Ταλαιπωρούν 70χρονο καρκινοπαθή καθυστερώντας την αποφυλάκισή του

70χρονος που έπρεπε να έχει αποφυλακιστεί συνεχίζει να ταλαιπωρείται στις Φυλακές Κορυδαλλού, λόγω αδικαιολόγητης κωλυσιεργίας στην εξέταση της αίτησής του. «Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Πόσο θα αντέξει ακόμα;», αναρωτιέται ο αδελφός του.
Ο Αλέξανδρος Πουλόπουλος είναι 70 ετών και έχει διαγνωστεί από τα Χριστούγεννα με επιθετική μορφή καρκίνου στη χολή – μη ιάσιμη, σε προχωρημένο στάδιο, με τους γιατρούς να του δίνουν δυσμενέστατη πρόγνωση. Εκτίει από τον Νοέμβριο του 2018 ποινή κάθειρξης 7 ετών για οικονομικό αδίκημα, που με τον νέο Ποινικό Κώδικα έχει εκπέσει σε πλημμέλημα.

Νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού, σε πολύ άσχημη κατάσταση. Μετ’ εμποδίων γίνεται και η όποια θεραπευτική αγωγή, καθώς λόγω ελλείψεων προσωπικού και οχημάτων καθυστερεί ακόμα και η μεταγωγή του στο Νοσοκομείο Γεννηματά, όπου υποβάλλεται σε χημειοθεραπείες.

Καθώς με τον νέο Ποινικό Κώδικα έχει όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις να αποφυλακιστεί, κατέθεσε μέσω του δικηγόρου του σχετικό αίτημα στην εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά στις 2 Ιουλίου. Παρά το κατεπείγον της περίπτωσής του, η εισαγγελέας δεν έχει ακόμα εξετάσει την αίτησή του, ώστε να τη διαβιβάσει στο αρμόδιο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών για να συνεδριάσει.

«Γνωρίζουμε ότι η εισαγγελέας έχει την αίτηση στα χέρια της, αλλά επιβραδύνει αδικαιολόγητα. Δυστυχώς για μας κάθε μέρα που περνάει μετράει αντίστροφα», καταγγέλλει στην «Εφ.Συν.» ο δικηγόρος του 70χρονου καρκινοπαθούς Επαμεινώνδας Ρέκκας.

«Κανονικά θα έπρεπε εντός 15 ημερών να έχει διαβιβαστεί η αίτηση στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, ώστε να υπάρχει απάντηση μέσα στον Ιούλιο. Πλησιάζει Δεκαπενταύγουστος και ακόμα δεν έχουμε κανένα νεότερο, παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις μας. Θα έπρεπε οι δικαστικοί λειτουργοί να είναι πιο ευαισθητοποιημένοι σε τέτοιες περιπτώσεις. Θα ήταν τραγικό να συμβεί κάτι στη φυλακή και να μην προλάβει ο άνθρωπος αυτός να αναπνεύσει τον αέρα της ελευθερίας, να ζήσει με την οικογένειά του για όσο χρόνο του μένει, ενώ το δικαιούται».

Και ενώ η ζωή του κυρίου Πουλόπουλου κρέμεται από μια κλωστή, η οικογένειά του απευθύνει επείγον αίτημα μέσω της «Εφ.Συν.» να σκύψει η Δικαιοσύνη στην υπόθεσή τους, ώστε να μπορέσουν να του συμπαρασταθούν και να έχει τη φροντίδα και τη θεραπεία που χρειάζεται.

«Η υγεία του αδελφού μου έχει επιδεινωθεί δραματικά όσο βρίσκεται στη φυλακή. Δυσκολεύεται ακόμα και να αυτοεξυπηρετηθεί, πόσο θα αντέξει; Δεν ξέρω γιατί καθυστερούν τόσο πολύ να μας απαντήσουν. Ζητάμε το νόμιμο και το αυτονόητο», μας λέει εξαιρετικά ανήσυχος ο αδελφός του Νίκος.

Δυστυχώς, η περίπτωση του κ. Πουλόπουλου δεν είναι μεμονωμένη. Οπως επιβεβαιώνουν οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, στο Νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού υπάρχουν και άλλοι βαριά ασθενείς, ακόμα και ετοιμοθάνατοι ή υπερήλικοι, που δικαιούνται να αποφυλακιστούν, αλλά παραμένουν έγκλειστοι λόγω κωλυσιεργίας, εσκεμμένης ή μη.

«Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κρατουμένων που ενώ βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο του καρκίνου, λόγω της γραφειοκρατίας αργούν να περάσουν από τις επιτροπές των ΚΕΠΑ [Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας] για να αποφυλακιστούν μια ώρα αρχύτερα, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν να ζήσουν τον λίγο χρόνο ζωής που τους απομένει με τα οικεία τους πρόσωπα και να πεθαίνουν μέσα στα κολαστήρια. Πολλές φορές βρίσκονται εγκλωβισμένοι πίσω από τα σίδερα της φυλακής, τρέμοντας στην ιδέα μη τυχόν και κάνει μετάσταση η αρρώστια που τους έχει προσβάλει, χτυπώντας τους τελειωτικά σε άλλο ζωτικό όργανο κι έτσι να αφήσουν την τελευταία τους πνοή εκεί μέσα», έγραφε πρόσφατα αδελφή κρατουμένου στην Εφημερίδα «Το Κελί», που εκδίδει η Πρωτοβουλία.

«Μόλις απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης 93χρονου κρατουμένου, που είναι στο Νοσοκομείο Φυλακών Κορυδαλλού, και δεν τον αποφυλακίζει ο εισαγγελέας. Είναι ανήκουστο, αφήνουν ανθρώπους που θα όφειλαν να έχουν αποφυλακιστεί, να πεθάνουν στη φυλακή», λέει εξοργισμένη στην «Εφ.Συν.» εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων. «Πολλοί έχουν περάσει ΚΕΠΑ και ο εισαγγελέας ζητάει να ξαναγίνει πραγματογνωμοσύνη. Αν έχει καρκίνο, τι πραγματογνωμοσύνη να γίνει; Η κατάσταση είναι ακραία», καταλήγει.

Μεταφορά αρμοδιοτήτων

Ενα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι λόγω της αλλαγής αρμοδιοτήτων των υπουργείων, με τα θέματα που αφορούν τις φυλακές να μεταφέρονται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από το Δικαιοσύνης, επικρατεί ένα γραφειοκρατικό κομφούζιο που έχει άμεσες επιπτώσεις στις ζωές των πιο ευάλωτων κρατουμένων.

«Γνωρίζουμε μέσα από την επικοινωνία μας με τους κρατουμένους στο Νοσοκομείο Φυλακών Κορυδαλλού, ότι υπάρχει μεγάλη ασυνεννοησία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, ακόμα και σε πολύ απλά θέματα, όπως η φαρμακευτική αγωγή. Δεν υπάρχουν, από όσο φαίνεται, ακόμα οργανωμένες υπηρεσίες στο ΠΡΟΠΟ, και αυτό δυστυχώς το πληρώνουν οι κρατούμενοι, ακόμα και με τη ζωή τους».

Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί