« Από την Κρήτη στα κολαστήρια του θανάτου, Άουσβιτς»- Αρχίζουν απόψε οι προβολές του ντοκιμαντέρ


Επαναλαμβάνονται αύριο στο Στρατιωτικό Μουσείο Αγώνων και μεθαύριο στο Σπήλι


Από τα Μεσκλά Χανίων αρχίζουν απόψε οι προβολές του τρίτου ιστορικού ντοκιμαντέρ των δημοσιογράφων Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη  « Από την Κρήτη στα κολαστήρια του θανάτου, Άουσβιτς», μιας παραγωγής ντοκουμέντου που άρχισε να δημιουργείται από το 2016 στο χωριό της αντίστασης και της παλικαριάς. Άλλα πλάνα, συμπληρώνοντας την ταινία, λήφθηκαν από την Κοξαρέ του δήμου Αγίου Βασιλείου που και από τον οικισμό αυτό οι ναζί συγκέντρωσαν κατοίκους και πολλούς τους οδήγησαν στο Μαουτχάουζεν και στα παραρτήματά του όπου εκεί με μαρτυρικό τρόπο άφησαν τη ζωή τους στους φούρνους, ή από πείνα ή από βασανιστήρια  από άλλες αιτίες.

Η παρουσίαση του ντοκιμαντέρ  θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα και είναι το μοναδικό που έχει γυριστεί έως σήμερα στην Κρήτη με αφηγήσεις Κρητικών που για ένα χρόνο και πλέον βίωσαν με τον πιο σκληρό τρόπο τη ναζιστική βαρβαρότητα, έχει δε προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον στην τοπική κοινωνία αλλά και ευρύτερα και αναμένεται να συγκεντρώσει πλήθος θεατών. Παράλληλα η εκδήλωση λαμβάνει και ιερό χαρακτήρα για το χωριό και αποτελεί ένα μνημόσυνο για τους ήρωες που χάθηκαν μέσα στη φρίκη των στρατοπέδων και ιδιαίτερα για τους δυο τελευταίους, τον Κώστα Βουράκη και τον Σταύρο Παπουτσάκη που αφηγήθηκαν και  «έφυγαν» πέρυσι και φέτος.

Η προβολή μετά τα Μεσκλά θα επαναληφθεί αύριο Παρασκευή το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Στρατιωτικού Μουσείου Αγώνων στο Χρωμοναστήρι, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη του Ρεθύμνου, και οι προβολές κλείνουν σε αυτή τη φάση με την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ στην πλατεία της «Κεφαλοβρύσης» στο Σπήλι μεθαύριο Σάββατο το βράδυ που πραγματοποιεί ο δήμος Αγίου Βασιλείου. Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο δήμος δια του δημάρχου του Γιάννη Ταταράκη θα τιμήσει τον καταξιωμένο  σκηνοθέτη κινηματογραφιστή Τάσο Μπιρσίμ για τη σπουδαία συμβολή του στην παραγωγή των τριών ιστορικών ταινιών και για την μεγάλη του προσφορά στην Τέχνη και τον Πολιτισμό της χώρας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί