Δεκαπενταύγουστος στη Μεγάλη Παναγία, στη Νεάπολη, πριν 56 χρόνια (φωτο)

Μια εικόνα που μας γυρίζει πάνω από μισό και πλέον αιώνα πίσω. Στη φωτογραφία έχει απαθανατιστεί η λιτανεία της εικόνας της Παναγίας, στους δρόμους της Νεάπολης Λασιθίου, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου του 1963. Εκατοντάδες κάτοικοι όχι μόνο της μικρής τότε Νεάπολης αλλά και ολόκληρης της περιοχής συμμετέχουν στη λιτανεία.

Η Παναγία είναι η Προστάτιδα και Πολιούχος της Νεάπολης. Είναι η έδρα της Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου και υπάρχει ο Μητροπολιτικός Ναός της Μεγάλης Παναγίας, του μεγαλύτερου ναού του νομού Λασιθίου κι ενός από τους μεγαλύτερους ολόκληρης της Κρήτης. Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, το οικόπεδο στο οποίο οικοδομήθηκε ο ναός παραχωρήθηκε από τον πασά του Λασιθίου Κωστή Αδοσίδη. Οι εργασίες άρχισαν το 1888 και ολοκληρώθηκαν το 1946, αλλά μέχρι το 1957 γίνονταν συμπληρωματικά έργα, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική σελίδα του Παρατηρητήριου Πολιτιστικών και Περιβαλλοντικών Πόρων της Νεάπολης.

Επομένως η φωτογραφία δείχνει έναν από τους πρώτους εορτασμούς, λίγα χρόνια μετά την οριστική μορφή που πήρε ο επιβλητικός ναός.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί