Λήγει σήμερα η προθεσμία για τις προσφορές των καλωδίων της «μεγάλης» διασύνδεσης Κρήτης

Λήγει σήμερα, Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019, η προθεσμία κατάθεσης των προσφορών για τον διαγωνισμό που αφορά στη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση των καλωδίων και των σταθμών για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, μήκους περίπου 328 χλμ., από τη θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ και φορέα υλοποίησης του μεγάλου ενεργειακού έργου, Ariadne Interconnection. Η εν λόγω διαγωνιστική διαδικασία είχε προηγουμένως παραταθεί 2 φορές.

Σύμφωνα με κύκλους της εταιρείας, το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί συνολικά για το έργο είναι ιδιαίτερα ισχυρό, ενώ μένει να επιβεβαιωθεί ποιοι  θα είναι τελικά οι βασικοί διεκδικητές του έργου, με τις φήμες να θέλουν τις διεθνούς φήμης και τεχνογνωσίας εταιρείες Prysmian (Ιταλία) και Nexans (Γαλλία), να προηγούνται στην «κούρσα» του απαιτητικού αυτού project.

Στον δεύτερο διαγωνισμό που αφορά στη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση δύο σταθμών μετατροπής και ενός υποσταθμού για την διασύνδεση Κρήτης Αττικής (2×500 MW) έχει δοθεί παράταση για τις 30 Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκε ακόμη μία σημαντική εξέλιξη για τη χρηματοδότηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την έγκριση της εξειδίκευσης του έργου και την ένταξή του στο ΕΣΠΑ 2014-2020, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ), με το ύψος της χρηματοδότησης να μην έχει διευκρινιστεί ακόμα.

Τα καλώδια

Η πρώτη σύμβαση του μεγάλου ενεργειακού έργου περιλαμβάνει 4 υποέργα, συνολικής προϋπολογισμένης αξίας 600 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ, ποσό με ΦΠΑ: 744 εκατ. ευρω).

Το αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η «Μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση καλωδίων και σταθμών ηλεκτροδίων, για την ηλεκτρική διασύνδεση συνεχούς ρεύματος, μεταξύ Κρήτης και Αττικής (2×500 MW)» με κόστος 600 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ, ποσό με ΦΠΑ: 744 εκατ. ευρώ) και διακρίνεται σε 4 βασικά υποέργα:

– Μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση του υποβρύχιου καλωδιακού συστήματος δυτικού πόλου, των σταθμών ηλεκτροδίων και των υποβρύχιων καλωδίων, για τη σύνδεση των σταθμών ηλεκτροδίων (255 εκατ. ευρώ)

– Μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση τού υποβρύχιου καλωδιακού συστήματος ανατολικού πόλου (225 εκατ. ευρώ)

– Μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση υπόγειων καλωδιακών συστημάτων, για τη διασύνδεση των σταθμών μετατροπής με τα υποβρύχια καλωδιακά συστήματα του ανατολικού πόλου, του δυτικού πόλου και με τα υποβρύχια καλώδια, για τη σύνδεση των σταθμών ηλεκτροδίων (100 εκατ. ευρώ)

– Μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση καλωδίων οπτικών ινών (20 εκατ. ευρώ)

Του Φίλιππου Παναγόπουλου, ypodomes.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί