Την Κυριακή τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Αρχηγού των έξι Ανατολικών Επαρχιών Αντωνίου Τρυφίτσου στο Καστέλλι

Την Κυριακή 18 Αυγούστου 2019 και ώρα 11.30, ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας σε μια τιμητική εκδήλωση στην πλατεία Ελευθερίας του Καστελλίου, θα αποκαλύψει τον ανδριάντα του Αρχηγού των έξι Ανατολικών Επαρχιών Αντωνίου Τρυφίτσου.

Ο Αντώνης Τρυφίτσος γεννήθηκε στο χωριό Μπιτζαριανώ και μεγάλωσε με τις ιδέες της ελευθερίας και της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Σε ηλικία δεκαπέντε ετών ακολουθεί τον θείο του Βασιλογιώργη στην Θεσσαλία και δίδει την πρώτη του μάχη με τους Τούρκους. Στη συνέχεια παίρνει μέρος στην Μεγάλη Κρητική Επανάσταση 1866-1869 ως Οπλαρχηγός.

Στις επαναστάσεις που ακολούθησαν, 1878, 1881, 1885, 1889, 1895 πολεμά με τον τίτλο του Αρχηγού Πεδιάδος. Στις τελευταίες επαναστάσεις του 1895 και 1896-97 με τον τίτλο του Αρχηγού των έξι Ανατολικών Επαρχιών (Πεδιάδος, Ρίζου, Μονοφατσίου, Μεραμβέλλου, Σητείας και Ιεράπετρας).

Στην τελευταία επανάσταση 1896-97 σε μάχη στη θέση Χριστός στην Επισκοπή Πεδιάδος, τραυματίζεται βαριά στα πάνω άκρα και πεθαίνει από ακατάσχετη αιμορραγία.

Είναι ο τελευταίος Αρχηγός που δίδει τη ζωή του στους συνεχείς αγώνες των Κρητών εναντίον των Τούρκων, στις 25 Ιουνίου 1897.

Ο Αντώνης Τρυφίτσος διδάσκει όλους μας ότι η Ελευθερία απαιτεί αγώνες και οι αγώνες συνοδεύονται από θυσίες. Για τη ζωή και τη δράση του Αντωνίου Τρυφίτσου , θα μιλήσει ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Θεοχάρης Δετοράκης.

Την Κυριακή 18 Αυγούστου 2019, ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας αποδίδει την οφειλόμενη τιμή στον Αρχηγό Αντώνη Τρυφίτσο, αποδίδει την οφειλόμενη τιμή στον άνθρωπο που πήρε μέρος σε δεκάδες μάχες εναντίον των Τούρκων και στο τέλος έδωσε την ίδια του τη ζωή στην πανανθρώπινη ιδέα της ελευθερίας.

Προσθήκη σχολίου

Η διεύθυνση mail σας ΔΕ θα εμφανιστεί