«Οι απόδημοι Κρήτες, συνταξιδευτές με τον Ερωτόκριτο στον 21ο αιώνα σ’ ολόκληρο τον κόσμο»

Στην τελετή έναρξης του 9ου συνεδρίου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, που έχει στο επίκεντρο των εργασιών του το λογοτεχνικό και ποιητικό έργο του «Ερωτόκριτου», παραβρέθηκε και  απεύθυνε χαιρετισμό ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής Μανόλης Θραψανιώτης.

    Ο Βουλευτής στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε:

  “Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή η παρουσία μου στην εναρκτήρια τελετή του 9ου συνεδρίου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών.

   Οι απόδημοι Κρήτες, συνταξιδευτές με τον Ερωτόκριτο στον 21ο αιώνα σ’ ολόκληρο τον κόσμο. 

      Η Κρήτη  ήταν εδώ, είναι εδώ και θα είναι εδώ. Οι  Κρητικοί ήταν εδώ και είναι παντού, όπως μαρτυρούν ιστορία και πολιτισμός, τιμώντας διαχρονικά  με τους αγώνες τους, τις αξίες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, των τεχνών και των γραμμάτων.

    Το 2019 καθιερώθηκε ως έτος Ερωτόκριτου,  με πρόταση της Περιφέρειας και αποδοχή από το Υπουργείο Πολιτισμού και αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός.” 

Σε συνέχεια αναφέρθηκε στη μετάφραση του Ερωτόκριτου στα γαλλικά με την υποστήριξη και τη συμβολή του Δήμου Αγίου Νικολάου. Αυτή η δύσκολη προσπάθεια είχε μεγάλη σημασία για τη διάδοση του έργου του Βιτσέντζου Κορνάρου στη Γαλλία και παρουσιάστηκε στον Άγιο Νικόλαο και στο Παρίσι το 2007.

Έκανε, επίσης, ιδιαίτερη αναφορά στους συντελεστές της μετάφρασης, την  Κλαίρη Μιτσοτάκη, Γιώργη Λαγκαδινό και τον φιλέλληνα Γάλλο ποιητή Robert Davreu, λάτρη της Ελληνικής ποίησης και του Ελληνικού πολιτισμού και τόνισε ότι είναι σημαντικό, στη μνήμη του  Rombert Davreu, μια ήμερα των εκδηλώσεων να είναι αφιερωμένη σε εκείνον.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί