Με καταδίκη για ψευδή καταμήνυση ο αρχηγός της ΕΥΠ, με … μουσικές σπουδές

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιτρέπει στον εκλεκτό της να διοικεί την ΕΥΠ, ενώ είναι καταδικασμένος πρωτόδικα για το αδίκημα της ψευδούς καταμήνυσης, ενώ για τους υπαλλήλους της υπηρεσίας κάτι τέτοιο απαγορεύεται και φαίνεται ξεκάθαρα από την προκήρυξη που είχε εκδώσει η υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις που διαδέχονται η μία την άλλη αναφορικά με το θέμα της τοποθέτησης του Παναγιώτη Κοντολέοντα στη θέση του επικεφαλής της ΕΥΠ.

Όπως φαίνεται για την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν υπάρχει κανέναν πρόβλημα ο αρχηγός της ΕΥΠ να είναι πρωτόδικα καταδικασμένος για ψευδή καταμήνυση. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για όσους θέλουν να προσληφθούν στην ΕΥΠ. Η «αριστεία» του κ. Μητσοτάκη ευαγγελίζεται δύο μέτρα και δύο σταθμά όταν αφορά τον επικεφαλής που τοποθετεί το γραφείο του πρωθυπουργού και την πρόσληψη υπαλλήλων στην ΕΥΠ.

Πιο αναλυτικά, όπως είχε αναφέρει το documentonews.gr ο κ. Κοντολέων είναι πρωτόδικα καταδικασμένος για το αδίκημα της ψευδούς καταμήνυσης. Ειδικότερα σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 6066,7057/2016 απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών ο Παναγιώτης Κοντολέων καταδικάστηκε για ψευδή καταμήνυση σε βάρος ιδιώτη και μάλιστα με αμετάκλητη απόφαση.

Επιπλέον, σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 1989/2019-24.5.2019 πρωτόδικη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, ο κ Παναγιώτης Κοντολέων, έχει καταδικαστεί να πληρώσει ατομικά, για το αδίκημα της ψευδούς καταμήνυσης, το ποσό των 2.000€ αποζημίωση με τους νόμιμους τόκους και επιπλέον 450 ευρώ δικαστική δαπάνη έπειτα από αγωγή που κατέθεσε σε βάρος του κ. Κοντολέων ο συγκεκριμένος ιδιώτης. Μετά τη δημοσίευση της ιστοσελίδας και την αναδημοσίευσή της από το katechaki.gr, νομικές πηγές από το περιβάλλον του κ. Κοντολέοντα απάντησαν μεταξύ άλλων ότι «κατά αυτής της απόφασης έχει ασκηθεί έφεση με σημαντικά στοιχεία και είναι βέβαιο ότι στο Εφετείο θα απορριφθεί στο σύνολό της αυτή η αγωγή».

Άλλα σταθμά για τους υπαλλήλους

Το παράδοξο με την περίπτωση του κ. Κοντολέων είναι ότι ενώ έχει μια τέτοια είδους πρωτόδικη καταδίκη ο ίδιος μπορεί να είναι επικεφαλής της ΕΥΠ. Δεν ισχύει το ίδιο όμως για όσους θέλουν να προσληφθούν στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Ειδικότερα τον περασμένο Φλεβάρη η τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη εξέδωσε μία προκήρυξη για την «πλήρωση με Μεικτό Σύστημα Αντικειμενικών Κριτηρίων (Μόρια) και Αξιολόγησης Ειδικότερων Προσόντων, 302 Κενών Τακτικών Θέσεων (Κλάδων ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ) της Ε.Υ.Π». Επρόκειτο στην ουσία για την πρόσληψη στην ΕΥΠ 300 ατόμων σε διάφορες ειδικότητες. Η 77 σελίδων προκήρυξη περιέγραφε τα προσόντα διορισμού που απαιτούνταν, καθώς επίσης και τους τίτλους σπουδών για τις θέσεις που απαιτούνταν πτυχίο Τεχνολογικής ή Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.

Μεταξύ αυτών ήταν και δύο σημεία τα οποία αφορούσαν το ποινικό μητρώο των υποψηφίων. Συγκεκριμένα η προκήρυξη της κας Γεροβασίλη όριζε ρητά πως οι υποψήφιοι θα έπρεπε να μην είχαν καταδικαστεί για κάποια αδικήματα, μεταξύ αυτών και του αδικήματος της ψευδούς καταμήνυσης.

«Να μην έχουν καταδικαστεί για κακούργημα και σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, υπεξαίρεση (κοινή ή στην υπηρεσία), απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, απιστία δικηγόρου, δωροδοκία ή δωροληψία, καταπίεση, απιστία περί την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, καθ’ υποτροπή συκοφαντική δυσφήμιση, ψευδή βεβαίωση, ψευδορκία, ψευδή ανωμοτί κατάθεση, ψευδή καταμήνυση, ανυποταξία, λιποταξία, οποιοδήποτε έγκλημα κατά του πολιτεύματος, κατά της χώρας, κατά της ελεύθερης άσκησης των πολιτικών δικαιωμάτων, παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων, πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών, εκρηκτικών μηχανισμών, παραβάσεις του νόμου περί δίωξης οργανωμένου εγκλήματος (ν. 2929/2001) καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής» ανέφερε η προκήρυξη καθώς επίσης και «να μην είναι υπόδικοι που έχουν παραπεμφθεί με τελεσίδικο βούλευμα ή κατά άλλον νόμιμο τρόπο (άρθρο 43 ν.4139/2013) για κακούργημα ή για πλημμέλημα της προηγούμενης περίπτωσης δ.(1) , έστω και αν το αδίκημα αυτό έχει παραγραφεί».

Με λίγα λόγια η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιτρέπει στον εκλεκτό της να διοικεί την ΕΥΠ, ενώ είναι καταδικασμένος πρωτόδικα για το αδίκημα της ψευδούς καταμήνυσης, ενώ για τους υπαλλήλους της υπηρεσίας κάτι τέτοιο απαγορεύεται και φαίνεται ξεκάθαρα από την προκήρυξη που είχε εκδώσει η υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση η τοποθέτηση Κοντολέων και όσα βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας αγγίζει τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και είναι η πρώτη ρωγμή στην εικόνα «αριστείας» που ο ίδιος είχε φιλοτεχνήσει.

Μήπως ο νέος διοικητής της ΕΥΠ είναι μουσικός;

Την άποψη ότι ο κ. Παναγιώτης Κοντολέων έχει τα «τυπικά και ουσιαστικά προσόντα» για να αναλάβει τη θέση της ΕΥΠ επανέλαβε εχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης πολιτικών συντακτών. Απαντώντας σε ερώτηση της «Εφημερίδας των Συντακτών», αν το πτυχίο του νέου διοικητή της ΕΥΠ έχει αναγνωριστεί από το ελληνικό κράτος, ο κ. Πέτσας απάντησε:

«Αυτό που έχω να πω είναι ότι τα ζητήματα της εθνικής ασφάλειας θα έπρεπε να μένουν εκτός μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και για την ουσία της υπόθεσης παραπέμπω στη χθεσινή ανακοίνωση όπου φαίνεται ότι όλο το επιτελείο που ασχολείται με τα θέματα εθνικής ασφάλειας έχει τα τυπικά και τα ουσιαστικά προσόντα για να επιτελέσει το καθήκον του».

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έδωσε χθες στη δημοσιότητα τα βιογραφικά όλων όσων επιλέχθηκαν από την κυβέρνηση να στελεχώσουν καίριες θέσεις στην εθνική ασφάλεια και ειδικά για τον κ. Κοντολέων η ανακοίνωση ανέφερε τα εξής:

«O Παναγιώτης Κοντολέων γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. To 1999 ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στη Διοίκηση (Management) στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ το 2001 απέκτησε Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Επί σειρά ετών διετέλεσε διευθυντικό στέλεχος σε εταιρείες υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ τα τελευταία επτά χρόνια κατείχε θέση Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου σε όμιλο εταιρειών, που συνολικά απασχολεί πάνω από 2.000 άτομα προσωπικό, και έχει κύκλο εργασιών της τάξης των 50 εκ. ευρώ. Μιλάει αγγλικά και έχει βασική γνώση γαλλικών». 

Ερωτήματα

Η έρευνα ωστόσο που έκανε η «Εφ.Συν.» αναδεικνύει πολλά προβληματικά σημεία στην πιο πάνω ανακοίνωση τα οποία χρήζουν απάντησης. Ειδικότερα:

– Αν επισκεφτεί κάποιος την ιστοσελίδα του ΔΟΑΤΑΠ, του οργανισμού δηλαδή που αναγνωρίζει ακαδημαϊκούς τίτλους του εξωτερικού, θα διαπιστώσει ότι στη σχετική λίστα με τα πανεπιστήμια της αλλοδαπής, υπάρχει μία και μοναδική καταχώρηση που αφορά το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου και το αντικείμενό της δεν είναι το Management αλλά το Department Of Music. Αν μη τι άλλο από τη Μουσική έως τη Διοίκηση υπάρχει μια απόσταση…

– Ως γνωστόν, όποιος έχει αναγνωρισμένο πανεπιστημιακό τίτλο του εξωτερικού στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο τίτλος αυτός αποτελεί και πιστοποιητικό γλωσσομάθειας της χώρας. Εντύπωση προκαλεί στην κυβερνητική ανακοίνωση η… μάλλον γενική και αόριστη αναφορά ότι ο κ. Κοντολέων «μιλάει αγγλικά».

– Η κυβέρνηση και ο κ. Πέτσας σήμερα ουσιαστικά απέφυγαν να απαντήσουν στο ερώτημα της «Εφ.Συν.» αν ο τίτλος του κ. Κοντολέοντος είναι όντως αναγνωρισμένος από το ελληνικό κράτος, δηλαδή τον ΔΟΑΤΑΠ. Θα επαναλάβουμε λοιπόν το ερώτημα. Έχει ο νέος διοικητής της ΕΥΠ πανεπιστημιακό τίτλο αναγνωρισμένο στην Ελλάδα; Τον κατέθεσε ποτέ προκειμένου να πάρει την σχετική έγκριση ή όχι; 

Αν ναι, τότε, όντως δεν υπάρχει πρόβλημα στο κομμάτι των τίτλων του. Αν όχι, τίθεται τεράστιο ζήτημα καθώς, αφ’ ενός αυτό σημαίνει ότι ο κ. Κοντολέων δεν έχει τους απαιτούμενους τίτλους για τη θέση που προορίζεται -μιας και ο νόμος για την πλήρωσή της είναι σαφής- αφ’ ετέρου σημαίνει ότι η κυβέρνηση καλύπτει μια ουσιαστική παρατυπία, διαβεβαιώνοντας ότι ο κ. Κοντολέων έχει τα προσόντα, ενώ δεν τα έχει.

Υπενθυμίζουμε ότι ο νόμος 3649/2008 «ΕΥΠ κι άλλες διατάξεις» είναι ξεκάθαρος ως προς τα προσόντα του εκάστοτε διοικητή. Ειδικότερα, στο άρθρο 9, παράγραφος 3 του νόμου αναφέρεται:

«Για τον διορισμό στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ απαιτείται η κατοχή τουλάχιστον πτυχίου Πανεπιστημίου της ημεδαπής ή ισότιμου της αλλοδαπής και διοικητική πείρα στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα».

Στην αμέσως επόμενη παράγραφο του ίδιου νόμου αναφέρεται και κάτι άλλο που φαίνεται ότι επίσης παραβίασε η κυβέρνηση: «Τον διοικητή βοηθούν στο έργο του δύο υποδιοικητές», την ώρα που η κυβέρνηση ανακοίνωσε τρεις υποδιοικητές πριν από λίγες μέρες. 
 

documentonews.gr, Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί