Oι αμοιβές χιλιάδων ευρώ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στον υπουργό Επικρατείας της ΝΔ

 Θεωρείται ο εμπνευστής της διάταξης-η οποία αντιβαίνει το δίκαιο της ΕΕ αλλά και το ελληνικό σύνταγμα- με την οποία απομακρύνονται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η Πρόεδρος, η Αντιπρόεδρος, μέλη της Επιτροπής καθώς και η γενική διευθύντρια

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, θεωρείται ο εμπνευστής της διάταξης-η οποία αντιβαίνει το δίκαιο της ΕΕ αλλά και το ελληνικό σύνταγμα- με την οποία απομακρύνονται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η Πρόεδρος, η Αντιπρόεδρος, μέλη της Επιτροπής καθώς και η γενική διευθύντρια.

Μια διάταξη που επιβεβαιώνει την ιδιότυπη εμμονή της κυβέρνησης Μητσοτάκη με την διάλυση των ανεξάρτητων αρχών και επιτροπών.

Το άκρως περίεργο, όμως, είναι ότι οι εμπνευστές και οι εκτελεστές της διάλυσης είχαν επί σειρά ετών επαγγελματική σχέση με την Επιτροπή.

Ο κ. Γεραπετρίτης, για παράδειγμα, ήταν επί σειρά ετών ένας από τους βασικούς δικηγόρους της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Μία απλή επισκόπηση στην Διαύγεια αποκαλύπτει ότι η δικηγορική εταιρεία Αθανασίου-Γεραπετρίτη, εταιρεία στην οποία ο κ. Γεραπετρίτης είναι βασικός συνεταίρος, είχε από το 2011 έως το 2018, 163 εντάλματα και αποφάσεις αμοιβής από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο κ. Γεραπετρίτης συνεργαζόταν με την Επιτροπή Ανταγωνισμού έως και τα τέλη του 2018, ταυτόχρονα δηλαδή με την συμμετοχή του στην ολιγομελή ομάδα της Νέας Δημοκρατίας που είχε την ευθύνη για την κατάρτιση του κυβερνητικού της προγράμματος.

Οι αμοιβές οι οποίες έλαβε το δικηγορικό γραφείο του κ. Γεραπετρίτη ανέρχονται σε πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Είναι γνωστή η πολυετής κριτική που δέχτηκε ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Δημήτρης Κυριτσάκης αναφορικά με την ανάθεση της νομικής εκπροσώπησης της Επιτροπής σε εξωτερικούς δικηγόρους. Όταν το θέμα ερχότανε σε δημόσια συζήτηση, ιδίως ενώπιον της Βουλής, ο κ. Κυριτσάκης ισχυριζόταν ότι είναι προς το συμφέρον της Επιτροπής Ανταγωνισμού η ανάθεση των υποθέσεων ενώπιον των δικαστηρίων σε εξωτερικούς δικηγόρους και όχι η λειτουργία τμήματος νομικής υποστήριξης εντός της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όπως άλλωστε όριζε η σχετική νομοθεσία.

Ο κ. Κυριτσάκης επέμενε στην πολιτική αυτή παρότι για την εκδίκαση των υποθέσεων ενώπιον των δικαστηρίων μεγάλο μέρος της εργασίας έκαναν οι νομικές υπηρεσίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αφού γνώριζαν πολύ καλά την υπόθεση. Πέραν του θέματος της δαπάνης ετίθετο και το θέμα της «διαρροής», με επίσημο τρόπο, των απόρρητων στοιχείων όλων των επιχειρήσεων που εμπλέκονταν, προς γραφεία εξωτερικών δικηγόρων.

Είναι προφανές ότι ο μεγάλος ωφελημένος από την υπόθεση αυτή είναι ο κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος παρότι κομματικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, συμμετέχοντας στην ομάδα του προγράμματος και συμβουλεύοντας τον πρόεδρο της Κυριάκο Μητσοτάκη, ελάμβανε δεκάδες χιλιάδες ευρώ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ως αμοιβές για να παρίσταται υπέρ της στα διοικητικά δικαστήρια.

Η συνέταιρος του κ. Γεραπετρίτη, η κ. Λία Αθανασίου σχετίζεται και αυτή άμεσα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού καθώς από το 2003 ως το 2006 ήταν αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού και από το 2006 έως το 2008 αναβαθμίστηκε σε τακτικό μέλος.

Τότε φυσικά δεν υπήρχε κανένα ασυμβίβαστο για τον κ. Γεραπετρίτη και για τον κ. Μητσοτάκη.

Δείτε τα έγγραφα:

documentonews.gr 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί