Είναι κατάλληλες για τα παιδιά οι χορτοφαγικές δίαιτες;

Για τους γονείς, η διασφάλιση ότι τα παιδιά τους ακολουθούν μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα.

Όσον αφορά στη χορτοφαγική διατροφή, το British Nutrition Foundation (BNF) δήλωσε ότι τα παιδιά πρέπει να τρώνε τουλάχιστον τρεις μερίδες πρωτεΐνης την ημέρα, ώστε να προσλαμβάνουν αρκετό ψευδάργυρο και σίδηρο.

Ο οργανισμός αναφέρει ότι, ενώ τα παιδιά που ακολουθούν vegan διατροφή μπορούν να έχουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, συνίσταται στους γονείς να επισκέπτονται έναν ειδικό για να τους παρέχει συμβουλές σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα λαμβάνουν τις κατάλληλες ποσότητες θρεπτικών ουσιών. Πώς μπορεί όμως κανείς να βεβαιωθεί ότι ένα παιδί, που είναι vegan, ακολουθεί θρεπτική και ισορροπημένη διατροφή;

Σύμφωνα με την Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας, δεν υπάρχει κανένας λόγος μια δίαιτα vegan να μην παρέχει σε ένα παιδί την κατάλληλη ποσότητα θρεπτικών ουσιών. «Η Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας υποστηρίζει ότι ισορροπημένες χορτοφαγικές και vegan δίαιτες είναι υγιεινές, διατροφικά επαρκείς και μπορούν να προσφέρουν οφέλη για την πρόληψη και θεραπεία ορισμένων ασθενειών».

Αυτές οι δίαιτες είναι κατάλληλες για όλα τα στάδια της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης, της γαλουχίας, της νηπιακής ηλικίας, της παιδικής ηλικίας, της εφηβείας και της τρίτης ηλικίας.

Τι πρέπει να προσέξετε όταν ένα παιδί αρχίζει να ακολουθεί χορτοφαγική ή vegan δίαιτα

Μία vegan διατροφή αποτελείται μόνο από φυτικές τροφές, ενώ μία χορτοφαγική μπορεί να περιλαμβάνει ζωικά υποπροϊόντα όπως το γάλα, τα αυγά και το τυρί. Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Lily Soutter, εάν συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων έχουν αφαιρεθεί από τη δίαιτα ενός παιδιού, είναι σημαντικό να υπάρχει καθοδήγηση από έναν διατροφολόγο ή διαιτολόγο.

«Τα παιδιά που μεγαλώνουν έχουν υψηλότερες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά και ενέργεια σε σύγκριση με τους ενήλικες», εξηγεί η Soutter. «Ωστόσο, οι δίαιτες των vegan μπορούν συχνά να είναι θρεπτικές και με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, κάτι που σημαίνει ότι τα παιδιά μπορεί να αισθάνονται πλήρη πριν καταναλώσουν αρκετές θερμίδες ή θρεπτικά συστατικά».

Η ποικιλία είναι καθοριστικής σημασίας

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του BNF, είναι σκόπιμο τα παιδιά να τρώνε πέντε ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, τρεις μερίδες γαλακτοκομικών και δύο μερίδες πρωτεϊνών.

Τα φυτικά τρόφιμα έχουν πολύ διαφορετικά πρότυπα αμινοξέων σε σύγκριση με τις ζωικές πρωτεΐνες, αλλά οι vegan και οι χορτοφάγοι μπορούν να πάρουν όλα τα αμινοξέα που χρειάζονται με την κατανάλωση μιας ποικιλίας διαφορετικών φυτικών πηγών πρωτεϊνών, για παράδειγμα όσπρια και δημητριακά.

onmed.gr, independent.co.uk

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί