισήμαναν μεταξύ άλλων στους χαιρετισμούς τους, ο βουλευτής Ανδρέας Ξανθός, οι φορείς, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης-οι Δήμαρχοι Δημήτρης Κόκκινος (Μυλοποτάμου), Μανόλης Καλλέργης (Ανωγείων), Σωκράτης Κεφαλογιάννης (νεοεκλεγής Δήμαρχος Ανωγείων), ο Αντιδήμαρχος Ρεθύμνου Μίνως Αλεφαντινός, ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Παρασύρης, Περιφερειακοί σύμβουλοι και οι οργανωτές του συνεδρίου της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών, ο Πρόεδρος Μανόλης Κυρίμης, ο Γεν. Γραμματέας Δημητρης Μαρής, οι οποίοι ζήτησαν την παρέμβαση της Πολιτείας στον τομέα των υποδομών της ανάπτυξης ενώ παράλληλα ευχαρίστησαν θερμά την Περιφέρεια Κρήτης και τον Σταύρο Αρναουτάκη για την έμπρακτη  στήριξη του στα προβλήματα και στα αναπτυξιακά ζητήματα της περιοχής. 

Ερωτόκριτος

Κατά την έναρξη του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε ειδικό αφιέρωμα με αφορμή το έτος Ερωτόκριτος.  Συγκεκριμένα, έγινε απαγγελία του  ποιήματος “Η Καλή” του Μανώλη Γιαννουσάκη δικηγόρου ως αφιέρωμα στα τετρακόσια χρόνια από την έκδοση του Ερωτόκριτου. Απαγγελία Στέλλα Εμ. Πιθαρούλιου Φιλόλογος, μουσική ερμηνεία  Πέτρος Μαρούλης λυράρης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών ευχαριστεί θερμά όλους όσους συνέβαλαν να υλοποιηθεί με ιδιαίτερη επιτυχία το 34ο Συνέδριο. 

Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με το παρακάτω Ψήφισμα:

                                       ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ 

Συμπεράσματα 34ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Μυλοποταμιτών 2018

Κατά τη διάρκεια του 34ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Μυλοποταμιτών στις Μαργαρίτες σήμερα 17 Αυγούστου 2019 διατυπώθηκαν προτάσεις με βάση τις οποίες ετέθησαν συγκεκριμένοι στόχοι υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού που θα αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Μάλιστα για την υλοποίηση του συμφωνήθηκε να υπογραφεί ειδικό Σύμφωνο Συνεργασίας στο οποίο θα προβλέπονται συγκεκριμένα βήματα και διαδικασίες για την επίτευξη των στόχων που ετέθησαν.

Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας θα είναι μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης, των δήμων Μυλοποτάμου, Ανωγείων και Ρεθύμνου, της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών, των εκπροσώπων των πολιτιστικών συλλόγων και των παραγωγικών φορέων.

Επιπλέον συμφωνήθηκε:

– Να τεθεί ως ύψιστης προτεραιότητας ζήτημα η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και ο σεβασμός του από κατοίκους και επισκέπτες. Στο πλαίσιο αυτό είναι ανάγκη να καταρτιστούν συγκεκριμένες δράσεις και προγράμματα καθώς και να γίνει ειδική ενημέρωση για θέματα όπως ο διαχωρισμός των απορριμμάτων και η δημιουργία μονάδων κομποστοποίησης.

– Να υλοποιηθεί ειδική καμπάνια προβολής και ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Μυλοποτάμου (περιβάλλον, πολιτισμός, γαστρονομία, κ.α. ).

– Να αναληφθεί ειδική πρωτοβουλία για τη προστασία και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων όπως η Ζώμινθος και η Αξός.

– Να υποστηριχθεί η δημιουργία ιστορικού αρχείου και αρχείου καταγραφών σε όλα τα χωριά του Μυλοποτάμου που θα συνοδεύεται από την ψηφιοποίηση του υπάρχοντος σε κάθε οικογένεια φωτογραφικού υλικού και τη διάσωση και φύλαξη παλιών αρχείων, εμπορικών βιβλίων, συγγραμμάτων που αναφέρονται στην ιστορία του οικισμού κ.λ.π.

– Σε συνεργασία με τους δήμους, την περιφέρεια και τα συναρμόδια υπουργεία, να υλοποιηθούν καμπάνιες ενημέρωσης για την ασφαλή οδήγηση και την μη χρήση του αλκοόλ.

– Να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη καθιέρωση νέων ειδικοτήτων σε ΙΕΚ και τη διδασκαλία Τεχνών όπως Λιθοδομία και λιθοξοΐα, Αγγειοπλαστική, Τέχνη του ξύλου και Μεταλλοτεχνία, Οργανοποιία και υφαντουργία

– Να καταγραφούν σε ψηφιακές πλατφόρμες, στο google maps τα μονοπάτια της περιοχής και να χαραχθούν νέες διαδρομές

– Δημιουργία ειδικού ταμείου χορηγίας και υποτροφιών για τους φοιτητές του Μυλοποτάμου

– Καθιέρωση σε ετήσια βάση επιμορφωτικού σεμιναρίου για την αγορά εργασίας

– Να υλοποιηθεί ειδική δράση στην Αθήνα για την προβολή των προϊόντων του Μυλοποτάμου και του πολιτισμού της περιοχής (παραστάσεις από θεατρικές ομάδες της περιοχής κτλπ).

– Καθιέρωση πολιτιστικών φεστιβάλ με ανάδειξη τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα της Περιοχής

– Ειδικές δράσεις εμπλοκής των πολιτών και των πολιτιστικών φορέων στο πρότζεκτ της ανάδειξής των αναπτυξιακών πλεονεκτημάτων της περιοχής

– Σε όλες τις παραπάνω δράσεις εκτός από τη συνδρομή της Περιφέρειας και των δήμων απαιτείται η συμμετοχή των τοπικών φορέων και κυρίως των Πολιτιστικών συλλόγων. Για το λόγο αυτό απαιτείται να υλοποιηθεί ειδική συνάντηση εντός των επόμενων μηνών

– Να υλοποιηθούν συγκεκριμένα βήματα καθιέρωσης για την ανάπτυξη του τοπικού Brand με στόχο την ανταγωνιστικότητα. (Υλοποίηση στρατηγικών αξόνων με ενεργή συμμετοχή του ΑΚΟΜ και την υλοποίηση επιχειρησιακών σχεδίων του δήμου)

– Διαμόρφωση οδικού χάρτη έργων. Κατάρτιση Βραχυχρόνιων στόχων και σύναψη συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου για την υλοποίηση προγράμματος Μάρκετινγκ τόπου. Υιοθέτηση προτύπων ποιότητάς

– Αίτημα προς τους δήμους, τη περιφέρεια, τους αρμόδιους υπουργούς και βουλευτές για τη δημιουργία βιβλιοθήκης που θα στεγάσει η συλλογή βιβλίων που υπάρχει

– Εκπόνηση μελέτης για το οδικό δίκτυο Πάνορμο, Γαράζο

– Μελέτη για την ανάπτυξη υποδομών εκμάθησης ορειβατικού σκι – δραστηριοτήτων χιονοδρομίας στην περιοχή Ζωνιανών, Λιβαδίων και Ανωγείων

– Υλοποίηση παρακαμπτήριας οδού στο χωριό Μαργαρίτες με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών στον Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας

– Διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και σεβασμό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική

Επιπλέον συνεχίζονται οι δράσεις που συμφωνήθηκαν στο 33ο  ετήσιο συνέδριο και αφορούν σε θέματα όπως η δημιουργία Κέντρων Φιλοξενίας Ηλικιωμένων, η προβολή των προϊόντων του Μυλοποτάμου κ.α. 

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί