Ταφόπλακα στην τέχνη της ναυπηγοεπισκευής με την υπογραφή Ν.Δ.

Ακυρώνεται το πρόγραμμα εκπαίδευσης στη ναυπηγοεπισκευή, που θα πραγματοποιούνταν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, η λειτουργία του οποίου είχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το υπουργείο Παιδείας και η πρακτική άσκηση από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, ενώ παραπέμπεται στις καλένδες το αίτημα για οργανωμένη και συστηματική εκπαίδευση στον κλάδο.

Η ακύρωση έγινε γνωστή μετά την ανακοίνωση της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως για την αναστολή των διετών προγραμμάτων σπουδών σε 11 πανεπιστήμια της χώρας.

Η λειτουργία του προγράμματος ήταν αίτημα των εργαζομένων και των φορέων, με σκοπό να λειτουργήσει για πρώτη φορά ένα οργανωμένο σύστημα εκπαίδευσης στον συγκεκριμένο τομέα, ώστε να διατηρηθεί το απόθεμα τεχνογνωσίας, το οποίο κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Το πρόγραμμα αφορούσε περίπου 10 ειδικότητες του κλάδου (σωληνουργού – λεβητοποιού, ηλεκτροσυγκολλητή, ελασματουργού – μονταδόρου, καραβομαραγκού, τεχνικού μηχανών θαλάσσης και σκαφών αναψυχής, τεχνικού μηχανουργείου ναυπηγείου, τεχνικού ηλεκτρολόγου πλοίου, λιμενικών και πλωτών εγκαταστάσεων, τεχνικού ηλεκτρονικού πλοίου και πλωτών εγκαταστάσεων, τεχνικού αυτοματισμού πλοίων και πλωτών εγκαταστάσεων).

Το Τμήμα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει την ανακοίνωση της υπουργού Παιδείας «δυσάρεστη εξέλιξη» για τον χώρο της ναυτιλίας, η οποία «ήρθε να επιβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σαν έτοιμη από καιρό, προχωρά στην απόσυρση της ποιοτικής και αναβαθμισμένης δημόσιας επαγγελματικής εκπαίδευσης προς όφελος της ιδιωτικής».

Επισημαίνει ότι βασικός άξονας στον σχεδιασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τον κλάδο της ναυπηγοεπισκευής ήταν η διατήρηση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος του κλάδου για τη χώρα μας που αποτελεί η σημαντική τεχνογνωσία που διαθέτουν οι εργαζόμενοι της. Για τον σκοπό αυτό, είχε συγκροτηθεί στο υπουργείο Ναυτιλίας ομάδα εργασίας σχετική με τη μαθητεία στη ναυπηγοεπισκευή, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων του Δημοσίου και επαγγελματιών του κλάδου, η οποία κατέληξε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα και προτάσεις.

Σε αυτές τις προτάσεις στηρίχτηκαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας, καθώς και το ακαδημαϊκό στελεχικό δυναμικό του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ώστε να προκύψει το διετές πρόγραμμα σπουδών. Ταυτόχρονα προχωρούσε ο σχεδιασμός για την επέκταση της εκπαίδευσης και σε άλλες ειδικότητες.

Ωστόσο, όπως σχολιάζει το Τμήμα Ναυτιλίας, με την απόφαση της υπουργού Παιδείας κ. Κεραμέως ακυρώνεται η προσπάθεια των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, των επαγγελματιών της ναυπηγοεπισκευής και των στελεχών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, προκειμένου να ξεκινήσει το φθινόπωρο η συστηματική εκπαίδευση στελεχών σε έναν κλάδο του οποίου η αναζωογόνηση έχει σημαντικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία

Ακυρώνεται επίσης η προσπάθεια να διατηρηθεί ζωντανή η τέχνη της κατασκευής και συντήρησης παραδοσιακών σκαφών στα ελάχιστα καρνάγια που έχουν απομείνει, με την εισαγωγή της ειδικότητας του «καραβομαραγκού» στο διετές πρόγραμμα.

Και αποδεικνύεται άλλη μια φορά ότι οι αναπτυξιακές εξαγγελίες της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν περιλαμβάνουν κανένα σχέδιο παρά μόνο την παράδοση σε ιδιωτικά συμφέροντα κάθε δραστηριότητας που μπορεί να αποφέρει κέρδη, ακόμα και αν αυτή η παράδοση αντιστρέφεται στις προοπτικές διάσωσης και ανάπτυξης ενός σημαντικού κλάδου όπως είναι η ναυπηγοεπισκευή.

Χριστίνα Παπασταθοπούλου, efsyn.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί