Κρεμλίνο: Οι Ρώσοι επιστήμονες παρακολουθούνται “24 ώρες το 24ωρο” από ξένους κατασκόπους

Οι Ρώσοι επιστήμονες παρακολουθούνται «24 ώρες το 24ωρο» από ξένους κατασκόπους, δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο, την ώρα που αυξάνεται η οργή μεταξύ των ερευνητών που ανησυχούν για τους νέους «σοβιετικού» τύπου περιορισμούς στις επαφές τους με το εξωτερικό.

Σε ένα διάταγμα, το υπουργείο Παιδείας και Έρευνας συνιστά ενίσχυση του ελέγχου των συναντήσεων στις οποίες συμμετέχουν ξένοι και περιορισμό της παρουσίας των τελευταίων στους χώρους των ινστιτούτων και της χρήσης από αυτούς ηλεκτρονικών συσκευών.

Απαιτεί επίσης όπως όλα τα ραντεβού εκτός ωρών εργασίας με έναν συνάδελφο από άλλη χώρα να εγκρίνονται εκ των προτέρων από τη διεύθυνση και να αποτελούν το αντικείμενο σχετικής αναφοράς.

Ρώσοι ερευνητές κατήγγειλαν τα «παράλογα και μη ρεαλιστικά» μέτρα που θα «αυξήσουν την απομόνωση» της Ρωσίας και θα προκαλέσουν εμπόδια στην εργασία τους. Φοβούνται μια επιστροφή στη σοβιετική εποχή, όταν οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να συναντηθούν με ξένους συναδέλφους τους παρά μόνο αν συνοδεύονταν από ένα τρίτο άτομο.

Ο αναπληρωτής διευθυντής της ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, ο Αλεξέι Χοχλόφ, εκτίμησε σήμερα πως οι συστάσεις αυτές αντιβαίνουν στον στόχο που έχουν θέσει οι αρχές, να προσελκύσουν περισσότερους ξένους φοιτητές στα πανεπιστήμια και να διευκολύνουν την εργοδότησή τους στη Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εκτίμησε από την πλευρά του πως πρέπει να «είμαστε σε επιφυλακή» επειδή «οι ξένες υπηρεσίες πληροφοριών είναι σε κατάσταση συναγερμού».

«Η επιστημονική και βιομηχανική κατασκοπεία υφίσταται. Λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα και έχει στόχο τους επιστήμονές μας, ιδιαίτερα τους νέους», δήλωσε στους δημοσιογράφους, αν και παραδέχθηκε ότι ορισμένες συστάσεις που περιλαμβάνονται στο διάταγμα μπορεί να «μοιάζουν υπερβολικές».

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί