“Φοίβος” και μινιατούρες μπουρλοτιέρηδες!

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι tzanakis-michalis-gia-ar.jpg

Του Μιχάλη Τζανάκη

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η κα Αγγελοπούλου θα είναι στο «τιμόνι» της επιτροπής για τις εθνικές εκδηλώσεις του 2021. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «το 2021 θα είναι μια χρονιά που όλοι οι Έλληνες θα γιορτάσουμε μαζί και ενωμένοι τα 200 χρόνια ελευθερίας του ελληνικού κράτους, με υπερηφάνεια για το παρελθόν μας και αυτοπεποίθηση για το μέλλον μας».  

Καταπληκτικά νέα για τους απανταχού «φιεστεσιολάτρες»! Καιρό είχαμε να συμμετέχουμε σε μια εθνική φιέστα, που προδιαγράφεται εξίσου –αν όχι πιο ενδιαφέρουσα- από εκείνη των Ολυμπιακών Αγώνων!

Μπορεί να μην έχουμε αυτή τη φορά «Φοίβο» και «Αθηνά», αλλά σίγουρα θα έχουμε «τσολιαδάκια» με παχιά μουστάκια και μινιατούρες «μπουρλοτιέρηδες» για τις ανάγκες του Έθνους, που μετά την εθνική ταπείνωση των Πρεσπών, αναζητά μια αφορμή για εθνική ανάταση και Μεγαλοϊδεατικά οράματα.

Η περιέργεια μου είναι ήδη εξημμένη. Τι είδους θα είναι οι «εθνικές εκδηλώσεις του 2021» που προαναγγέλθηκαν και που αυτάρεσκα διαφημίζονται από την κυβέρνηση που με σπουδή έσπευσε να ανακοινώσει από τις πρώτες μέρες της νέας διακυβέρνησης!

Δεν θα ήθελα να σταθώ, αν και θα έπρεπε στο συγκεκριμένο πρόσωπο της  ανάθεσης της ευθύνης για τις «εκδηλώσεις». Προφανώς η εμπειρία των Ολυμπιακών, αλλά πρωτίστως η ιδιότητά της –ποια σχέση μπορεί να έχει η εν λόγω κυρία με ένα τέτοιο ιστορικό γεγονός- έκαναν την παραπάνω είδηση να προκαλεί θυμηδία και πλήθος ειρωνικών σχολίων για το σκεπτικό των «υπευθύνων» που χρησιμοποιούν ένα τόσο σημαντικό ιστορικό γεγονός για να επενδύσουν δημοσιοσχεσίτικα και να υπενθυμίσουν σε όλους εποχές που οι εθνικές φιέστες εργαλειοποιούνταν από καθεστώτα προς επίρρωση του «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Αν στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η υπόμνηση μιας τόσο σημαντικής επετείου, αντί για παράτες, ας φροντίσει την ουσία, που όπως φαίνεται απ’ την ίδια την ανακοίνωση αγνοεί κάποια πολύ βασικά ιστορικά στοιχεία της.

Καταρχάς δεν εορτάζονται τα 200 χρόνια ελευθερίας του ελληνικού κράτους, διότι πολύ απλά ελληνικό κράτος υπάρχει από το 1830! Αλλά ακόμα κι αν δεχτούμε το 1821 χρονολογία απελευθέρωσης, ας μετριαστεί λίγο ο ενθουσιασμός για τις επικείμενες θριαμβολογίες και φιέστες!

Αλήθεια η κυβέρνηση με την οργανωτική επιτροπή που όρισε –με επικεφαλής τη γνωστή κυρία εφοπλιστή- θα αναφερθεί στις εορταστικές εκδηλώσεις στους εμφύλιους πολέμους 1823-1827, στο ρόλο των εφοπλιστών(!!!) της εποχής, των κοτζαμπάσηδων, των δημογερόντων, αλλά και του κλήρου –βλέπε αποκήρυξη της επανάστασης από τον Πατριάρχη-, την δολοφονία Καποδίστρια από τους Μαυρομιχαλαίους κατόπιν διαταγής των Αγγλογάλλων, της Βαυαροκρατίας, της επιχειρούμενης εξόντωσης των αγωνιστών καπεταναίων –βλ. καταδίκη Κολοκοτρώνη-, της επέλασης του Ιμπραήμ το 1825, των ξενικών κομμάτων στη συνέχεια και πολλών άλλων γεγονότων εξαιρετικά διδακτικών, αλλά και ενδεικτικών ότι τα 200 χρόνια ελευθερίας του ελληνικού κράτους είναι περισσότερο σχήμα λόγου, παρά πραγματικότητα!

Η επιστήμη της Ιστορίας, που αποτελεί και ιστό όλων των άλλων επιστημών, καλό είναι να μην μετατρέπεται σε άθυρμα μια μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Αν κόπτεται όντως η κυβέρνηση να «υπενθυμίσει» στους νεοέλληνες τα γεγονότα της επανάστασης του 1821, ας αναθέσει σε επιστήμονες Ιστορικούς, Έλληνες και ξένους, να ξεστραβώσουν το πόπολο και να αφήσει τα σόου με τις οργανωτικές των εφοπλιστών και των γκλαμουράτων εστέτ. Χορτάσαμε απ’ αυτά, δίχως που τα έχουμε πληρώσει πανάκριβα στο παρελθόν…  

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί