Το φυτό… που εκρήγνυται (φωτό)

Το Impatiens glandulifera, κοινώς γνωστό ως Βάλσαμο των Ιμαλαΐων είναι ένα παράξενο φυτό με ένα πολύ περίεργο σύστημα αποικιοποίησης – οι λοβοί του φυτού κυριολεκτικά εκρήγνυνται όταν κάποιος τους αγγίξει ή έρθουν σε επαφή με άλλα φυτά, πτηνά κλπ. και μπορεί να φτάσουν μέχρι και 7 μέτρα μακριά προς κάθε κατεύθυνση.

Το ιδιαίτερο αυτό χαρακτηριστικό του περίεργου φυτού του επιτρέπει να εξαπλωθεί γρήγορα και δυνητικά μπορεί να φτάσει σε ύψος άνω των 3 μέτρων, περιορίζοντας όλα τα υπόλοιπα είδη φυτών μέχρι θανάτου. Οι άνθρωποι έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην επιτυχή εξάπλωσή του στον κόσμο, γιατί παρότι είναι ένα διεισδυτικό ζιζάνιο, είναι πολύ ελκυστικό γιατί έχει όμορφα πορφυρά λουλούδια.

Το Βάλσαμο των Ιμαλαΐων εισήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1839 ως φυτό θερμοκηπίου, αλλά χρειάστηκαν μόνο μερικές δεκαετίες για να ξεφύγει και να φτάσει το φυσικό περιβάλλον. Εκτός από τα όμορφα λουλούδια του, οι λοβοί που εκρήγνυνται το έκαναν ιδιαίτερα ελκυστικό, τόσο που υπήρξε μια εποχή που το φυτό κυκλοφόρησε στο εμπόριο ως ένα μοναδικό αξιοθέατο για τα παιδιά, με την ονομασία «Εκσφενδονιστικό φυτό», και παρά τις ήδη γνωστές επιθετικές τάσεις του απέναντι στα υπόλοιπα φυτά και λουλούδια, οι άνθρωποι εξακολουθούν να θαυμάζουν το περίεργο φυτό και τη μοναδική του ιδιότητα να εκρήγνυται.

Όταν είναι ώριμοι, οι λοβοί του περίεργου φυτού εκρήγνυνται με την παραμικρή διέγερση, ακόμα κι όταν έρθουν σε επαφή με το ανθρώπινο δάχτυλο. Κάθε φυτό έχει δεκάδες λοβούς που περιέχουν κατά μέσο όρο 800 σπόρους, οπότε ένα μεγάλο Βάλσαμο των Ιμαλαΐων μπορεί να περιέχει έως και 30.000 σπόρους-σφαίρες. Πρόκειται για ένα φυτό που διαθέτει έναν από τους πιο συναρπαστικούς εξελικτικούς μηχανισμούς που συναντώνται στη φύση.

perierga.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί