8 Αυγούστου 1953: Όταν η Ελλάδα και άλλες χώρες διέγραφαν το χρέος της Γερμανίας

Στις 27 Φεβρουαρίου 1953 οι πιστωτές της Γερμανίας με πρωτοβουλία των ΗΠΑ συγκεντρώθηκαν στο Λονδίνο για να διευθετήσουν το χρέος της Γερμανίας και συγκεκριμένα αυτό της Δυτικής Γερμανίας.

Το γερμανικό χρέος (προπολεμικό και μεταπολεμικό) ανερχόταν σε 32 δισεκατομμύρια μάρκα, χωρίς να υπολογίζονται οι πολεμικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις. Στους πιστωτές περιλαμβάνονταν χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, το Ιράν, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελβετία, η Γιουγκοσλαβία, η Νότιος Αφρική και η Ελλάδα. Η Ρωσία και οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης δεν συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις.

Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν περίπου έξι μήνες και στις 8 Αυγούστου 1953 υπεγράφη η Συμφωνία του Λονδίνου για τα Γερμανικά Εξωτερικά Χρέη (London Agreementon German External Debts), που προέβλεπε «κούρεμα» κατά 60% και  αποπληρωμή τους με μάρκα σε 30 χρόνια. Ένας σημαντικός όρος της συμφωνίας ήταν ότι αποπληρωμή θα γινόταν εφόσον η Δυτική Γερμανία είχε εμπορικό πλεόνασμα και η εξυπηρέτηση του χρέους δεν θα ξεπερνούσε το 3% των εσόδων της από το εξαγωγικό εμπόριο. Από ελληνικής πλευράς, τη συμφωνία υπέγραψε ο πρεσβευτής μας στο Λονδίνο, Λέων Β. Μελάς, και κυρώθηκε από τη Βουλή με το νόμο 3480/56 (ΦΕΚ 6/7.1.1956).

Το «κούρεμα» του γερμανικού χρέους, μαζί με το σχέδιο Μάρσαλ, βοήθησαν καθοριστικά στην οικονομική «απογείωση» της καθημαγμένης από τον πόλεμο Δυτικής Γερμανίας και τη βοήθησε να ενταχθεί ομαλά στους διεθνείς θεσμούς. Λόγω της οικονομικής της ανάπτυξης, η αποπληρωμή του χρέους ήταν εύκολη υπόθεση για τη Δυτική Γερμανία. Η τελευταία δόση του πληρώθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2010, όταν η Ελλάδα βρισκόταν στον αστερισμό του πρώτου μνημονίου.

Το «κούρεμα» του γερμανικού χρέους το 1953 χρησιμοποιήθηκε ως παράδειγμα από μη κυβερνητικές οργανώσεις (ATTAC κ.ά.) για τη διεκδίκηση διαγραφής του χρέους των υπερχρεωμένων χωρών του Τρίτου Κόσμου. Το επικαλέστηκε για το ελληνικό χρέος για πρώτη φορά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ευρωκοινοβούλιο στις 27 Σεπτεμβρίου 2012, αλλά και στη συνέχεια αρκετές φορές.

Πηγή: sansimera.gr

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “8 Αυγούστου 1953: Όταν η Ελλάδα και άλλες χώρες διέγραφαν το χρέος της Γερμανίας”

  1. KGK

    Ο τίτλος δεν ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο.
    Ουδέποτε το χρέος της Γερμανίας διεγράφη.
    ‘Έγινε κούρεμα και το υπόλοιπο αποπληρώθηκε.
    Και μιλάμε για το χρέος,
    όχι για τις πολεμικές αποζημιώσεις
    που είναι, βέβαια, ασυγκρίτως μεγαλύτερες.
    Ούτε και για το κατοχικό δάνειο μιλάμε
    που πήραν αναγκαστικά από την Ελλάδα και το χρωστούν,
    πλην των δύο πρώτων δόσεων
    τις οποίες είχαν καταβάλει
    όταν καγκελάριος ήταν ο ίδιος ο Χίτλερ.
    Συν οι τόκοι όλων αυτών…

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί